Ohňostroj začne v Prostějově netradičně již ve 20. hodin. Ilustrační foto

Ohňostroj začne v Prostějově netradičně již ve 20. hodin. Ilustrační foto | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Prostějov zrušil půlnoční ohňostroj, kvůli dětem začne o čtyři hodiny dřív

  • 0
Silvestrovský ohňostroj začne v Prostějově již ve 20 hodin. Na tradiční půlnoční čas si totiž stěžovali rodiče malých dětí, radnice se proto rozhodla čas ohňostrojné show přesunout.

Po sérii oblíbených silvestrovských ohňostrojů, které radnice na hlavním náměstí v Prostějově pořádala v posledních letech vždy tradičně o půlnoci, si letos na své přijdou zejména rodiče s dětmi. Termín tradiční světelné show totiž tentokrát město přesunulo již na osmou hodinu večer.

Vloni změnu letopočtu oslavilo o půlnoci před radnicí zhruba 1500 lidí. Město tvrdí, že pro změnu termínu se letos rozhodlo poté, co obdrželo četné žádosti od rodičů malých dětí.

"Argumentem ze strany rodičů bylo to, že v půlnočním čase si značná část obyvatel nejen v centru města, ale i na sídlištích a v dalších lokalitách organizuje vlastní ohňostroje, takže v centru by tato akce mohla proběhnout už v časnějších večerních hodinách," řekla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

"Dětský Silvestr před radnicí není úplná novinka. Před osmi, devíti lety jsme ho již také pořádali – a měl velký ohlas," dodala mluvčí.

Ohňostroj tak začne již ve 20.00, po celé odpoledne budou na náměstí pro zájemce připraveny také stánky s občerstvením.

Na půlnoční ohňostroj si v posledních letech ovšem v Prostějově zvykly stovky zejména mladých lidí, kteří jsou nyní zklamáni.

"Dostali jsme podněty desítek rodičů s dětmi, kteří jezdili na ohňostroje mimo Prostějov s tím, že právě v některých okolních městech či městysech probíhají dřív. Přitom zejména děti bývají nejvděčnějšími diváky, takže proto jsme čas posunuli. Vůbec není vyloučeno, že v příštím roce bude probíhat ohňostroj opět v jiném čase," uvedla Gáborová.

Například nedaleké město Plumlov pořádá silvestrovský ohňostroj spojený s hudbou již v 18 hodin – a to u Podhradského rybníka pod Plumlovským zámkem.

Místostarostka Prostějova Ivana Hemerková připustila, že u podobných akcí se město nikdy nemůže zavděčit všem najednou. "Uvidíme. Po letošním Silvestru vše vyhodnotíme a příští rok se podle výsledku zařídíme," dodala místostarostka.