Vizualizace budoucí úpravy plochy starého židovského hřbitova v Prostějově.

Vizualizace budoucí úpravy plochy starého židovského hřbitova v Prostějově. | foto: Nadace Kolel Damesek Eliezer

Prostějov vrátí důstojnost židovskému hřbitovu, kde lidé dříve venčili psy

  • 6
Představitelé prostějovské radnice se 14. listopadu dohodli se zástupci židovských obcí na rehabilitaci starého židovského hřbitova u centra města. Na ploše před základní školou a reálným gymnáziem, kde jsou dodnes v zemi ostatky až dvou tisíc židovských obyvatel Prostějova, je dnes parkoviště, parčík a lidé zde dříve běžně venčili psy.

Proti jakýmkoliv úpravám v minulosti vznikla petice a v Prostějově se dokonce objevily otevřené antisemitské reakce. Židovská dobročinná nadace se zavázala, že proměnu zaplatí.

„Navržené řešení splňuje požadavky složek Integrovaného záchranného systému na přístup ke škole a na bezpečnost přístupových cest. Řešení zmodernizuje pěší komunikace, zvýší komfort odpočinkových zón a umožní rodičům přivést děti až ke vchodu do školy. Úprava plochy kulturní památky starého židovského hřbitova respektuje náboženské principy židovské komunity a svým provedením se stane důležitým příspěvkem pro posílení turistického ruchu v Prostějově jako města s bohatou židovskou historií,“ uvedli ve společném prohlášení mimo jiné primátor Prostějova František Jura a zástupce nadace Kolel Damesek Eliezer Tomáš Jelínek.

Proměna bývalého hřbitova

Místo obežene nízký živý plot, uvnitř bude skupina náhrobků a součástí bude i altánek s informacemi o historii místa.

Nadace Kolel Damesek Eliezer, která připravila návrh úprav, v pondělí potvrdila, že veškeré práce zaplatí. Pokud vše půjde dobře, projekt rehabilitace hřbitova by mohl odstartovat již začátkem příštího roku.

„Strany se shodly, že plocha hřbitova má být provizorně označena, aby bylo zřejmé, že je zde místo posledního odpočinku přibližně dvou tisíc prostějovských obyvatel, které vyžaduje respekt,“ stojí ve společném prohlášení. Nadále zde platí zákaz venčení psů.

V Prostějově bylo po Mikulovu druhé největší židovské ghetto na Moravě. Zdejší hřbitov za války zlikvidovala radnice poté, co ho nacisté zkonfiskovali. Dobročinná nadace usiluje o jeho rehabilitaci už roky.

„Budeme se snažit, aby byl projekt rehabilitace mezinárodně vnímán jako příklad dobré praxe při nápravě křivd z období holokaustu, a podpořil tak dobré jméno města Prostějova a České republiky,“ potvrdil zástupce nadace Tomáš Jelínek.

Modlitba na ulici. Z prostějovského židovského hřbitova je park:

6. prosince 2016