Recidivista obviněný z útoku na Kvitovou dostal dva roky za tip pro lupiče

  • 28
Třiatřicetiletého Radima Žondru, který je podezřelý, že předloni v prosinci přepadl tenistku Petru Kvitovou v jejím prostějovském bytě, potrestal soud v jiném případu dvěma a půl lety vězení. Podle verdiktu dal před třemi lety tip trojici lupičů, kteří v Lysicích na Blanensku přepadli advokáta.

Žondru usvědčil především dopis, který mu jeden z lupičů adresoval z vězení a ve kterém ho označuje jako tipaře. Psaní zadržela vězeňská služba.

„Je napsaný zcela srozumitelně. Autor v něm Žondru v podstatě vydírá. Snaží se mu po dobrém připomenout, že se na něčem domluvili a že se má o něj postarat. Z dopisu a z dalších důkazů pak jednoznačně vyplývá, že Žondra svým tipem dal podnět k tomu, aby pachatelé jeli do Lysic a tam provedli to, co provedli,“ zdůvodnila rozsudek soudkyně Adéla Pluskalová.

Útočníci přepadeného advokáta svázali, bili, mučili a nakonec mu vzali věci a peníze minimálně za 50 tisíc korun.

Žondrovi hrozily až tři roky a v procesu mu přitížila skutečnost, že byl ještě v podmínce. V minulosti byl totiž členem gangu, který na Moravě přepadával seniory. Pachatelé si osamělé důchodce tipovali při montování plastových oken. Žondra za to dostal sedm let vězení a podmíněně byl propuštěn na svobodu jen rok před loupeží v Blansku.

Vše je účelové a vykonstruované, říká muž o svých obviněních

Žondra vinu odmítl a na místě se proti rozsudku odvolal. „S touhle věcí mě policie kontaktovala již v létě roku 2016, vyslechli mě a poskytl jsem jí i textové zprávy z mého telefonu. V říjnu se pak objevil dopis a je záhadou, proč jsem byl stíhán až půl roku poté,“ hájil se u soudu Žondra.

„Je to účelová věc, která má poškodit mou osobu. Po celou dobu, co jsem byl v podmínce, jsem řádně pracoval a neměl jsem žádný důvod dopouštět se jakékoliv trestné činnosti,“ dodal.

Do soudní síně ho přivedla eskorta, protože je kvůli přepadení Kvitové v současné době ve vazbě.

„Celá tato kauza je naprosto nesmyslná. Jde o vykonstruovanou věc, kterou se mě policie snaží poškodit,“ prohlásil Žondra k přepadení tenistky.

Policie a justice jsou však jiného názoru. „Vyšetřovací úkony dostatečně odůvodňují podezření, že skutek spáchal právě obviněný,“ řekla nedávno soudkyně Pluskalová, když Žondrovi prodlužovala vazbu.