Správné brambory a vejce, ale i kus lásky. Tak dělá bramborový salát mistr

  14:05aktualizováno  14:05
Brambory vařené na tenerifský způsob, křepelčí vejce, jablka starých krajových odrůd... Nachystat bramborový salát je docela alchymie. Alespoň v podání pětinásobného mistra ČR v přípravě tohoto pokrmu Martina Pánka z Jeseníku. Pro MF DNES prozradil svůj zatím poslední vítězný recept.

Několikanásobný mistr České republiky v přípravě bramborového salátu Martin Pánek (na snímku s vítězným salátem roku 2014). | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

„Základem dobrého salátu jsou samozřejmě kvalitní suroviny. Z brambor je potřeba použít varný typ A, tedy salátovky. Sám používám brambory od kamarádů zemědělců, dobré brambory se ale dnes dají sehnat i v obchodě,“ říká Pánek s tím, že svůj vítězný salát z roku 2015 připravil z odrůd Adéla, Salome a Annabelle.

Při vaření hlíz mistr bramborových salátů dodržuje recept, který získal na španělském ostrově Teneriffe.

„Brambory tam vaří ve slupce tři hodiny v nasyceném solném roztoku, na čtyři litry vody dávají kilo soli. Sůl z brambor vytáhne vodu, ty se kvůli tomu sice zmenší, zato perfektně zlojovatí. Podmínkou ale je, že hlízy nesmí být nijak poškozené, jinak se sůl dostane dovnitř a přesolí je,“ podotýká.

Další Pánkovo doporučení se týká výběru vajec.

„Optimální je použít domácí vajíčka. Pokud se k nim člověk nedostane, pak by v obchodě neměl šetřit a měl by koupit vejce z podestýlky či od slepic z volného výběhu,“ popisuje s tím, že kuchařky určitě neprohloupí, když do salátu přidají řapíkatý celer a sladké a kyselé jablko, které mu dodají tu správnou chuť.

Naopak pozor by si měly dávat na pepř. „Určitě se to s ním nesmí přehánět. To ale platí obecně, všeho musí být přiměřeně. Každopádně doporučuji nechat salát den v chladu zaležet,“ prozrazuje.

Povídání Pánek uzavírá radou, která je podle něj nejdůležitější: „Můžete si nakoupit sebelepší suroviny, když ale do salátu nedáte kus lásky, tak dobrý nebude.“

Několikanásobný šampion letos výjimečně svůj titul neobjahoval, zasedl „jen“ v porotě „salátového“ mistrovství. Mrzet ho to ale nemusí, přípravy štědrovečerní přílohy, kterou tradičně dodá nejen pro rodině, ale také kamarádům, si užije dost.

„Vidím to tak na 30 kilo,“ usmál se.

Pánkům mistrovský bramborový salát 2015

Suroviny:
2 kg brambor A (více níže), 8 křepelčích vajíček, 4 slepičí vejce z více dvorů, 4 mrkve, 1 červená kapie, 1 bílá, 1 žlutá a 1 červená cibule, 3 šalotky, 2 lahůdkové cibulky, 3 stonky řapíkatého celeru, 3 jablka různých odrůd, 5 sterilovaných okurek, 5 lžic zeleného hrášku, 4 lžíce majonézy, 4 lžíce tatarské omáčky, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř a med.

Postup:
Brambory odrůd Adéla, Salome a Annabelle vaříme na takzvaný tenerifský způsob, v nasyceném solném roztoku dvě až tři hodiny - na čtyři litry vody dáme jeden kilogram soli. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Vařenou mrkev, všechny cibule a také okurky pokrájíme na menší kostičky. Červenou kapii spaříme vařící vodou, stáhneme slupku a nakrájíme na velmi jemné kousky. Jablka odrůd gdánský hranáč, malinové holovousé a kalvil červený oloupeme, odstraníme jádřince a pokrájíme na kostičky těsně před mícháním, aby nezhnědla. Během krájení dáme vařit vejce. Aby nepraskla, propíchneme je jehlou na širším hrotu. Slepičí vejce překrojíme strunovým kráječem dvakrát do kříže, křepelčí rozkrájíme na čtvrtky a použijeme na dozdobení porcí. Mražený zelený hrášek přidáme hned zpočátku, aby rozmrzl. Salát solíme, opepříme, přidáme majonézu, tatarskou omáčku, plnotučnou hořčici, pár kapek medu a šetrně, ale důkladně promícháme.

Nejčtenější

Exprimátor Přerova zemřel na lyžích, politiky se vzdal i kvůli sportu

Přerovský politik Vladimír Puchalský.

Bývalý primátor Přerova Vladimír Puchalský ve čtvrtek náhle zemřel. V čele města stál do loňských komunálních voleb. V...

Největší lavina za 20 let. V Jeseníkách se utrhly stovky metrů sněhu

Zřejmě největší lavina za posledních dvacet let v Jeseníkách spadla v těchto...

Zhruba 300 metrů měřila na délku obrovská lavina, která v těchto dnech spadla v Jeseníkách. Místní takovou nepamatují...

Olomoucký elektrobus je až příliš moderní, cestujícím v rukavicích neotevře

V pravidelném provozu olomoucké městské hromadné dopravy začal sloužit první...

Nečekaný zádrhel řeší olomoucký dopravní podnik. Někteří cestující mají v těchto dnech problém dostat se do nového...

Hledaný muž v ženských šatech prchal 14 hodin kanály až do vyčerpání

Hledaný muž převlečený za ženu se dal před policisty na útěk nejdříve potokem a...

Náročné pronásledování, které se nakonec změnilo spíš v záchrannou akci, absolvovali v úterý policisté s hasiči v...

Cyklokrosová mafie, hřímá Hekele. O českou medaili přišel v depu

Emil Hekele v depu na cyklokrosovém mistrovství České republiky v Holých Vrších.

Do cíle mistrovství republiky v cyklokrosu už nezbývalo ani pět kilometrů a Emil Hekele se při průjezdu do...

Další z rubriky

Šumperská nemocnice koupila Internu Zábřeh, chce mít víc lůžek

Budova A Interny Zábřeh

Privátní Interna Zábřeh, která poskytovala ošetřovatelská lůžka pro celou spádovou oblast, se stala součástí šumperské...

Nechte nám mobilní kluziště déle, zní opět v Prostějově. Radnice to zváží

Prostějovské mobilní kluziště před budovou muzea přilákalo tisíce dětí.

Lidé v Prostějově si již druhý rok stěžují, že mobilní kluziště v centru města končí zbytečně brzy. Radnice je možná...

Hrubián ženu urážel už před svatbou, v manželství pak přidal i bití

Ilustrační snímek

Případem ženy, která mnoho let snášela urážky, ponižování a dokonce fyzické útoky od svého přítele a později i manžela,...

Najdete na iDNES.cz