Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V padlé Sberbank má v Olomouckém kraji peníze i řada radnic, až 125 milionů

  11:11aktualizováno  12:39
Konec české „vnučky“ ruské banky Sberbank přinesl problémy nejen lidem, ale též obcím a městům. V Olomouckém kraji v ní podle dostupných informací měly uloženy peníze přibližně dvě desítky radnic. Nyní mohou jen doufat, že o ně zcela nepřijdou.

Stejně jako v dalších městech Česka zamířily v pátek 25. února i do olomoucké pobočky banky Sberbank davy lidí. Ti se přicházeli ujistit, že se jich nedotknou sankce, nebo rovnou peníze vybírali či převáděli jinam. | foto: Libor TeichmannMAFRA

Starostka malé vesnice Slatinky na Prostějovsku Monika Prokopová měla při sledování začátku ruské invaze na Ukrajinu šťastné vnuknutí. Obecní finance uložené ve Sberbank v předtuše problémů rychle převedla do jiné banky.

„Až do pátečního odpoledne jsme s vytřeštěnýma očima čekali, jestli bude platba provedena, ale vyšlo to. Jde totiž o naše jediné peníze,“ popisuje Prokopová horké chvilky, kdy bylo v sázce sedm milionů korun.

Část dalších obcí a měst ale nestihla peníze převést, než v pátek začala banka omezovat služby kvůli velkému náporu klientů. Ti vybírali hotovost, přesouvali peníze jinam nebo rušili účty. Česká Sberbank patřící do skupiny spadající pod největší ruskou banku Sberbank Rosii nakonec následkem toho přišla o likviditu.

V pátek ve dvě hodiny uzavřela všechny své pobočky a zastavila i karetní transakce a takový stav zůstal s odkazem na nepříznivou geopolitickou situaci i po víkendu. V pondělí pak Česká národní banka (ČNB) spustila kroky k odejmutí licence.

Podle starostky Slatinek se Sberbank zcela odmlčela. „Vůbec nekomunikují, kanály jsou mrtvé, telefon nikdo nebere. Měli jsme tam přitom kontaktního člověka, protože účty jsme tam měli roky.“

Jediné dostupné vyjádření je tak na webu banky. „V souladu s rozhodnutím ČNB ze dne 28. února není od tohoto dne umožněno přijímat na bankovní účty vedené u Sberbank CZ jakékoliv platby, s výjimkou plateb, které jsou určeny na úhradu splátek úvěrů, nebo plateb určených na mimořádné splátky či předčasné splacení těchto úvěrů,“ stojí ve včera vydaném prohlášení.

Radnice jsou v nejistotě

Třeba uničovská radnice nemá přístup ke svým 106 milionům korun na investice.

„Chod města ale není nijak ohrožen. Na dalším účtu vedeném u jiné banky je dostatek finančních prostředků k pokrytí běžných výdajů,“ podotkl starosta Radek Vincour s tím, že radnice se problémem intenzivně zabývá.

„Jsme v kontaktu s představiteli Svazu měst a obcí a jejich prostřednictvím s Českou národní bankou. Pevně doufáme, že se situace co nejdříve vyřeší,“ sdělil Vincour.

Potíže má i Šternberk. „U Sberbank CZ jsou blokované volné prostředky města ve výši 125 milionů korun. K vyplacení byl dán bance příkaz ještě před vypuknutím invaze na Ukrajinu, vzhledem k třicetidenní výpovědní lhůtě a rychlosti, s jakou problém kolem banky vznikl, ale již městu prostředky vyplaceny nebyly,“ uvedla radnice na webu města.

Ujistila nicméně, že chod města není tímto nijak ohrožen, neboť na dalších účtech má 230 milionů.

„Město Šternberk má své finanční prostředky uložené na účtech několika bankovních společností a má tak dostatek finančních prostředků na pokrytí běžných výdajů, na plánované investice a velké opravy, a to včetně stavby krytého plaveckého bazénu,“ dodala radnice.

Problémem by se měl zabývat i ministr financí

Všichni hledají informace, kde se dá, někteří se zkusili obrátit na poslance z kraje.

„Samosprávy daly do banky peníze s péčí řádného hospodáře, protože za to dostaly nějaký úrok, bez ohledu na vlastníka. Teď se k nim nemohou dostat. Budu to řešit přímo s ministrem financí, jak to vypadá a zda bude stát těmto obcím nějak pomáhat,“ uvedl například v pondělí olomoucký poslanec za ODS Martin Major.

Na to, že města v některých případech v podstatě „musela“ uložit peníze u Sberbank, protože šlo o řádně dozorovanou instituci nabízející služby jako jakákoliv jiná banka, upozornila i šternberská radnice.

„Na uložení volných prostředků byla vždy prováděna poptávka nebo průzkum mezi bankovními institucemi. Sberbank CZ nabízela obcím a městům v uplynulém období nejlepší podmínky na spořících účtech,“ nastínila.

Měli účty u předchůdkyně a lákaly je podmínky

Některé radnice k bance přešly kvůli výhodným podmínkám, jiné měly historicky účet u Volksbank CZ, která se v roce 2013 stala součástí mezinárodní skupiny Sberbank.

„Časově byl převod peněz záležitost dvou dnů. Přijde mi to jako naprosto fatální chyba státu, proč Česká národní banka nevydala nějaké varování? Starostové nemají takové znalosti, aby věděli, že teď mají třeba den na to, aby vyvedli peníze. A to nemluvím o tom, že spousta obcí měla vklady vázané,“ kritizovala Prokopová.

„Soucítím s tím, komu se převod nepovedl, protože nikdo na nic neupozornil. Hlavně na malých obcích toho mají starostové na bedrech strašně moc. Jak si to může někdo dát do souvislosti, když ještě odpoledne předtím si přečte, ať se nebojí, nezmatkuje, nepanikaří, že centrála banky je ve Vídni a podobně,“ poznamenala starostka k informacím ve veřejném prostoru.

Situaci se bankovní rada ČNB věnovala na nedělním mimořádném jednání.

„Likviditní krize Sberbank CZ byla způsobena externím, geopolitickým vývojem. Jedná se tak o izolovaný a specifický problém banky, která není významná z hlediska tuzemského bankovního sektoru. Ten tak i nadále zůstává jedním z nejrobustnějších a nejstabilnějších v Evropě,“ okomentoval vše guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Vklady jsou ze zákona pojištěny do výše sto tisíc eur, tedy zhruba 2,5 milionu korun. Peníze bude vyplácet Komerční banka. U samospráv jsou ale podmínky odlišné.

„Vklady obcí a krajů jsou pojištěny pouze v případě, že jim náleží výnosy z daní, přičemž jejich daňové příjmy nepřesahují částku odpovídající půl milionu eur, a při splnění dalších zákonných podmínek,“ informovalo ministerstvo financí.

Zbývá zřejmě jen čekat, kolik vynese likvidace

Pro větší obce je to vážný problém. Zbývá jim patrně jen čekat na likvidační řízení.

„Vzhledem k tomu, že tato akciová společnost pozbyla oprávnění k provozování živnosti, musí dojít k jejímu zrušení, tedy likvidaci. Ta představuje vypořádání majetkových poměrů rušeného subjektu,“ shrnul ekonom Lukáš Kovanda.

„V případě Sberbank CZ ji provede likvidátor jmenovaný soudem na návrh České národní banky. Rozhodne o ní taktéž soud,“ dodal.

Už v pátek začala obce v kraji obvolávat Finanční správa, aby nejpozději do úterka nahlásily nová čísla účtů. Jinak by se k nim nedostaly daňové příjmy. Na změny v zasílání poplatků upozorňují na svých webech například Určice či Lutín.

Spolu s tím procházel krajský úřad připravené platby, protože chtěl mít jistotu, že peníze třeba z dotací nemají být poslány na účet u Sberbank.

„Pokud takový případ nastal, vyjednali jsme s konkrétním subjektem změnu účtu,“ sdělila vedoucí ekonomického odboru Olga Fidrová.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Vznik Velké Olomouce zažehl před 105 lety rozkvět, pomohl hlavně průmyslu

23. dubna 2024  16:46

Dlouhá staletí stagnovala, 23. dubna 1919 ale dostala Olomouc pořádnou rozvojovou injekci. Bylo k...

Konec uhlí do roku 2030 nestíháme, stát transformaci brzdí, míní Topolánek

23. dubna 2024  15:20

Pro transformaci a dekarbonizaci energetiky nebude tolik peněz, kolik se očekávalo, a změny...

Dvojice kvůli sporu odpálila v paneláku dělobuch, úlomky dveří zranily muže

23. dubna 2024  10:54

Případ nastražené výbušniny vyšetřují policisté z Olomouce. Dva muži tam o víkendu umístili v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...