Robot středoškoláků rozdrtil konkurenci, vyhráli i přijetí na univerzitu

  • 0
Dvanáct týmů středoškoláků se tento týden utkalo na brněnském Vysokém učení technickém v soutěži testující jejich mechanické dovednosti při skládání robota i programátorský um. Zvítězili studenti Slovanského gymnázia Olomouc.

Na čtvrtém ročníku akce Roboti@FSI měly týmy připravit robota pro závod na hipodromu. Než jejich „svěřenci“ vůbec vyjeli na okruh, strávili účastníci pět hodin programováním.

„Úkolem robotů bylo ujet ve stanovený čas co nejvíce okruhů,“ popsal princip soutěžního úkolu jeden z organizátorů Martin Appel z Mechatronické laboratoře Fakulty strojního inženýrství (FSI).

Protože závodí čtyři roboti současně, bylo jejich dalším úkolem znemožňovat jízdu ostatním.

„Tedy využívat senzory robota, aby toho druhého například převrhl nebo odstrčil,“ vysvětlil,

Robota studenti tvořili ze stavebnice LEGO Mindstorms NXT.

„Používáme ji i při výuce našich studentů prvního ročníku, jen máme jiný programovací jazyk. Stavebnice nám slouží jako hardware, který jde snadno rozpohybovat a není moc drahý, zároveň je ale konstrukčně dost dobrý, aby z něj mohly vzniknout různé projekty,“ shrnul Appel.

Vítězný tým olomouckých závodníků se soutěže účastnil i loni. Tehdy však na první příčky úplně nedosáhl.

„Zúčastnili jsme se už loni, to jsme byli poslední. Náš robot po pěti hodinách programování neujel ani deset centimetrů. Poučili jsme se z chyb a letos jsme první. Takže ti, kdo jsou tady poprvé, určitě mají šanci vyhrát třeba za rok. Důležité je mít stabilní program, který se nebojí ničeho, a taky štěstíčko ve finále,“ zhodnotil kapitán týmu Tomáš.

Nejlépe umístěné týmy získaly kromě věcných cen také prominutí přijímacích zkoušek na Fakultu strojního inženýrství VUT v Brně.