Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další fabriky v Prostějově přiostří boj o lidi, zaměstnanost je rekordní

  4:53
Boj o lidi, který má v Prostějově na svědomí rekordně nízká nezaměstnanost, se ještě vyostří. Největší zdejší zaměstnavatel se chystá otevřít nový závod a investují i další firmy. Na trhu tak budou chybět stovky pracovníků.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Karásek, MAFRA

Díky průmyslové zóně, dobré poloze v centru Česka a Evropy a napojení na dálnici je na Prostějovsku dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost v Olomouckém kraji. Hodnota 2,8 procenta je hluboko i pod celorepublikovým průměrem. Sehnat nové lidi je už dnes téměř nadlidský úkol.

„V kraji je přes 17 tisíc uchazečů o zaměstnání. Na konci předchozího měsíce jich bylo o 1 554 méně a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku počet klesl o 7 228 osob. Jedná se o nejnižší nezaměstnanost od vzniku krajského uspořádání. Nejméně uchazečů o práci je v okrese Prostějov,“ potvrdil analytik z úřadu práce v Olomouci Jaroslav Mikšaník.

A v této situaci se největší zaměstnavatel na Prostějovsku – společnost Mubea – chystá otevřít nový závod, do kterého bude letos potřebovat 40 a další rok přes 200 lidí.

Podobný počet zaměstnanců navíc shání i ruský výrobce flexibilních obalů – skupina Danaflex, která rovněž zamířila do prostějovské průmyslové zóny. A desítky nových pracovníků budou potřebovat i menší firmy, které v Prostějově také investují. Kde je seženou, je ve hvězdách.

„Bohužel si opravdu nedokážu představit, kde chtějí v takových počtech firmy nové lidi vzít. Na úřadu práce už zůstali pouze totálně nezaměstnatelní,“ řekla ředitelka Okresní hospodářské komory v Prostějově Helena Chalánková.

Není z čeho brát, vydělat na tom mohou zaměstnanci

Vydělat mohou zaměstnanci, protože porostou mzdy. „Pro zaměstnavatele to však bude kritické. Podle průzkumu hospodářské komory náborové akce a přetahování lidí už jedou na plné obrátky. Zaměstnanci kolikrát ani nedodržují zákoník práce, ze dne na den nepřijdou a nastupují jinde, kde mají lepší finanční podmínky,“ popsala predátorské praktiky Chalánková.

Průzkum komora uskutečnila mezi 580 firmami v Česku. Ředitelka proto doufá, že prostějovští investoři mají svou personální strategii vymyšlenou.

Ruskou firmu Danaflex přivedlo do Prostějova členství země v EU, poloha v centrální Evropě, stabilita a dobrá dopravní obslužnost.

„Myšlenka zřídit ve městě naši základnu vychází také ze skutečnosti, že zde působí náš přední dodavatel,“ vysvětlil prezident skupiny Airat Basirov.

Firma potřebuje vesměs dělníky a část z nich si hodlá dovézt z Ruska. Výrobu ovšem rozšiřuje i samotný výrobce průmyslových strojů a vybavení pro flexibilní obaly Windmöller & Hölscher.

„Mají nastavenou takovou personální politiku, že si věří, že nové pracovníky seženou,“ komentovala to nedávno Alena Rašková, primátorka Prostějova, od kterého si společnost kupovala v průmyslové zóně pozemky.

Firmy věří, že pracovní pozice obsadí

Také Mubea věří, že nové lidi sežene. „Jinak bychom nemohli stavět další závod. Situace na trhu práce je sice napjatá, chceme však získat třeba mladé lidi po škole a dát jim šanci růstu a jdeme též cestou automatizace. Rozhodně se nesnažíme kontaktovat napřímo pracovníky z jiných firem, abychom je přetahovali k nám,“ naznačil strategii jednatel společnosti Miroslav Mikula.

Firma spolupracuje s vysokými a s dvanácti středními a učňovskými školami z regionu, kde poskytuje stipendium více než 150 studentům. Mohou dostat až čtyři tisíce korun měsíčně výměnou za závazek, že po škole do společnosti nastoupí. Mubea má také vlastní systémy rekvalifikací mimo jiné i pro lidi, kteří nejsou technici, a podle Mikuly nabízí nadstandardní plat.

Personální politika jí zatím jde. V roce 2010 zaměstnávala přes 600 lidí, dnes jich má téměř dvojnásobek. Čtyři stovky nových pracovníků se jí podařilo nabrat za posledních pět let.

„Jsme stabilní firma postavená na principech rodinné firmy. O své lidi jsme se starali i v době krize,“ vysvětluje Mikula. O masivnějším zaměstnávání lidí ze zahraničí ovšem Mubea nyní neuvažuje. Agenturní pracovníci tvoří jen 10 procent jejích zaměstnanců.

Firmy, které zrovna neexpandují, se soustřeďují na udržení lidí

Úplně první společností v prostějovské průmyslové zóně byla v 90. letech japonská Toray, výrobce tkaniny pro airbagy a bezvodých ofsetových desek pro ekologický tisk.

„V současné době naštěstí nepotřebujeme rozšiřovat výrobu a nabírat nové lidi, takže se zaměříme na to, abychom si zaměstnance udrželi, a budeme ještě víc přemýšlet o tom, aby byli spokojení. Ovšem až čas ukáže, co budoucnost s místním trhem práce udělá,“ přemítá manažer společnosti Tomáš Zikmund.

Investici v řádu desítek milionů nedávno oznámila i menší prostějovská společnost KP–KOPRO, výrobce plastového nádobí a plastů pro elektrotechnický, automobilový a spotřební průmysl. Potřebovat bude asi 20 nových zaměstnanců. Jednatel firmy Daniel Hruban obavy zatím nemá.

„Máme šikovnou paní na personálním, které věříme, že jakmile bude potřeba, tak tyto pracovní pozice obsadí,“ věří Hruban.

  • Nejčtenější

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku

16. dubna 2024  11:04

Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen...

Úspěšná prostějovská série skončila s Vyškovem. Chyběla odvaha, hlesl kouč

17. dubna 2024  20:44

Třetí skalp silného soupeře v řadě fotbalisté Prostějova nezískali. Ve 23. kole druhé nejvyšší...

Zkoumat místo, kde byla šibenice? Nikdo si to netroufl, líčí historik podivná úmrtí

17. dubna 2024

Premium Šibenice, mučení, zamotané vraždy, ale třeba také připravovaný atentát. Pestrou škálu zločinů,...

Nezájem trvá. Do páté aukce Hanáckých kasáren v Olomouci se nikdo nepřihlásil

17. dubna 2024  13:28

Do dnešní elektronické aukce Hanáckých kasáren v centru Olomouce se nikdo nepřihlásil a dražba byla...

Klid, nebo adrenalin? Vznik lesoparku v Šumperku brzdí váhání nad využitím

17. dubna 2024  11:42

Budování lesoparku Cihelna na okraji Šumperka v údolí po bývalém lomu se po částečné revitalizaci...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...