ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MF DNES

Ustřelený palec, zraněné oko. Lékaři volají po omezení dělobuchů

  • 8
Ani letos se oslavy příchodu nového roku v Olomouckém kraji neobešly bez vážných úrazů při používání zábavní pyrotechniky. Lékaři, kteří tyto případy museli řešit, v reakci na to vyzvali zákonodárce, aby používání silných dělobuchů a rachejtlí neproškolenou veřejností zakázali, nebo pravidla aspoň výrazně zpřísnili.

Jak se může používání zábavní pyrotechniky zvrtnout, se přesvědčila například žena, kterou do olomoucké fakultní nemocnice přivezli dvě hodiny po silvestrovské půlnoci s vážně poraněným okem.

„Došlo k tomu při domácí manipulaci s pyrotechnikou zakoupenou v kamenném obchodě, svou nešťastnou roli v tom sehrál i příliš krátký knot. Rachejtle tak byla odpálena jiným směrem, než měla, a došlo k devastujícímu zranění oka a obličeje,“ popsala přednostka oční kliniky Klára Marešová.

„Vnitřně poraněné oko jsme zašili, pacientka navíc musela absolvovat další operaci polámaných kostí očnice na klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie a čeká ji ještě další výkon. Prognóza vyléčení oka je nejistá,“ dodala.

Za třicet let praxe jsem nezažil klidné Vánoce, říká olomoucký primář

Více štěstí měl patnáctiletý chlapec, který po novoročních oslavách je a ještě dlouho bude v péči oddělení plastické a estetické chirurgie téže nemocnice.

„Římská světlice mu explodovala v ruce a doslova mu ustřelila palec. Jednalo se o devastační zranění, u něhož měl hoch ještě velké štěstí, že výbuch nezasáhl třeba oči. Přesto jsme museli amputovat části posledních článků na dvou prstech. Palec se nám sice podařilo přišít zpět, otázka ale je, jak budou zachovány jeho funkce,“ nastínil primář Bohumil Zálešák.

Výčet tím přitom nekončí. Na oční klinice museli na silvestra řešit i další zranění způsobené rachejtlí.

„Šlo o poranění spojivky, tentokrát méně vážné, neboť byla poškozena vnější část oka. Podobné případy každopádně řešíme v tomto období každoročně. Nejčastěji zranění vznikají v důsledku popílku, jenž lidem napadá do očí při sledování ohňostrojů. Klidně i těch velkých oficiálních na náměstích a dalších veřejných prostranstvích,“ sdělila přednostka.

V polovině případů přijde k úhoně přihlížející

Úrazů včetně těch vážných v Česku v posledních letech přibývá, část lékařů včetně zmíněných dvou proto volá po zpřísnění pravidel.

Marešová je jako předsedkyně České oftalmologické společnosti podepsána pod výzvou adresovanou parlamentu, jež žádá zákaz používání pyrotechniky kategorií F2 a F3 laickou veřejností. Nyní je její prodej lidem omezen pouze věkovým limitem 18, respektive 21 let.

„Výzvu jsme odeslali na žádost Evropské oftalmologické společnosti, jejíž jsme součástí. Ta v průběhu let shromáždila a zveřejnila značná data, která nepochybně dokazují rozsah vážných poranění očí způsobených komerční zábavní pyrotechnikou, a proto podporuje zákaz těchto ohňostrojů na celoevropské úrovni,“ předestřela lékařka.

„Zranění si přitom způsobují nejen samotní ohněstrůjci, ale ve více než padesáti procentech případů k nim dochází u nevinných přihlížejících,“ dodala.

Pro úpravu dostupnosti je i primář olomouckého oddělení plastické a estetické chirurgie.

„Určitě jsem pro zákaz takovéto pyrotechniky, nebo minimálně aspoň pro zásadní omezení jejího používání třeba jen na poslední a první den v roce. Při takto masivní střelbě jako v uplynulých letech je vlastně zázrak, že těch úrazů a zranění nebylo podstatně víc,“ uzavřel Zálešák.