Vnuk zaútočil vojenskou dýkou v Postřelmově na Šumpersku na svého dědečka a...

Vnuk zaútočil vojenskou dýkou v Postřelmově na Šumpersku na svého dědečka a jeho souseda. | foto: Policie ČR

Možná to souvisí s celkovým naladěním, říká k sérii vražedných útoků psycholog

  • 0
Po posledním případu vážně pobodaného muže z Mohelnice na Šumpersku z minulého týdne už si ty otázky položilo nemálo lidí. Proč se v jednom okrese během krátké doby odehraje zničehonic několik brutálních vražd či pokusů o ně? Je teď v regionu nebezpečno? Podle psychologa i šéfa kriminálky jde pouze o shodu náhod.

Podle policistů či psychologů mají všechny činy jen jedno společné, a to použitý typ zbraně. Z doposud zjištěných informací vyplývá, že okolnosti ani motivy je nespojují. A svou „černou sérii“ už zažily v minulosti i jiné části Olomouckého kraje.

Dvaadvacetiletý útočník zasáhl 12. listopadu kolem páté hodiny ráno na parkovišti u supermarketu v Mohelnici o pět let staršího muže nožem nejméně čtyřikrát.

Způsobil mu velmi vážná zranění, se kterými ho záchranáři převezli do olomoucké fakultní nemocnice. Tam stále leží na klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny.

„Stav pacienta je nadále kritický s nejistou prognózou,“ sdělil mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Napadení předcházela hádka a potyčka oběti s jiným člověkem, kterého se zastal právě pachatel s nožem. Ten pak z místa utekl, policistům ale netrvalo dlouho ho vypátrat a zadržet. Nyní je ve vazbě a obviněný z pokusu o vraždu, hrozí mu až osmnáct let ve vězení.

Za poslední týdny je Šumpersko okresem vražd

Na Šumpersku jde za poslední tři týdny už o několikátý zločin, při kterém byla oběť pobodána, v některých případech i velkým množstvím ran. Odborníci se nicméně shodují, že jde o náhodu.

„Nemyslím, že by tam byla přímá příčinná souvislost. Může to souviset s celkovým naladěním, situacemi, v nichž žijeme. Jsme docela zásobovaní negativními věcmi, které se k nám dostávají,“ míní například olomoucký psycholog Lubomír Smékal.

„Život je vnímán jako něco, čeho není třeba si tolik vážit. Může to být tato nepřímá inspirace,“ doplnil psycholog.

Šéf krajské kriminálky Jan Lisický má podobný názor. „Ze zkušenosti víme, že tyhle činy prostě někdy přicházejí v nevypočitatelných vlnách. Není to neobvyklé, vždy vládne jiné teritorium a v minulosti se to stalo již mnohokrát,“ uvedl Lisický.

Vnuk chtěl ubodat dědu

V rodinném domě v Postřelmově na Zábřežsku se první listopadovou středu devatenáctiletý vnuk pokusil ubodat svého dvaasedmdesátiletého dědu s jeho o sedm let mladším známým.

Na čin se připravoval a několik dní předtím si pořídil vojenský, takzvaný „rambo nůž“. Rány mířily na hlavu a napadeným způsobily těžká zranění.

„Motiv činu kriminalistům dosud není znám, určitou roli v něm ovšem mohl sehrát i mladíkův duševní stav, který bude předmětem znaleckého zkoumání,“ přiblížil krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Psycholog Smékal také zmínil, že podobné činy souvisí s malou ohleduplností vůči druhým, což není lokální záležitost. V regionu se navíc četnost případů střídá.

„Byla období, kdy se vraždy opakovaně odehrály například v Prostějově, poté zase v Jeseníku či Olomouci,“ připomněl kriminalista Lisický.

Mladík ubodal kamaráda

Stejně jako u brutálního útoku z Postřelmova rozkrývají policisté motiv a okolnosti také u vraždy z Velkých Losin na Šumpersku.

V noci 28. září tam policie vyrazila prověřit oznámení o hlučné hádce na chodbě bytového domu. Situace ale byla nepředstavitelně horší.

Hlídka našla osmnáctiletého mladíka, jenž smyslů zbavený – zřejmě pod vlivem drog – nožem a poté tyčí útočil na bezvládné tělo svého o rok mladšího kamaráda.

Protože vrah vůbec nereagoval na výzvy policistů a svou agresi pak namířil i na ně, postřelili ho postupně do obou rukou. Pod kontrolu ho dostali až v pěti lidech po příjezdu posil.

Přestože mladíkovi hned poskytli první pomoc a sanitka s ním zamířila do šumperské nemocnice, posléze zemřel. Soudní pitva nicméně prokázala, že smrt se střelbou nesouvisela.

„Přesná příčina zatím není známa. Čekáme na další výsledky pitvy, mimo jiné i na toxikologický rozbor. Závěry ze soudní pitvy budou známy v řádu několika týdnů,“ dodal Hejtman.

Nůž jako vražedný nástroj

Společným prvkem všech zmíněných útoků je použití nože. Ten je nejčastější zbraní ze všech letošních jedenácti vražd nebo pokusů o ně.

Zabíjel jím rovněž v polovině srpna v Přerově i jednačtyřicetiletý muž, jenž zavraždil svého o tři roky mladšího známého pozdě večer na parkovišti před nákupním centrem.

Noži se vybavil i devětadvacetiletý trojnásobný vrah z Kostelce na Hané. Ten na konci dubna plánovaným a zběsilým způsobem připravil postupně o život bratra, sestru a otce.

Podle ČTK na něj byla v pondělí podána obžaloba a hrozí mu až dvacet let vězení, respektive výjimečný trest. Dá se očekávat, že státní zástupce navrhne doživotí.

Ubránit se holýma rukama noži je často téměř nemožné

Vzhledem k intenzitě a nečekanosti útoků popisují kriminalisté většinou šance napadených jako minimální.

Stejně tak instruktoři sebeobrany uvádějí, že ubránit se holýma rukama noži je nezřídka téměř nemožné, mimo jiné právě kvůli častému momentu překvapení.

Kurzy sebeobrany radí, že pokud není možný útěk, je dobré snažit se držet si útočníka co nejvíc od těla, třeba s využitím dostupných předmětů. Skutečná situace, třeba na ulici, ale vypadá jinak než na tréninku.

„Nůž je na ulici nebezpečnější než pistole, tyče, napadení skupinou a podobně. Jakmile ho někdo vezme do ruky, i slabý člověk začíná být velmi nebezpečný,“ přiblížil zakladatel systému sebeobrany sorudo Petr Moučka.

„Navíc je dostupný v každé kuchyni a každý s ním umí zacházet. Zároveň je hrozně rychlý, brutální a násobí sílu útočníka,“ upozornil. Klíčové je podle něj rychle se zorientovat a zvolit vhodný postup.

„Dostat se od útočníka je nejdůležitější. Podle vzdáleností se liší reakce, a záleží tudíž na tom, zda jsem natočený čelem a mohu plně využít pohyb nohou. Nebo už to nestíhám, aspoň vyblokuji, rychle trefím a budu se dostávat pryč,“ popsal Moučka.

,