Vzniká tu nový ideál krásy, říká oceněná fotografka fitness sportovkyň

Odhalená vysportovaná figura na jedné straně, postel a tepláky na druhé. Soubor fotografií Kult těla, se kterým Nikol Macoszková před nedávnem vyhrála na prestižní soutěži Czech Press Photo cenu za objev roku do 23 let a uspěla i na Slovak Press Photo, staví do kontrastu snímky sportovkyň stále populárnější disciplíny bikini fitness v soutěžní póze s fotkami z jejich domova.
Sportovkyně kategorie bikini fitness – zleva Jana, Monika a Zuzana – zachycené...

Sportovkyně kategorie bikini fitness – zleva Jana, Monika a Zuzana – zachycené při pózování, jaké předvádí na soutěžích. | foto: Nikol Macoszková, koláž iDNES.cz

Mladá autorka, studentka Univerzity Palackého v Olomouci, chtěla podle svých slov poukázat na lidskou posedlost vzhledem a přehlížení osobnosti. „Každý světu ukazuje jen to nejlepší, nikdo realitu,“ říká.

Proč jste si zvolila zrovna fitness scénu a kategorii bikini fitness?
Fitness sama cvičím, ale do bikini fitness jsem nikdy nešla. Tohle téma mě napadlo hlavně kvůli rozvoji kulturistiky, především ženské. Za poslední roky se hodně zpopularizovala. Každá slečna, která začne cvičit, jde hned druhý rok na závody. Tyto holky jsou jedna jak druhá a těžko se mezi nimi rozlišuje. Je to jako na výrobním páse. Jejich počet způsobuje, že se z nich stává takový nový ideál krásy.

Z vašich slov a fotek cítím obdiv, že se tyto sportovkyně dokážou dostat do takové formy, ale zároveň i snahu ukázat, že takový vzhled není obvyklý a přirozený pro většinu. Je to tak?
Máte pravdu. Není to určitě jednoduché, dostat se na tak vysokou úroveň. Všechny tři modelky jsou příkladem vrcholového sportu, dvě z nich se dokonce loni účastnily i mistrovství světa. Takhle opravdu nevypadá každá, a pokud ano, je za tím hodně času a dřiny.

Jsou ochotné udělat úplně všechno. Každý den přizpůsobí sportu.

Co všechno jsou sportovkyně ochotné vzhledu obětovat?
Se zdravím už vrcholová úroveň bohužel nemá nic moc společného. Ženy často v závodní přípravě přicházejí o menstruaci, mívají stavy úzkosti, deprese, pocity, že nejsou dost dobré. Hlavně před závody se hodně poměřují. Jak vypadají ostatní závodnice, jak budou vyhlížet na pódiu. Jsou ochotné udělat úplně všechno. Každý den přizpůsobí sportu. Nemůžou jít jen tak večer na párty, protože prioritou je spánek, regenerace, cvičení a hlavně jídlo. Často si ho i časují, aby přesně věděly, kdy a co budou jíst. O tom, že vše mají na gram přesně, ani nemluvím. To je samozřejmost. Minimálně v závodní přípravě, kdy dieta trvá od dvou měsíců až po celý rok. Potřebují se dostat na co nejmenší procento tuku v těle, ale zároveň neztratit žádné svaly.

Objevují se v bikini fitness i zakázané látky nebo třeba plastiky?
Plastiky jsou časté, především umělá prsa. Tím, že sportovkyně ztrácejí velké množství tělesného tuku, přicházejí o ňadra. Je to sport zaměřený na fyzickou dokonalost, a poprsí tak hraje velkou roli. Ani jedna z mých modelek umělá prsa nemá, ale časem by si je všechny pořídit chtěly. Vnímají to jako něco, co jim na soutěžích přidá body. Co se týče zakázaných látek, existují soutěže, kde se nehlídají, takže některé slečny je samozřejmě používají. Ale jsou také soutěže s namátkovými kontrolami a tam už si to málokdo dovolí.

Co bylo tedy vaším hlavním záměrem? Ukázat kontrast mezi strojenou, napjatou pózou v ateliéru a uvolněnou v domácím prostředí?
Je to tak. Bez fotky v domácím interiéru bychom úplně neviděli do jejich soukromí. Chtěla jsem zdůraznit, jak je společnost zaměřená na fyzickou dokonalost a často pak zapomíná na osobnost sportovce. Že je to taky jen člověk, co má city a žije v rámci možností normální život.

Setkáváte se často s tím, že lidé jsou posedlí vzhledem?
Ano, může za to nová doba a sociální sítě. Lidé tam zveřejňují jenom to dobré, jak vypadají, jak se cítí, že nemají žádné strasti ani starosti. Každý má tendenci to sledovat a říkat si: „Ona vypadá líp. Nejsem dost dobrá.“ Lidé se pak srovnávají. Může za to i kulturistika, která tu donedávna nebyla. Především ta ženská, jež přišla ještě později. Až v tomto století se sport začal dělat pro vizuálno.

Studentka Univerzity Palackého v Olomouci Nikol Macoszková se svým cyklem fotografií Kult těla zaujala i poroty mezinárodních soutěží.

Sama se fitness věnujete. Zvolila jste téma i proto, že jste efekty srovnávání viděla na sobě?
Určitě. Je pravda, že to hodně svádí. Když do toho jde člověk trochu hlouběji, už se nesrovnává s „normálními“ lidmi, ale se sportovci. Pak jeho sebevědomí klesá. I to je jeden z důvodů, proč do vrcholové kulturistiky nemířím. Vím, co to stojí. I po zdravotní stránce. Například poruchy příjmu potravy je téma, které ve škole na výchově ke zdraví hodně řešíme a má s tímto sportem velkou spojitost. Holky často trpí anorexií, bulimií, a přitom to ani nemusí být tolik vidět.

Změnilo se u vás tímto dílem vnímání vašeho vlastního těla?
Asi ne. Vím, že takhle vypadat nebudu, a ani to není mým cílem. Nejsem schopná a ani nechci tolik obětovat. Spíš jsem to chtěla ukázat dalším. Lidé si totiž málokdy uvědomují, jakou dřinu takový vzhled obnáší. Jaké to má dopady. Tyto ženy jsou vnímány hodně povrchně.

Znala jste modelky osobně?
Ano. Některé jen od vidění ve fitku, kam chodím cvičit. S jednou se dokonce znám už delší dobu ze školních let. Fotila jsem lidi, o kterých už alespoň něco vím. O to bližší pro mě téma bylo.

Jak se na váš nápad tvářily? Musela jste je přesvědčovat?
Ne, byly nadšené, že se mohou nechat vyfotit těsně před závody v nejlepší formě. Dlouho tvrdě makají a chtějí, aby to někdo viděl. Jako první jsem jim řekla, že budou mít fotky z ateliéru v soutěžní póze, ale pak jsem dodala, že je budu fotit i doma, protože tam potřebuji nějaký kontrast. Nad tím jen mávly rukou a byly s tím v pohodě.

Předpokládám, že soutěžní póza pro ně byla poměrně přirozená.
Rozhodně, jsou to přesně předepsané pózy, které mají na soutěžích. Akorát chybí úsměv. Ten je na soutěžích často hodně hraný. Jsou totiž nucené smát se až nepřirozeně, protože na lepší výsledek potřebují co nejvíce zářit. U fotek jsem nechtěla, aby se smály. Působí tak přirozeněji.

Studenti fotili nedokonalosti lidského těla i barvení jídla, snímky vystavili

A co pózování doma?
Na nesoutěžní pózování tolik zvyklé nejsou. Ale zaujalo mě, že i na domácích fotkách jsou si mezi sebou velmi podobné. Všechny tři mají velké postele, podobný interiér, v okolí mají uklizeno, mají i podobné oblečení – šedé tepláky či legíny, černá trička s dlouhým rukávem.

Jaké mají vaše modelky povolání? Nebo ještě studují?
Zuzana studuje fakultu tělesné kultury v Olomouci, kde teď úspěšně obhájila bakalářskou práci. K tomu pracuje ve fitness centru. Janka podniká se svým otcem v rodinné firmě a ještě u toho studuje dálkově na Ostravské univerzitě. Monika momentálně pracuje jako servírka, ale chtěla by se stát trenérkou.

Navázaly jste spolu i nějaký bližší vztah?
Určitě jsme se víc poznaly. S jednou z nich udržuji kontakt i na další focení, pomáhá mi s navazující diplomovou prací. Svou roli sehrálo, že jsme se trochu znaly. Kdybych byla úplně cizí člověk, tak se mi asi jen těžko otevřou.

Čím jste dokázala poroty okouzlit, aby vás vybraly do finále Slovak Press Photo a jako vítěze Canon Junior Award na Czech Press Photo?
Veškeré kategorie byly plné fotek z války na Ukrajině nebo požáru v Českém Švýcarsku. Myslím, že porotcům tam chybělo něco, co by to trochu rozbilo. Téma, které je také současným problémem, ale z jiné oblasti. Dalším důvodem může být skutečnost, že se tomuto tématu nikdo podobným stylem nevěnoval.

Autor:
  • Nejčtenější

Špatně parkujete, stojí na falešné pokutě. Rozdává je zřejmě vlastník pozemku

12. března 2024  4:52

Výzvu k zaplacení pokuty pět set korun našlo nedávno několik řidičů za stěrači aut při parkování v...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jestli někdo používá estébácké metody, je to podle Babiše ministr Lipavský

14. března 2024  9:38,  aktualizováno  16:05

Předseda ANO Andrej Babiš odmítl, že by měl nějaké složky s materiály, které by měly kompromitovat...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Olomouc jako moravský Salcburk? Američané předloží nabídku, věří Beneš

18. března 2024  9:59

Z voleje odpovídal Jakub Beneš, předseda majoritního akcionáře fotbalové Olomouce. Je prodej...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zlaté Hory o záchranku usilují marně, pro vybudování stanice totiž chybí lidé

19. března 2024  5:51

První pomoc poskytují na Zlatohorsku hasiči. Záchranné službě to tam totiž trvá příliš dlouho....

Jarní prázdniny v Jeseníkách nebolely jen lyžaře, zranili se i lidé při úklidu

18. března 2024  15:35

O pár stovek pacientů více ošetřila chirurgická ambulance Nemocnice AGEL Jeseník od února do...

Dovolené už neplánuji. Olomoucký Navrátil o sezoně, vyřazení i osobním progresu

18. března 2024  14:59

Před začátkem extraligové sezony se čekalo, že hokejovou Olomouc potáhnou jiní. Zvučná jména na...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...