Ředitelství silnic a dálnic nainstalovalo nové značky u silnice I/44 vedoucí...

Ředitelství silnic a dálnic nainstalovalo nové značky u silnice I/44 vedoucí přes Červenohorské sedlo. Reflexní tabule vysoko nad zemí upozorňují na nebezpečný úsek mnohých nehod. Varovné nápisy v několika cizích jazycích doplňují tematické symboly a všeříkající kostlivci s kosou. | foto: ŘSD

Zatáčka u Koutů nad Desnou je třetím nejrizikovějším místem v zemi

  • 3
Na stoupání z Koutů nad Desnou na Červenohorské sedlo v Jeseníkách by si řidiči měli dát pozor. Je třetím nejrizikovějším místem na silnicích v Česku.

Riziková místa sleduje žebříček dopravně bezpečnostního projektu Automapa Allianz. Ve směru od Koutů jde především o prudkou levotočivou zatáčku.

Loni zde došlo ke čtyřem dopravním nehodám s následky na zdraví účastníků – jeden člověk při nich zahynul, jeden byl zraněn těžce a dva lehce. Problematikou nebezpečné silnice se opakovaně zabývá zastupitelstvo Loučné nad Desnou, pod kterou Kouty patří.

„Nejde jenom o toto konkrétní místo, ale o celé stoupání na Červenohorské sedlo. Na vině jsou hlavně motorkáři a majitelé rychlých aut, kteří si z té silnice dělají závodní dráhu,“ popisuje místostarosta Loučné Martin Pidalík.

„Ohrožují nejen sebe, ale taky další účastníky provozu. Dokonce se sem sjíždějí i z Polska a Maďarska. Policie tady nemůže být pořád a oni si navíc dávají vědět vysílačkami,“ kroutí hlavou.

Podle něj je jediným řešením umístění radarů a kamer. „Snažíme se jednat s Olomouckým krajem a Ředitelstvím silnic a dálnic. Uvidíme, zda se nám podaří něčeho dosáhnout,“ nastínil Pidalík. 

Automapa Allianz je podrobnou celorepublikovou studií pojišťovny. Seznam nových kritických míst silnic vychází z údajů databáze dopravních nehod evidovaných policií a následně zpracovaných podle komplexní metodiky.

„Podmínkou pro zařazení konkrétního úseku do automapy bylo, že se zde během roku 2020 staly minimálně dvě na sobě nezávislé dopravní nehody se zdravotními následky a současně mezi těmito místy nebyla vzdálenost větší než 200 metrů. Analýza se týká nehod na silnicích I. třídy,“ shrnula mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz