Na dálnici D35 u Olomouce policisté v pátek odpoledne změřili řidiče, který jel rychlostí 213 kilometrů v hodině. | foto: Policie ČR

Řidič svištěl rychlostí 213 kilometrů za hodinu. Policie spustila kontroly

  • 297
Na dálnici D35 u Olomouce policisté v pátek odpoledne zaznamenali vůz, který jel rychlostí 213 kilometrů v hodině. Někteří řidiči využívají současné situace a domnívají se, že mohou jezdit rychleji, než dovolují předpisy. Policie proto v těchto dnech rychlost kontroluje a zkoumá také to, zda šoféři před jízdou nepili alkohol.

„V rámci aktuálně probíhající celorepublikové dopravně bezpečnostní akce se policisté zaměřují mimo jiné také na dodržování stanovených rychlostních limitů nejen v obcích, ale také mimo zastavěná území a na dálnicích,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

V rámci kontroly policisté zaznamenali šoféra, který po dálnici D35 u Olomouce jel rychlostí rychlostí přes 200 kilometrů v hodině. Konkrétně to bylo 213 kilometrů v hodině. 

„Za takto vysoké překročení rychlostního limitu hrozí řidiči ve správním řízení pokuta od 5 do 10 tisíc korun, zákaz činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na 6 až 12 měsíců, ale také pět trestných bodů,“ sdělila Vybíhalová.

Policisté kontrolují také to, zdali řidiči před jízdou nepili alkohol. „Šternberští policisté během pátečního večera dokumentovali hned dva případy ohrožení pod vlivem návykové látky. V prvním případě na nestandardní jízdu řidiče osobního vozidla jedoucího po silnici I/46 z Olomouce na Šternberk upozornil další z řidičů. Policisté pak 31letému řidiči opakovaně naměřili bezmála 2,5 promile alkoholu v dechu,“ uvedla Vybíhalová.

Řidiči si za poslední měsíc zejmě myslí, že policie neměří rychlost. Mýlí se: