Na tréninkovém hřišti s umělou trávou odehráli minulý týden fotbalisté olomoucké Sigmy přípravný zápas s brněnskou Zbrojovkou. Klub teď pozemek pod ním prodává, aby se oddlužil.

Na tréninkovém hřišti s umělou trávou odehráli minulý týden fotbalisté olomoucké Sigmy přípravný zápas s brněnskou Zbrojovkou. Klub teď pozemek pod ním prodává, aby se oddlužil. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Fotbalová Sigma hledá kupce tréninkového hřiště, musí splatit dluhy

  • 0
Vedení olomouckého fotbalového klubu odsouhlasilo, že Sigma obětuje část tréninkového centra u plaveckého stadionu na zaplacení svého zhruba sedmdesátimilionového dluhu. Jeho splacení je jednou z podmínek avizovaného mecenáše.

Nabídky od zájemců o pozemek pod hřištěm s umělým povrchem bude klub přijímat zhruba dva týdny.

„Už máme asi tři zájemce o koupi pozemku, který má rozlohu zhruba 13 500 metrů čtverečních. Nabídku ale může podat kdokoliv, zvítězí ten, kdo nabídne nejlepší podmínky,“ řekl místopředseda představenstva Sigmy Petr Konečný.

Upřesnil, že ačkoliv Sigma potřebuje z prodeje získat co nejvyšší částku, jediným kritériem cena nebude.

„Při hodnocení nabídek budeme přihlížet například i představě kupce ohledně nájemného, které mu Sigma bude platit za to, že hřiště bude ještě dalšího minimálně 4,5 roku využívat,“ podotkl.

Na vybudování umělé trávy totiž šla dotace a podle podmínek projektu musí být zmíněnou dobu ještě k dispozici fotbalistům.

Konkrétně pro prodej pozemku pod „umělkou“ se vedení klubu rozhodlo, protože očekává, že by výnos transakce mohl pokrýt výši dluhu Sigmy. Ten si modří nastřádali v minulých letech půjčkami od svého největšího akcionáře, olomouckého podnikatele Josefa Lébra (více čtěte zde).

Peníze Sigma potřebovala zejména na provoz, na který si nedokázala vydělat vlastními silami. Jen v minulém hospodářském roce 2015/2016 se dluh klubu zvýšil o více než 13 milionů.