Zchátralou prostějovskou tržnice plánuje město přestěhovat, podle jedné z variant až k nádraží. Místním se to ale nelíbí, chtějí ji totiž v centru.

Zchátralou prostějovskou tržnice plánuje město přestěhovat, podle jedné z variant až k nádraží. Místním se to ale nelíbí, chtějí ji totiž v centru. | foto: Libor Teichmann, MF DNES

Prostějov přestěhuje tržnici, lidé ji ale chtějí mít v centru

  • 3
Kvůli chystané přestavbě centra Prostějova se má mimo jiné stěhovat tržiště. To se ale příliš nelíbí obyvatelům města, obzvláště pak v případě, že by se přesunulo až k nádraží, jak naznačuje jedna ze zvažovaných variant.

Karla Škárová si chodí na tržnici v centru města pro čerstvé ovoce a zeleninu každé ráno. "Jsem ráda za všechno, co si zde mohu koupit. Tržnice mi vyhovuje. Každý den si vezmu něco do salátu a nějaké ovoce. Vím, že prodejci tam mají čerstvé zboží," vysvětluje mladá žena.

Plánované stěhování tržiště se jí vůbec nelíbí. Důvodem je snaha radnice oživit centrum. Kvůli tomu vypsala opravu nevzhledného tržiště a chátrajícího Společenského domu výběrové řízení, které vyhrála olomoucká společnost Manthellan.

Ta zde hodlá za více než miliardu korun vybudovat zónu se supermarketem, stovkou obchodů, pobočkami bank, službami, kavárnami, dětským koutkem, bowlingem nebo sportovišti (více čtěte zde).

"Celý plán na přestavbu centra Prostějova se mi prostě nelíbí. Tržnice s ovocem a zeleninou byla vždycky ve středu města. Buď u Společenského domu nebo ve Wolkerově ulici. Fungovalo to dlouhé roky a všem vyhovovalo, tak proč nyní dělat takové zásadní změny," argumentuje Škárová.

Tržnici zachováme, jen ještě nevíme, kde bude, říká město

Představitelé Prostějova však mají jiné představy. "Otazníky nad tím, zda tržnice zůstane zachována, či nikoliv, se v poslední době opravdu objevují. Chci zdůraznit, že tržnice v Prostějově bude v každém případě zachována. Nyní akorát diskutujeme o tom, na jakém to bude místě," řekl starosta Miroslav Pišťák.

Čas na rozhodnutí, jak bude centrum města vypadat, má radnice do konce letošního roku. "Můj osobní názor je ten, že by tržnice měla zůstat na stejném místě, kde je. Lidé jsou na ni zvyklí. Město by tržnici mohlo zrekonstruovat. V radě města o tom budeme diskutovat," dodal starosta.

Kolik peněz by oprava zchátralých betonových stánků, které hyzdí centrum města, stála, Pišťák nevěděl. Částka by každopádně dosáhla statisíců korun. Radní Prostějova tak v současné době zvažují několik variant.

Tržnice by se mohla přestěhovat například před nádraží, v úvahu připadá i původní sídlo ve Wolkerově ulici nedaleko centra. "Tuto variantu však neprosazujeme. Je to z důvodů především malé kapacity celého místa a nedostatečných parkovacích prostor," uvedl Pišťák.

Plán na přestavbu centra provázejí protesty

Právě místní by však o toto řešení stáli. "Já si myslím, že tržnice prostě historicky patří do středu města. Chodit každé ráno pro čerstvé ovoce někam na nádraží, to by se mi opravdu nelíbilo," soudí Prostějovanka Škárová.

Centrum Prostějova každopádně čeká zásadní přestavba, společnost Manthellan hodlá v sousedství židovských uliček postavit nákupní galerii. Proti tomu však protestuje prostějovská opozice, která výběrové řízení na přestavbu centra dala k soudu, ten ale žalobu napoprvé zamítl.

"Nyní nastal čas petice a jejího předání na Městský úřad v Prostějově. Máme kolem tisíce podpisů," řekl lídr Strany zelených a aktivista Jan Navrátil.