V Jeseníkách se rozhořela válka dvou slevových turistických karet. Do systému se přitom chtějí zapojit i velcí poskytovatelé služeb jako třeba Priessnitzovy léčebné lázně (na snímku).

V Jeseníkách se rozhořela válka dvou slevových turistických karet. Do systému se přitom chtějí zapojit i velcí poskytovatelé služeb jako třeba Priessnitzovy léčebné lázně (na snímku). | foto: J.A.Talskýpro iDNES.cz

V Jeseníkách se rozhořela válka karet pro turisty, ve hře je i žaloba

  • 4
Dlouho neměly Jeseníky slevovou kartu žádnou, nyní budou do hor lákat turisty hned dvě a budou spolu soupeřit. České Vsi totiž došla trpělivost a nechtěla čekat na kartu, kterou roky připravuje Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Tomu se to nelíbí a tvrdí, že konkurence zneužila jeho informace.

Karty turistům nabídnou zajímavé bonusy a slevy za ubytování, adrenalinové atrakce, lázeňské procedury nebo vleky v lyžařských areálech. Obě začnou v Jeseníkách a podhůří platit ještě před letními prázdninami.

První chystá už čtyři roky Sdružení cestovního ruchu Jeseníky (SCRJ) a rozjede ji 21. června, druhou po několika měsících příprav spouští rovněž v červnu obec Česká Ves. Paradoxně je Česká Ves členem SCRJ. Teď její karta bude pro Sdružení konkurencí.

„Rozhodně to není tak, že bychom chtěli podrážet nohy SCRJ, jehož je obec členem. Spíš to byla nutnost. Místní podnikatelé z cestovního ruchu se na mě obrátili, abychom zřídili kartu hosta, protože Sdružení to ani po čtyřech letech nedokázalo,“ vysvětluje starosta České Vsi Petr Mudra. Podle něj už zdejší podnikatelé ztratili trpělivost.

„Ta iniciativa vzešla od nich. Nejdřív to byly firmy jenom od nás z obce, takže jsme chtěli udělat kartu omezenou pouze na Českou Ves. Když se ale začali ozývat další, rozhodli jsme se kartu rozšířit na celé Jeseníky,“ dodal Mudra s tím, že nabízel Sdružení možnost oba projekty propojit.

„Poskytli jsme informace, že kartu připravujeme, a nabídli jsme Sdružení, aby se oba systémy propojily. Jenže nebyl zájem,“ řekl Mudra.

Karta vznikla s využitím našich informací, tvrdí sdružení

SCRJ to ale popírá. „Nikdo nás neinformoval, naopak za našimi zády a s využitím informací od nás vznikla druhá karta a proti tomu se budeme bránit,“ uvedl předseda představenstva SCRJ Jan Závěšický, který nevyloučil trestní oznámení na neznámého pachatele.

Dvě slevové karty v Jeseníkách

  • Jeseníky Pass chystá Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, platit by měla začít 21. června. Na sezonu přijde jednotlivce na sto korun, ubytovatelé ji po zvážení mohou poskytnout zdarma.
  • Karta, kterou připravuje Česká Ves a tamní podnikatelé, je určena pouze pro turisty, kteří se zdrží v Jeseníkách na více dnů. Budou ji dostávat zdarma od ubytovatelů, kteří si karty koupí.
  • Návštěvníci s kartou na slevy ušetří u ubytovatelů, provozovatelů vleků a lanovek, zábavních center, lázní či různých turistických atraktivit minimálně 10 procent běžné ceny.

Podle něj se Kamila Sochová, která spolupracuje na přípravě karty s Českou Vsí, stýkala měsíce spolu s Terezou Schreiberovou, šéfkou firmy Artory zabývající se projekty v cestovním ruchu, s ředitelkou SCRJ Andreou Závěšickou a vyzvídaly informace o kartě zvané Jeseníky Pass.

„Nabízely součinnost, a přitom už pracovaly na vlastní kartě. Informace ze Sdružení mohly použít při práci na svém projektu. To by ale zjistila až policie,“ říká Závěšický.

Obě ženy takové nařčení rázně odmítají. „To je nehorázná lež. Sešly jsme se s ředitelkou pouze dvakrát a o kartě připravované Sdružením jsme se vůbec nebavily. Mluvilo se o pouze větší spolupráci napříč Jeseníky,“ řekla Sochová.

Ani českoveského starostu informace o možné žalobě nepřekvapila.

„Tomu se musím jenom usmát. My jsme žádné informace nezneužili. Já jsem se byl informovat v Rakousku, kde jsou slevové karty zavedené už řadu let. Tam jsem získal dostatek informací a navíc paní Sochová už na systémech slevových turistických karet dříve pracovala, takže má zkušenosti,“ sdělil Mudra.

Podle něj také podnikatelé požadují jiné benefity, než které nabídne karta SCRJ Jeseníky Pass.

„Naše karty budou dostávat bezplatně turisté, kteří se ubytují v Jeseníkách. Je to proto, že lidé, kteří tu tráví více dnů, zde nechávají logicky podstatně víc peněz než jednodenní návštěvníci, takže to bude pro ubytované i zajímavá motivace,“ řekl Mudra.

Ke slevové kartě se chtějí připojit lázně či adrenalinový park

Kartu dostanou klienti od ubytovatelů zdarma, nebude se prodávat. Naopak karta SCRJ bude za úplatu, každého přijde na sto korun na půl roku. Zdarma ji mohou klientům dát ubytovatelé podle svého uvážení jako bonus třeba za to, že si zakoupili ubytovací balíček.

„Ten systém na sebe musí vydělat. Karta hosta má být od počátku jedním z klíčových nástrojů zajištění vlastních příjmů Sdružení, aby mohlo dále financovat neziskové aktivity, jako je třeba údržba lyžařských běžeckých tras,“ vysvětlil Závěšický. Podle něj to Mudra i Sochová jako členové Sdružení dobře věděli.

„Přesto začali připravovat za našimi zády jinou kartu,“ trvá na svém Závěšický.

Do nového karetního systému, který připravuje Česká Ves, se chtějí zapojit i velcí poskytovatelé služeb v cestovním ruchu jako Priessnitzovy léčebné lázně nebo Adrenalin park v České Vsi.

„O zapojení do systému karet, které si budou muset lidé kupovat, nemám zájem. Ten princip je sám o sobě špatný a nikde venku nefunguje. Všude dostávají návštěvníci takové karty zdarma,“ uvedl majitel Adrenalin parku Milan Orel. Sám je připraven nabídnout slevy od 10 do 20 procent.

„Nižší slevy nemají cenu, nikoho neosloví,“ míní.