Vandal poničil kupé rychlíku různými nápisy, mimo jiné zde zvěčnil i anglické...

Vandal poničil kupé rychlíku různými nápisy, mimo jiné zde zvěčnil i anglické heslo Všichni policajti jsou parchanti. | foto: Policie ČR

Policajti jsou parchanti, psal vandal na podlahu kupé. Čekali ho na nádraží

  • 17
Podlahu a zdi vlakového kupé využil na Prostějovsku mladík pod vlivem drog k vyjádření své tvořivosti a osobních názorů. Ty se týkaly mimo jiné jeho vztahu k policistům, netušil přitom, že zanedlouho skončí v jejich rukou.

Osmnáctiletý mladík popsal zlatým fixem interiér kupé rychlíku jedoucího na trase z Nezamyslic do Prostějova v pátek po poledni. Jeho počínání si ovšem všiml jeden z cestujících a ohlásil ho policii.

„Na prostějovské nádraží bylo vzápětí vysláno několik hlídek a policisté se rozmístili podél soupravy. Z jejího prvního vozu po zastavení vlaku vyskočil podezřelý a pokusil se utéct,“ uvedl prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Policisté na to však byli připraveni a když mladík neuposlechl výzvy k zastavení, byl dostižen a ještě v kolejišti zadržen. Protože kladl aktivní odpor, byl s využitím donucovacích prostředků sveden k zemi. Zákrok se nicméně obešel bez zranění.

All Cops Are Bastards

Heslo „All Cops Are Bastards“ používané často jen jako zkratka A.C.A.B. je používáno jako symbol odporu proti politickým represím a policejní brutalitě. Má radikálně levicový původ, je však používáno i krajní pravicí, fotbalovými hooligans a skinheady jako výraz odporu k policii, a tak i státnímu systému obecně.

(zdroj: Wikipedia)

„Díky souhře policistů oddělení hlídkové služby a obvodních oddělení byly další nezbytné úřední úkony provedeny v rychlém sledu a vlak tak ze stanice odjížděl pouze s desetiminutovým zpožděním,“ doplnil Kořínek.

V kupé policisté zadokumentovali nápisy, mezi kterými nechybělo extremisty často používané anglické heslo All Cops Are Bastards, tedy v překladu Všichni policajti jsou parchanti. Kolik bude jejich odstranění přesně stát a jakou škodu tedy autor způsobil dopravce teprve vyčíslí.

„Mladík z Vyškovska se ke svému činu následně přiznal, a po pozitivním testu na pervitin také k tomu, že tuto drogu užívá téměř denně. Nyní je podezřelý z trestného činu poškození cizí věci a kromě náhrady škody mu v krajním případě hrozí až jeden rok vězení,“ uzavřel policejní mluvčí.