Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostějov čeká další série uzavírek. Loňský kolaps nehrozí, slibuje radnice

  4:55
Řidiči v Prostějově se opět musí připravit na problémy spojené s opravami důležitých silnic. Ti, kteří přes město jezdí, mají přitom ještě v živé paměti loňské popojíždění v mnohakilometrových kolonách, které se zde tvořily řadu měsíců. Město ale ubezpečuje, že letos už se dopravní peklo opakovat nebude.

Několik současně probíhajících oprav způsobovalo loni v Prostějově opakovaně dopravní kalamitu a kolony dlouhé až několik kilometrů. Na snímku příjezd od obce Držovice. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

„Situace v dopravě bude v Prostějově opět velmi složitá, nicméně věřím, že s pochopením řidičů, pozorností a tolerancí to zvládneme. Všechny opravy jsou navíc na sebe časově navázané tak, aby nebyl Prostějov neprůjezdný,“ ubezpečila náměstkyně primátora Alena Rašková.

Jako první přišla na řadu Vrahovická ulice. „Poslední etapa rekonstrukce Vrahovické ulice začala už 14. února a potrvá do června. Jedná se o úplnou uzavírku úseku od Janáčkovy ulice po náměstí Padlých hrdinů. Přilehlé jednosměrné ulice Přemyslovka a Třebízského byly zaslepeny, ale zároveň jsou obousměrné,“ shrnul náměstek primátora Jiří Rozehnal.

„Objízdná trasa pro tranzit a nákladní dopravu vede po Průmyslové a Dolní ulici. Objízdná trasa pouze pro osobní vozidla vede po Janáčkově a Svatoplukově,“ dodal.

Oddělení nákladní dopravy od osobní je podle Raškové důležité kvůli obavám, aby u nádraží nehrozily nehody a přetížení dopravy, protože tam vjíždějí a vyjíždějí autobusy.

„Za dobu uzavírky jsme nezaznamenali během dopravní špičky žádné komplikace na objízdných trasách ani na nádraží,“ podotkl Rozehnal.

Na řadě je od příštího týdne Wolkerova

Od pondělí 14. března pak začne oprava frekventované silnice vedoucí po Wolkerově ulici, prozatím jen s jednosměrnou uzavírkou. V první fázi, kdy budou dělníci opravovat kanalizaci a plynovod s vodovodem, bude platit uzavírka ve směru od Brněnské ulice po Petrské náměstí do konce června.

Plánované uzavírky

  • Vrahovická ulice (14. 2. – červen): objížďka pro osobní vozidla vede po Janáčkově a Svatoplukově ulici, objížďka pro tranzit a nákladní dopravu vede po Průmyslové a Dolní ulici
  • jednosměrná uzavírka Wolkerovy ulice od Brněnské ulice po Petrské náměstí (14. 3. – 30. 6.): objížďka vede přes ulice Palackého, Blahoslavova, Vápenice, Újezd
  • úplná uzavírka Wolkerovy ulice (1. 7. – 16. 10.): objížďka vede přes ulice Palackého, Blahoslavova, Vápenice a Újezd
  • opravy dálnice D46: obousměrný provoz v jednom pruhu ve směru na Brno od začátku dubna do 31. 10., uzavřený sjezd Prostějov střed patrně první tři týdny oprav zřejmě od začátku dubna

(Zdroj: město Prostějov, ŘSD)

„Od 1. července začne úplná uzávěra a kompletní stavební rekonstrukce Wolkerovy ulice ve stejném rozsahu jako ve Vrahovické a potrvá do první poloviny října,“ doplnil Rozehnal.

Objízdná trasa pro oba směry povede přes ulice Palackého, Blahoslavova, Vápenice a Újezd.

„Souběžná obslužná komunikace na severní straně Wolkerovy ulice zůstane otevřena pro příjezd do ulic Sušilova, Sádky, Na Spojce a Komenského. Slepé budou Tylova a Lidická,“ vyjmenovala mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

K tomu se navíc v první polovině dubna přidá ještě oprava dálnice ve směru z Brna do Olomouce. Rekonstrukce hanácké estakády bude současná s pokračováním stavby odbočovacího pruhu ve směru na Olomouc. Estakáda je ve velmi špatném stavu, před třemi lety dokonce na auto projíždějící pod ní spadl kus betonu.

„Letos opravíme první půlku mostů, příští rok pak protisměr,“ sdělil regionální mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miroslav Mazal s tím, že se silničáři snaží vybrat takové řešení dopravní situace, které co nejméně ovlivní průjezd Prostějovem a život ve městě.

„Provoz na D46 povede pouze jedním pruhem s obousměrným provozem zhruba od Mechaniky Prostějov po Tesco. Ze začátku oprav bude uzavřený sjezd u Mechaniky, ale bude se jednat asi jen o tři týdny. Víme totiž, že se jedná o průmyslovou zónu, proto jsme velmi usilovali o to, aby byl sjezd zprovozněný co nejdřív,“ popsala náměstkyně Rašková.

Plány nepočítají se zpožděním oprav

Opravy na sebe sice časově navazují, ale nepočítá se s žádným zpožděním. Přitom při rekonstrukci Vrahovické ulice minulý rok se zhotovitel zpozdil asi o měsíc a půl. Ale kvůli možnosti čerpání dotací se musely akce naplánovat takto souběžně.

„Dotace jsou časově omezené a to je hlavní důvod, proč se v Prostějově potkalo více akcí, bohužel za cenu dopravních omezení. Při stávající ekonomické situaci v Česku i Evropě by odmítnutí takových výrazných dotací znamenalo trvalé odložení akcí takového rozsahu,“ vysvětlil Rozehnal.

Obyvatelé mají ale obavy z komplikací. „Podle mě se to zase stíhat nebude a doprava bude opět ve městě houstnout, jako minulý rok. Navíc bydlím u hlavní silnice, kde bylo loni velmi rušno a odpoledne se tvořily dlouhé kolony,“ míní například prostějovská řidička Magdalena Talandová.

11. srpna 2021

„Doufám, že se taková situace už opakovat nebude a opravy a uzavírky skončí co nejdříve,“ dodala.

Minulý rok nastal největší dopravní kolaps při nehodě na dálnici. Stejný scénář se přitom může opakovat i letos.

„Nevýhodou dálnice v naší lokalitě je, že neexistují souběžné komunikace, objížďky jsou dlouhé, a řada řidičů proto sjela do Prostějova, čímž způsobila kolaps uvnitř města,“ popsala Rašková.

Krizový štáb města tuto situaci řešil, a právě i proto vyčlenil ulice, kudy by měly jezdit primárně nákladní vozy a kudy osobní automobily.

„Nehody ale bohužel neovlivníme, proto prosím všechny řidiče o trpělivost, ohleduplnost a pozornost při jízdě,“ uzavřela náměstkyně primátora.

Oprava zkomplikuje dopravu na D46 i jinde

Už v pondělí 14. března začnou tříměsíční opravy dálnice D46 u obce Vranovice-Kelčice. Silničáři budou měnit části nosné konstrukce mostu.

„Od brzkých ranních hodin plánujeme zahájit výměnu závěrů mostu na exitu 16 Vranovice-Kelčice. Cílem zhruba tříměsíčních prací je odbourání stávajících závěrů, které nahradí nové kusy s životností na další desítky let,“ oznámil Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD s tím, že provoz dálnice zůstane celou dobu opravy v jednom pruhu pro každý směr bez objízdných tras, což ale už nelze říct o uzavřených sjezdech a výjezdech exitu 16.

První den oprav budou ještě řidiči jezdit v obou pruzích. Hned od úterý se ale obousměrný provoz přesune do jednoho jízdního pruhu, uzavře se totiž levý pás dálnice ve směru na Brno. Dělníci v tomto směru uzavřou i exit 16. Řidiči tak budou muset použít exit 12 u Brodku u Prostějova a pak jet po staré souběžné silnici.

V polovině dubna se opravy přesunou do druhého pruhu, uzavře se tedy pravý pás dálnice ve směru na Olomouc. Zavřený bude pořád i exit 16, ale tentokrát právě ve směru na Olomouc. Konec oprav je naplánovaný na 2. června.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Desetkrát vyšší riziko než v lese. Olomoucké parky jsou plné nakažených klíšťat

25. dubna 2024  4:54

Při procházce některým z olomouckých městských parků mají lidé jistotu, že každé druhé klíště tam...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Jarní Flora je inspirována spojením květin a vesmíru, láká i na středověký tis

24. dubna 2024  13:18

Z Velkého třesku se zrodila Galaxie květin. Tak zní téma hlavní expozice letošní jarní etapy...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...