Prostějov už zdobí další dvě trafostanice s designem navrženým studenty

  • 0
Další betonové, šedivé a vesměs škaredé trafostanice dostaly v Prostějově nový barevný design. K první u výpadovky na Plumlov nyní přibyly další dvě v ulicích Švýcarská a E. Valenty. O jejich netradiční image se opět postarali studenti Střední školy designu a módy Prostějov.

„Práce studentů probíhaly v rámci jejich odborné praxe a trvaly dva týdny. Dnes jsou nicneříkající trafostanice zajímavým street art doplňkem okolní architektury,“ pochvaluje si projekt Kateřina Vosičková z odboru správy a údržby majetku města Prostějova.

Náměstek primátorky Prostějova Jiří Pospíšil podotkl, že město se tímto způsobem snaží mimo jiné zamezit sprejerům v poškozování fasád podobných objektů.

„To bylo naším hlavním záměrem. Oživení fádních staveb trafostanic je ovšem také důležité,“ řekl.

Projekt, který město finančně podporuje, vznikl poté, co ho oslovila energetická společnost s tím, zda by nechtělo vypsat soutěž na grafickou podobu venkovní malby. Radnice souhlasila a soutěž zorganizovala. První barevné trafostanice vznikly v Jihlavě, dnes už se jejich počet v Česku blíží ke třicítce.

„Trafostanic je kolem nás mnoho, chodíme kolem nich a vlastně je ani nevnímáme. Nyní je v Prostějově opravdu zviditelníme, a to atraktivním a netradičním způsobem,“ věří náměstek primátorky Pospíšil.