Plány na rozšíření školky na Zámeckém náměstí (na snímku) a naopak zrušení...

Plány na rozšíření školky na Zámeckém náměstí (na snímku) a naopak zrušení školky Na Svobodě vyvolalo ve Velké Bystřici spory. O všem nakonec rozhodne referendum. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Velká Bystřice zažije referendum, lidé budou rozhodovat o školce

  • 0
Plán zrušit jednu z mateřských škol vyvolal ve Velké Bystřici na Olomoucku hádky a emoce mezi vedením obce na jedné straně a rodiči na straně druhé. Ti ale nakonec tento týden dosáhli svého. Město jim ustoupilo a přislíbilo, že o osudu školky v referendu na konci května rozhodnou sami lidé.

Desítky lidí zaplnily místnost velkobystřické mateřské školy na Zámeckém náměstí, kde se tento týden pro osud školky klíčové zasedání místního zastupitelstva konalo. Účast byla tak vysoká, že se do jednoho z oddělení lidé vešli jen stěží.

Na programu bylo projednání přístavby pro dvě nová oddělení mateřinky, což současně znamená zavření druhé ze školek Na Svobodě. A právě tento krok jitří ve Velké Bystřici, která mu zhruba tři tisíce obyvatel, emoce. Nespokojení rodiče, jejichž děti tuto školku navštěvují, předali zastupitelům petici za její zachování. Podepsalo ji 540 lidí.

Spor o zrušení oblíbené mateřské školy se rozvířil už na konci února. Radní tehdy oznámili rodičům, že město nemá v příštím roce kam dát dvacet předškoláků, a proto chce přistavět dvě oddělení v centru města na Zámeckém náměstí.

Zároveň však chtěli zrušit také menší ze dvou školek. Rodiče proto začali se sběrem podpisů pod petici, která její uzavření odmítala. I to je důvod, proč se město rozhodlo lidem své plány ještě jednou vysvětlit.

"Chci se zeptat zastupitelů, jestli se byli v té školce teď někdy podívat. Říkáte, že nyní by tam mohlo být jen čtrnáct dětí. Když se zruší nenosná příčka, jsme na dvaadvaceti. Vypracoval jsem cenové nabídky na celkovou rekonstrukci horní školky a jsem na 1,2 milionu, ne na 3,5 milionech plus vícepráce, jak uvádíte," snažil se argumenty radnice vyvrátit například Jan Drešl.

Řešením bude referendum během voleb do europarlamentu

Další z přítomných pak připomněla, že cesta z horní části obce s malým dítětem například v zimě trvá příliš dlouho.

"Půjdu-li s tříletým dítětem ze Svobody na Zámeckou, bude to trvat minimálně 40 minut, zkuste si to," vyzvala pak zastupitele další z obyvatelek, paní Mojžíšová.

Radní však nakonec všem přítomným doslova vyrazili dech, když navrhli uspořádat ve věci místní referendum. To by se mohlo konat zároveň s volbami do Evropského parlamentu na konci května.

"Na masopustu jsme se potkali s jedním z olomouckých politologů. A když jsme se bavili o tom, co se ve Velké Bystřici děje, že tu máme téma, které rozděluje občany města, tak poradil, že v některým obcích to řeší vyhlášením referenda. Dospěli jsme k tomu, že je to v současné době asi jediné rozumné východisko z této situace," uvedl k nápadu nechat rozhodnout samotné obyvatele místostarosta Ivo Slavotínek.

"My si zakládáme na tom, že je tu poměrně vysoká hodnota společenské sounáležitosti a tahle situace to do značné míry narušila. Pokud budou mít lidé jiný názor než my, budeme to respektovat," dodal.

Vedení obce připustilo, že podcenilo komunikaci s lidmi

Autoři petice sice podepsané listy starostovi Marku Pazderovi předali, současně ale uvedli, že už žádnou další odezvu neočekávají, protože dosáhli svého.

"Ten krok velmi vítáme a považujeme ho za velmi vstřícný a demokratický," uvedla za organizátory petice Jana Zapletalová Koláčková.

Vedení města nakonec připustilo, že část viny za současnou situaci nese i špatná komunikace právě ze strany radních.

"Asi jsme to podcenili. Já sám jsem měl pocit, že když představíme lidem krásný nový projekt, že se jim to bude líbit," uvedl Pazdera.

"Bylo potřeba odlišit dvě věci. Rekonstrukci školky Zámecká a zavření školky Na Svobodě. Zastupitelstvo nikdy veřejně neprojednávalo otázku, jestli by se měla, nebo neměla uzavřít mateřská školka Na Svobodě. Myslím si, že v tom je z naší strany zakopán pes. Ve chvíli, kdy jste to začali tušit, že tato situace nastane, měli jste to říct," řekla směrem k radním Zapletalová Koláčková.