Nemocnice v Olomouckém kraji nakonec nepřijdou o žádná oddělení, podle smluv s VZP dojde ale k malému snížení počtu lůžek. (Ilustrační snímek)

Nemocnice v Olomouckém kraji nakonec nepřijdou o žádná oddělení, podle smluv s VZP dojde ale k malému snížení počtu lůžek. (Ilustrační snímek) | foto: Petr Janeček, MAFRA

Nemocnice Olomouckého kraje rušení nečeká, přijdou ale o desítky lůžek

  • 0
V Olomouckém kraji je podle předběžných dohod se zdravotními pojišťovnami chvíli před vstupem do nového roku konečně v podstatě jasno. Z nemocnic v regionu sice ubudou desítky akutních lůžek, ale nemají se rušit žádná oddělení nebo dokonce některá z nemocnic.

Ve většině nemocnic už smlouvy mají v ruce, byť ještě nejsou podepsané a vedení zařízení s pojišťovnami ladí detaily obsáhlých dokumentů. Například v olomoucké fakultní nemocnici, kde se s pojišťovnami dohodli na dlouhodobé smlouvě, už vědí, že budou od ledna muset zrušit lůžkovou část Kliniky pracovního lékařství.

"Jde o deset lůžek. Ambulantní péče bude zachována a pacienti léčení na lůžku budou hospitalizováni v rámci některého z našich interních oborů," nastínil mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Do roku 2013 tak "fakultka" půjde přibližně s 1 150 lůžky. "V tuto chvíli se dolaďují technické detaily, předpokládáme, že k podpisu smlouvy dojde na přelomu roku," řekl Havrlant.

Ze čtyř nemocnic Agelu zmizí zhruba čtyřicet lůžek

S pojišťovnami ještě jedná i Agel. "Dolaďujeme poslední podrobnosti ohledně vzájemných představ o struktuře poskytované péče na dalších pět let," potvrdila Hana Szotkowská, mluvčí zdravotnického holdingu.

Ten v kraji vlastní šumperskou nemocnici a spravuje i tři krajské nemocnice sdružené do Středomoravské nemocniční. V zařízeních v Přerově, Prostějově a Šternberku má příští rok ubýt 32 lůžek. Několik jich "zmizí" také v Šumperku.

"Půjde o lůžka napříč obory, ale vzhledem k jejich celkovému počtu to bude změna, kterou pacienti prakticky nepocítí," dodala Szotkowská.

Podepsáno ještě nemají ani v Jeseníku. "Stále jednáme, ale předpokládáme, že dostaneme pětiletou smlouvu se zachováním dnešního rozsahu péče," míní ředitel tamní nemocnice Jan Jedlička.

Do jednání s pojišťovnou se vložila i Asociace krajů

Případný hrozící pat, kdy by nemocnicím v lednu skončily dosavadní smlouvy, aniž by měli podepsané nové, navíc ve středu zažehnala i Asociace krajů.

Ta s novým vedením VZP vyjednala, aby krajské nemocnice do konce roku dostaly smlouvy. Pojedou tak dál až na výjimky v režimu pětiletých dohod a se stejnou strukturou poskytované péče jako dosud. Memorandum ale neřeší počty akutních lůžek.

"Chtěli jsme zabránit patové situaci, kdy by nemocnice neměly od ledna smlouvy," popsal náměstek olomouckého hejtmana Michael Fischer s tím, že primárně šlo o zachování stávajících odborností.