Zhruba třicet lidí protestovalo odpoledne v Lipníku nad Bečvou při setkání prezidenta Miloše Zemana s občany. (8. listopadu 2017) | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Zvukař z protestu v Lipníku podal žalobu. Policie zasáhla nezákonně, říká

  • 98
Jaroslav Hensl, který při listopadové návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou pustil na náměstí v rámci protestu píseň Modlitba pro Martu a pak byl zadržen a předveden na služebnu, podal kvůli zásahu policie žalobu. Trvá na tom, že zákrok byl nepřiměřený a tudíž nezákonný.

„Podal jsem žalobu ke krajskému soudu na Policii České republiky a ministerstvo vnitra. Na oba tyto subjekty proto, že dodnes vlastně nevím, kdo je za zásah odpovědný, policie s námi prakticky nekomunikuje. Žaloba je podána na ochranu před nezákonným zásahem,“ shrnul Hensl.

Zákrok policie odůvodnila tím, že aktivista porušil shromažďovací zákon. Jeho akci vyhodnotila jako přestupek, který nyní čeká na projednání na lipnické radnici. Muž s tím od začátku nesouhlasí.

„Jsem přesvědčen, že jsem nic nespáchal. Podle výkladu má shromažďovací zákon chránit shromážděné lidi a ne nějakou státní instituci nebo její představitele. Navíc starosta, který měl v tu chvíli slovo, ani nepovažoval za nutné nás například vyzývat k vypnutí údajně rušící hudby,“ uvedl.

„Zásah proti mně byl nepřiměřený a zbytečný. Policii jsme dopředu přesně řekli, co tam budeme dělat, přesto mne poté komando odvedlo na služebnu, byť takového přitom dělat nemuseli. Jde tu i o budoucí projevy nesouhlasu, teď se trestá za píseň, co když se příště nebude smět nesouhlasit ani mluvením,“ dodal.

Protestní akce se konala 8. listopadu vpodvečer. Ve chvíli, kdy při setkání s občany prezident Miloš Zeman vstoupil na pódium, rozezněla se z okna protějšího domu skladba Marty Kubišové a na chodníku pod ním skupina zhruba třiceti demonstrujících lidí zvedla nad hlavy červené karty a transparent s nápisem Pravda vítězí. Než píseň dohrála, zasáhla policie.

Protestující zákrok následně označili za zbytečnou demonstraci síly a na politické scéně vyvolal nesouhlasné reakce především od pravicových politiků, kteří ho přirovnali k praktikám používaným za komunistického režimu. O jeho prověření požádal i tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec.

Policejní prezidium posléze konstatovalo, že zákrok byl v pořádku a policisté jednali v souladu se zákonem. Za adekvátní ho označil už na konci své návštěvy regionu i prezident s tím, že řádně povolené shromáždění nemá nikdo právo rušit. Naopak za nepřiměřený a protiprávní ho označila například Společnost na obranu nespravedlivě stíhaných nebo Český helsinský výbor, okolnosti nyní zkoumá také také veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

8. listopadu 2017