Protest zhruba třiceti lidí při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou, z okna domu pustil Jaroslav Hensl píseň Marty Kubišové (na snímku v něm drží červenou kartu). | foto: Luděk Peřina, ČTK

Policie pochybila, zastala se ombudsmanka zvukaře z protestu v Lipníku

  • 144
Jako nepřiměřený kritizuje ombudsmanka Anna Šabatová policejní zákrok vůči skupině lidí, kteří loni v listopadu protestovali proti prezidentu Miloši Zemanovi během jeho návštěvy Lipníku nad Bečvou. Především pak kritizuje chování policie vůči Jaroslavu Henslovi, který na začátku mítinku z okna pustil píseň Modlitba pro Martu.

Podle Šabatové neměla hlídka důvod zvukaře zadržet. „Policie je oprávněna zajistit osobu, která byla přistižena při jednání, jež má znaky přestupku, je-li důvodná obava, že bude v protiprávním jednání pokračovat. Šetřením jsem nezjistila žádné skutečnosti, z nichž by mohla plynout důvodná obava, že stěžovatel bude v protiprávním jednání pokračovat,“ uvedla Šabatová.

Ve zprávě, kterou médiím poskytla jedna z organizátorek lipnického protestu Marie Šuláková, kromě toho ombudsmanka kritizovala i to, že policisté během produkce pořizovali videozáznam lidí, kteří jen klidně postávali se zdviženými červenými kartami.

„S ohledem na počet zasahujících policistů, informace, které měla policie k dispozici, a sledovaný účel byl zásah policie nepřiměřený,“ konstatovala Šabatová.

Její závěry zvukaře Hensla potěšily. „Pokud jde o státní instituce, je úřad ombudsmana první, který se mě zastal,“ řekl Hensl. Ten mimo jiné už dříve uvedl, že policie dopředu věděla, jak bude protest probíhat, a organizátoři na její doporučení dokonce upravili jeho scénář, a přesto proti němu následně policisté zasáhli.

Radost má i organizátorka protestu a jedna z autorek podnětu k ombudsmance Šuláková.

„Reakce paní Šabatové jednoznačně ukazuje, že jsme si nestěžovali zbytečně. Problém vnímá stejně jako my.“

Kvůli zásahu policie padla i trestní oznámení

Incident se odehrál během listopadové třídenní návštěvy prezidenta Zemana v Olomouckém kraji. Na začátku jeho setkání s občany v Lipníku nad Bečvou se z okna v prvním patře nad restaurací U Marka rozezvučela známá píseň Marty Kubišové, přičemž dole na chodníku stálo mlčky několik desítek lidí držících nad hlavou červené karty.

Hudební produkci těsně před koncem ukončila policie, která Hensla donutila vypnout přehrávač a pak jej z místa odvezla na služebnu.

Postup policie vyvolal velké emoce i kritiku politiků. Policejní prezidium ale zákrok označilo za oprávněný a v souladu s platnými právními předpisy. Policie už dříve uvedla, že Hensl hlasitým pouštěním písně porušil shromažďovací právo a za přestupek mu hrozí pokuta až 15 tisíc korun.

Vedení krajského ředitelství policie v Olomouci má na vyjádření ke zprávě ombudsmanky třicet dní. Poté Šabatová chce, aby ji policie informovala, jaká zavedla opatření k nápravě.

„Zprávu jsme obdrželi. Ve stanovené lhůtě se k ní vyjádříme,“ uvedl krajský policejní mluvčí Libor Hejman.

Kauza bude mít zřejmě i soudní dohru. Jak zvukař Hensl, tak část účastníků protestu podala kvůli zákroku žalobu na policii a ministerstvo vnitra.

Při protestu proti Zemanovi zasahovala v Lipníku policie (listopad 2017):

8. listopadu 2017