Na Prostějovsku shořel dům a hospodářská stavení, hasiče potrápilo vedro

  • 0
Celkem jedenáct jednotek hasičů muselo vyjet na Prostějovsku k velkému požáru domu a hospodářských budov. Navzdory jejich snaze ve velkém vedru oheň napáchal velké škody, dva lidé skončili v péči lékařů.

Požár domu v Chobyni, místní části obce Šubířov, nahlásil svědek hasičům krátce před desátou hodinou s tím, že v budově se nachází lidé a zevnitř se ozývají exploze.

„Na místo následně vyjeli profesionální hasiči z Konice, Olomouce a Moravské Třebové a dalších pět dobrovolných jednotek z Olomouckého kraje a tři z Pardubického kraje,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

„Po příjezdu hasiči zjistili, že rodinný dům včetně několika hospodářských budov, kůlen a přístavků už kompletně zachvátily plameny. Zajistili přes energetiky vypnutí elektřiny a zahájili hašení,“ dodala.

Velký požár domu a stavení

Uvnitř domu podle ní hasiči narazili na několik propan-butanových lahví a také palivových kanystrů, které následně vynesli ven.

„Velitel zásahu rozdělil místo požáru do několika úseků, které hasiči postupně prolévali vodou. Plameny dostali pod kontrolu za hodinu a půl po oznámení, následně se pustili do rozebírání konstrukcí a dohašování skrytých ohnisek. Zásah byl pro hasiče extrémně náročný, vzhledem k panujícím vysokým teplotám potřebovali častější odpočinek a střídání,“ doplnila Hacsiková.

Záchranná služba musela na místě ošetřit dva zraněné lidi. „Měli lehčí zranění, šlo hlavně o nadýchání kouře a zplodin. Po prvotním ošetření byli převezeni do prostějovské nemocnice,“ shrnul mluvčí krajské záchranky Pavel Lampa.

Příčinu požáru se nyní snaží zjistit vyšetřovatelé, škody jsou předběžně odhadnuty na 750 tisíc korun.