VIDEO: Na rekonstrukci bitvy dorazil do Olomouce i legendární tank T 34

  • 21
Ohlušující salvy, povely k útoku i ústupu či sténání raněných se rozléhaly v pondělí odpoledne nad olomouckým Radíkovem. Při rekonstrukci bitvy z konce druhé světové války se v někdejší pevnůstce střetli ustupující němečtí vojáci s příslušníky domácího odboje a Rudou armádou.

„Při sestavování scénáře bitvy jsme čerpali z literatury. K událostem, kdy domácí odboj povstal proti demotivovanému wehrmachtu, docházelo i na Olomoucku, stejně tak se tu událo několik střetů německé a sovětské armády,“ přiblížil předseda spolku Fort Radíkov Jan Bednář.

Rekonstrukce bitvy se zúčastnilo zhruba 60 příznivců vojenské historie z osmi klubů z celé republiky. Převahu měla - stejně jako před 72 lety - Rudá armáda, a to zejména díky výzbroji. Jejich pěchotu totiž podporoval legendární tank T 34, který patřil k největším lákadlům celé akce.

„Majitel tanku bydlí u Svitav. K nám ho přivezl pomocí speciálního tahače,“ popsal Bednář. Zraky návštěvníků, jichž dorazilo do Radíkova několik stovek a kteří zaplnili místní pevnůstku takřka bezezbytku, se však neupíraly jen k opancéřovaného kolosu. Prohlédnout si mohli i repliku tančíku Praga AH - IV i lehčí dobovou techniku v podobě německých a sovětských kanonů, kulometů či samopalů.