Prostějovská radnice nechala odstranit část zátarasů obklopujících plochu v centru, kterou lidé využívali k parkování, v prosinci ji ale zabrala developerská firma Manthellan. S městem se kvůli tomu dostala do sporu, padla kvůli tomu už i žaloba. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Soud zamítl žalobu investora na Prostějov za odblokování parkoviště bagrem

  • 0
První soudní verdikt padl v kauze sporu o parkoviště v centru mezi městem Prostějov a společností Manthellan. Soud rozhodl, že radnice nemusí vracet zpět část betonových zátarasů, které nechala v květnu odvézt těžkou technikou a jimiž původně investor místo ohradil, což zdůvodňoval přípravou stavby obchodního centra.

Verdikt padl už v polovině června, nyní o něm informovala prostějovská radnice na svých internetových stránkách.

„Žaloba byla zamítnuta z několika důvodů. Tím hlavním je, že podle názoru soudu už nájemní smlouva mezi městem Prostějov a společností Manthellan není platná,“ potvrdil soudce prostějovského okresního soudu Vladimír Váňa.

Kauza tím však nekončí, znovu ji bude posuzovat odvolací soud, ke kterému ji chce investor poslat.

„Rozhodnutí považujeme za věcně i právně nesprávné, a budeme se proto proti němu bránit odvoláním,“ uvedl mluvčí společnosti Manthellan Juraj Aláč.

Město zatím investorem vyplacené nájemné vracet nebude

Prohlášení smlouvy za neplatnou nicméně přináší komplikace i městu. Znamená totiž, že se bezdůvodně obohacovalo, když od investora přijímalo nájemné. Po poradě s právníky ho nicméně zatím vracet nebude.

„V případě neplatnosti nájemní smlouvy a užívání věci společností Manthellan je tato společnost povinna platit za užívání, a to ve výši obvyklého nájemného, přičemž zatím společnost pozemky nevyklidila a faktickou držbu nemovitostí sama ve svém stanovisku potvrdila,“ vysvětlil pro ČTK náměstek primátorky Zdeněk Fišer.

Radnice nicméně podle něj platbu nájemného od Manthellanu posílá na zvláštní účet a to do doby, než budou plochy vyklizeny a soud vydá právoplatné rozhodnutí o platnosti smluv.

Investor trvá na platnosti smluv, město chce z plánu vycouvat

Spor o parkoviště se rozhořel v první polovině prosince, kdy v předvánočním shonu lidé náhle přišli o prostor pro desítky aut. Investor zabrání místa zdůvodnil přípravou stavby plánovaného obchodního centra.

Radnice chtěla se zástupci společnosti jednat, na místo ovšem místo toho najely bagry a začaly hloubit sondy pro archeologický průzkum. Podle soudu se ovšem žádný nakonec neodehrál. Město poté prohlásilo, že smlouva, podle které měl investor prostor v pronájmu, skončila ke konci roku. Na to přitom jako první upozornil opoziční prostějovský zastupitel Jan Navrátil.

Investor si ovšem stojí za tím, že je nadále platná. Radnice proto v dubnu podala žalobu o vyklizení pozemků a následně v polovině května odvezla část betonových zátarasů a plochu tak opět zpřístupnila.

10. května 2018

Manthellan před osmi lety vyhrál výběrové řízení a měl za kostelem Povýšení svatého Kříže vybudovat obchodní galerii za miliardu korun. Město se však v březnu rozhodlo po letech, kdy se nic nedělo, z velkého plánu vycouvat. Uzavřenou smlouvu už roky řeší soudy, neboť ji napadl jeden z neúspěšných uchazečů výběrového řízení.

Okresní soud v roce 2015 smlouvy označil za neplatné, krajský soud však posléze rozsudek zrušil. Naposledy rozhodoval v kauze Nejvyšší soud, který verdikt zrušil a vrátil případ krajskému soud k dalšímu řízení.