(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Sedmnáctiletý mladík s rejstříkem zkušeného recidivisty skončil ve vazbě

  • 8
Mladík, který má už nyní trestní rejstřík srovnatelný se zkušeným recidivistou, je pro policisty z Kojetína na Přerovsku „známou firmou“. S porušováním zákona začal ještě před svými patnáctými narozeninami. K mnohým krádežím či vloupáním přidal i loupeže a skončil ve vazbě.

„Šlo o různá jednání přestupkového charakteru, postupně se ale začal dopouštět i závažnějších skutků. Většinou při tom nebyl sám, ale s různými kamarády a známými, kteří také ještě nedosáhli zletilosti,“ nastínila přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Vážnější porušení zákona začala loni vloupáními do několika aut, ze kterých sedmnáctiletý podezřelý ukradl věci. Ve dvou případech navíc vozy nastartoval a odjel, jízdu ale nezvládl a naboural.

Kromě toho se účastnil několika vloupání do restaurací a obchodů, kde ho zajímaly především cigarety, které pak vykouřil, ale také peníze a cenné věci vhodné k prodeji v zastavárnách, především elektronika. Vše pak vyvrcholilo loupežemi.

„Ve dvou případech se svými kumpány napadl dospělé muže, které nejprve oslovil a požadoval po nich peníze. Když mu je odmítli dát, udeřil je pěstmi a záhy se k němu přidali i další komplici. Jednoho napadeného nakonec obrali o 400 korun, druhého o peněženku s šesti tisíci a platební kartou. Ani jeden z mužů naštěstí neutrpěl vážná zranění,“ popsala Zajícová.

Čelil trestnímu stíhání, přesto dál porušoval zákon

Ve vloupáních mladík pokračoval i letos, tentokrát už sám. Z dílny domu si odnesl nářadí v hodnotě přes 16 tisíc korun, jindy vzal jízdní kolo a napotřetí ho majitelka domu přistihla dříve, než stačil něco ukrást.

„Část ukradených věcí prodal známým nebo do zastavárny, část se podařilo policistům zajistit u něj doma nebo u lidí, kterým je prodal. Celková jím napáchaná škoda nakonec přesáhla sto tisíc korun,“ doplnila policejní mluvčí.

Přítrž mladíkova řádění, který během probíhajícího trestní stíhání dál pokračoval v porušování zákona, přišla podle nyní zveřejněných informací v polovině července. Tehdy opět skončil v rukou policistů a ti dali státnímu zástupci podnět na vzetí do vazby. Soudce návrhu vyhověl, a podezřelý tak bude čekat na soud za mřížemi.

„Do současné doby byl obžalován z porušení domovní svobody, pokusu o neoprávněné užívání cizí věci, poškození cizí věci, neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, krádeže a loupeže,“ shrnula Zajícová.

Soud může sedmnáctiletého recidivistu vzhledem k jeho věku potrestat širokou škálou či kombinací trestů - mírnějším je pobyt ve výchovném ústavu a obecně prospěšné práce, také ho ale může poslat na několik let do vězení.