(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Firmy se při boji o prostějovské zakázky domlouvaly, zaplatí 49 milionů

  • 0
Pokuty v celkové výši téměř 49 milionů korun musí zaplatit devět stavebních firem, které podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže při získávání čtyř zakázek vypsaných prostějovskou radnicí v různé míře vzájemně spolupracovaly a koordinovaly svou účast a cenové nabídky.

Nelegálního jednání se podle antimonopolního úřadu firmy dopustily v letech 2009 a 2010 během veřejných soutěží na zateplení prostějovské základní školy E. Valenty, rekonstrukci podhledu a prosklené stěny lázní, zřízení víceúčelových výstavních prostor na zámku a opravu sportovního centra domu dětí a mládeže.

„Firmy různě koordinovaly svou účast a nabídky do výběrových řízení pro tyto veřejné zakázky. Dopustily se jednání ve vzájemné shodě, jímž nezákonně ovlivnily výsledek zadávacích řízení a narušily tak hospodářskou soutěž na trhu pozemního stavitelství v České republice,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Nejvíce a to 13,4 milionu korun má zaplatit firma Eurogema CZ, druhou nejvyšší pokutou je částka 11,6 milionu pro Pozemstav Prostějov a třetí 8,7 milionu pro Syner Morava.

Udělené pokuty (miliony Kč)

Eurogema CZ 13,4
Pozemstav Prostějov 11,6
Syner Morava 8,7
Esox 6,9
Stavební společnost Navrátil 4,6
Insta CZ 1,8
Prostějovská stavební spol.-Prostas 1,5
Realinvest 0,5
Mechanika Prostějov 0,1

Zdroj: ÚOHS

ÚOHS o pokutách poprvé rozhodl už loni v listopadu, sedm firem ale proti verdiktu podalo rozklad. Namítaly především to, že jejich údajné nezákonné jednání nebylo dostatečně prokázáno.

Předseda úřadu ovšem jejich námitky zamítl s tím, že shromážděné důkazy dostatečně prokazují kartelovou dohodu.

„Šlo především o cenové vzorce mezi jednotkovými cenami v nabídkách účastníků řízení, které nebylo možno vysvětlit jinak než vzájemnou koordinací. Zamítnuty byly také námitky týkající se toho, že uložené pokuty by byly pro firmy likvidační,“ popsal Rafaj.

Rozklad nepodaly společnosti Mechanika Prostějov a Syner Morava, přičemž druhá jmenovaná využila takzvané procedury narovnání, při níž odsouhlasila úřadem popsané provinění a tím dosáhla snížení pokuty o dvacet procent.