Hrad Helfštýn.

Hrad Helfštýn. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Helfštýn měl letos rekordní návštěvnost, daří se i dalším památkám v kraji

  • 1
Hrad Helfštýn na Přerovsku letos přepsal své dosavadní rekordy. V uplynulé sezoně přivítal nejvíce návštěvníků za posledních téměř padesát let. Po období covidových restrikcí vzrostl počet návštěvníků i na dalších hradech a zámcích v kraji, čísla ještě vylepší chystané vánoční programy.

Helfštýn letos po letech oprav a dvou ročnících s covidovými omezeními mohl opět fungovat v plném rozsahu včetně kulturních akcí. Výsledkem bylo 116 511 návštěvníků.

„Jedná se o nejvyšší číslo od zpřístupnění objektu a zároveň vůbec nejvyšší zaznamenanou návštěvnost, která se na hradě eviduje od roku 1974,“ zdůraznila mluvčí památky Eva Lehnertová.

Turisty nejvíce lákaly velikonoční prohlídky a tradiční mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Jubilejní 40. ročník si o posledním srpnovém víkendu nenechalo ujít téměř deset tisíc nadšenců do černého řemesla.

„Letošní sezoně přálo kromě počasí i zrušení covidových restrikcí. Kvůli vládním nařízením byla v předchozích dvou letech omezená otevírací doba hradu a zrušeno několik kulturních akcí, na které byli lidé na Helfštýně zvyklí,“ nastínila Lehnertová.

Lidé přicházeli ve velkém počtu i na podzim

Hranici sta tisíc návštěvníků hrad pokořil už v dřívějších letech, letos ale doposud nejvýrazněji.

Díky příznivému počasí a babímu létu totiž lákal i na podzim. V září tak dorazilo 9 184 lidí, v říjnu 8 453 a za listopad prošlo pokladnou 2 395 turistů.

14. srpna 2020

„Zvýšený zájem o hrad je též spojený se znovuotevřeným torzem hradního paláce, jež získalo celou řadu národních i zahraničních ocenění,“ doplnil kastelán Jan Lauro.

Naposledy se letos brány hradu otevřely o posledním listopadovém víkendu. „Příští rok otevřeme tradičním Novoročním výstupem 7. ledna od 8 do 15 hodin,“ láká mluvčí na populární akci. Letošního ročníku se zúčastnily čtyři tisíce lidí.

Bouzov už opět překračuje sto tisíc, čísla si vylepšil i Plumlov

Končící rok si pochvaluje rovněž kastelánka hradu Bouzova. „Počet návštěvníků se pomalu vrací do doby před covidem,“ shrnula kastelánka Zuzana Šulcová.

Od ledna do konce listopadu přišlo na prohlídkové trasy 100 222 návštěvníků. Loni přitom hrad přivítal na své poměry „pouhých“ 83,5 tisíce lidí.

V nadcházející podzimní a zimní sezoně se na Bouzově připravují další akce, například adventní, vánoční či silvestrovské prohlídky. Vzhledem k omezenému počtu míst a velkému zájmu je ovšem nutné si vstup předem rezervovat.

Relativně vydařená bude zřejmě sezona i na zámku v Plumlově, kterým zatím prošlo 22 600 platících návštěvníků.

„Jistý nárůst oproti loňsku sice je, ale nijak převratný. Myslím, že lidé jsou natolik vystrašení z nárůstu cen, že začínají šetřit také na výletech,“ míní kastelán Pavel Zástěra.

Hrad láká na předvánoční akce

Do konce roku se na zámku budou konat ještě dvě vánočně laděné akce. Ode dneška do pátku Vánoce na zámku pro děti, kdy na návštěvníky čekají prohlídky vánočně nazdobené památky, a o tomto víkendu pak akce Putování adventem.

Na Plumlov se zatím nejvíc lidí přišlo podívat v roce 2017, kdy sem zavítalo na 25 tisíc návštěvníků. Od 1. července příštího roku se ale zámek stane národní kulturní památkou, od čehož si kastelán slibuje vyšší zájem turistů.

„Doufáme, že rozšířenou propagací k nám v budoucnu dorazí více návštěvníků a nutné opravy zámku se s rychlejším přístupem k penězům urychlí a přísnějším dozorem Národního památkového ústavu zkvalitní,“ předestřel Zástěra.

Celková návštěvnost českých hradů a zámků zatím nedosahuje takových čísel jako v posledním předcovidovém roce 2019. Letos na ně zavítalo 3,7 milionu návštěvníků, před třemi lety jich bylo přes pět milionů.

Za pokles může především ztráta Rusů a Asiatů. Těm prvním cesty do Evropy zkomplikovala tvrdší vízová politika Evropské unie kvůli rozpoutání války na Ukrajině, druhé zmíněné skupině zase covidové lockdowny. Více naopak oproti jiným rokům přijelo turistů ze Slovenska nebo Polska.

Národní památkový ústav kvůli úbytku návštěvníků přichází o peníze, z nichž se mimo jiné financují opravy hradů a zámků. Od příštího roku očekává, že by z pohledu zájmu turistů o památky mohl být stejný jako letošní.

Na špici návštěvnosti je třeba zoo

Srovnání k návštěvnosti památek nabízí třeba olomoucká zoologická zahrada na Svatém Kopečku, která patří dlouhodobě k nejnavštěvovanějším turistickým cílům v kraji.

„Letos k nám zatím zavítalo téměř 354 tisíc lidí. Návštěvnicky nejvyhledávanějšími akcemi byly Velikonoce, Večer duchů či Víkend dětí,“ uvedla mluvčí Iveta Gronská.

Zoo se už připravuje na Vánoce, nazdobenou ji návštěvníci uvidí od 16. prosince. „Na Štědrý den pak dětským vstupným obdarujeme každého dospělého,“ doplnila Gronská.