Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Leila Hamdanovápro iDNES.cz

Nevděčnice poslaly dobrodinci vyděračský dopis, hrozily mučením jeho sestry

  • 7
Neobvyklý případ vydírání vyšetřují už několik týdnů kriminalisté z Prostějova. Obrátil se na ně muž, který dostal dopis žádající nemalou sumu peněz a vyhrožující ublížením jeho sestře. Jak se ukázalo, stály za ním dvě ženy, kterým dříve pomohl a jedna z nich dokonce patří do rodiny.

Podle informací, které policie nyní zveřejnila, našel dvaašedesátiletý muž z Prostějova v polovině února v poště obálku se svým jménem. Uvnitř byl na počítači psaný a vytištěný dopis, v němž mu nepodepsaný pisatel nařizoval přinést 200 tisíc korun do jednoho z prostějovských barů. V opačném případě hrozil unesením, mučením a zabitím jeho sestry.

„Muž po krátkém váhání vše oznámil policistům, kteří se případem okamžitě začali intenzivně zabývat. Do prověřování byli ihned zapojeni jak policisté obvodního oddělení, tak i kriminalisté. Také byla vážně zvažována varianta krátkodobé ochrany dotyčné ženy, ale ta ji odmítla,“ nastínil prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Nakonec se ukázalo, že vyděračkami jsou dvě ženy ve věku 28 a 42 let, které se s mužem velmi dobře znaly - starší z nich je dokonce manželkou jeho synovce.

„Té muž ve svém bytě poskytl azyl, když přišla o bydlení, a podporoval ji také finančně. Mladší z dvojice, která je její kamarádkou, zase postupně v různě vysokých částkách půjčoval peníze, přičemž celková suma nakonec překročila sto tisíc korun,“ popsal Kořínek.

Ženy se následně k činu přiznaly. Kriminalisté u nich zajistili počítač, na kterém dopis napsaly, a také účtenku za tisk dopisu z jedné z prostějovských firem nabízejících tisk pro veřejnost. Nyní dvojici hrozí až čtyři roky vězení.