Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šok a bezmoc, vzpomíná pamětník na smrtící střelbu okupantů v Prostějově

  4:52
Pro Jaromíra Veselého z Prostějova byla okupace Československa před 50 lety obrovský šok. Hlavní emoce, která se mu vybavuje při vzpomínce na střelbu v centru města, při níž zemřeli tři lidé a která do povědomí vešla jako Krvavá neděle, je ale bezmoc. „Nikomu jsem nemohl pomoci, všude létaly kulky,“ vzpomíná.
Jaromír Veselý se v srpnu 1968 během prostějovské Krvavé neděle před střelbou a...

Jaromír Veselý se v srpnu 1968 během prostějovské Krvavé neděle před střelbou a kulkami okupantů ukryl v průjezdu svého domu. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

V neděli 25. srpna před padesáti lety měl tehdy šestadvacetiletý Jaromír Veselý z Prostějova zrovna službu v zaměstnání. Pracoval jako technik v Olomouci a domů se vracel až v podvečer. V centru Prostějova posedávala mládež a řešila okupaci Československa.

Veselý bydlel přímo na náměstí v domě U Měsíčka, kde jeho otec živnostník provozoval hospodu. Komunisté mu to sice zatrhli, ale rodina v domě zůstala. Veselý si ještě vzpomíná na to, jak místní rozhlas hlásil, aby lidé šli domů a město vyklidili. Kolem osmé hodiny večer mladík za okny uslyšel střelbu.

„Běžel jsem dolů zavřít vrata. To už bylo v průchodu schovaných několik lidí. Zakřičel jsem na ně, ať si okamžitě lehnou, a sám jsem se po zemi vsunul mezi vrata a díval se, co se děje. Upoutal mě člověk, který ležel na silnici před naším domem a za zvýšeným obrubníkem se kryl před kuklami,“ vzpomíná na dramatické okamžiky Veselý.

Konvoj tanků, obrněných transportérů a nákladních vozidel se sunul po severní straně náměstí. Dlažba duněla a od zbraní, ze kterých vojáci pálili na všechny strany, se blýskalo. Zničehonic se však konvoj rozdělil a zabočil i na jižní stranu.

„To mně zatrnulo, protože v cestě mu ležel ten člověk,“ popisuje Veselý, který měl podle svých slov sto chutí na muže zavolat, aby přeběhl do průjezdu a schoval se před pásy tanků, ale uvědomil si, že to nemůže udělat.

„Všude létaly kulky. Kdyby se zvedl, bylo by zle. Byla to strašná bezmoc, že člověk nemůže nic dělat,“ líčí pohnuté okamžiky.

Lidé z domu se před kulkami schovávali v průjezdu na schodech

Z vrchního patra mezitím sbíhali další nájemníci, že jim kulky létají po bytě. Všichni se nakonec schovali v průjezdu na schodech, kde střelbu přečkali.

„Pak jsem vyběhl ven a tomu muži nic nebylo,“ kroutí hlavou Veselý. Jako zázrakem ho tanky a obrněnce nějak objely.

To už po náměstí začali pobíhat lidé a objevili se i první zranění. Šlo o dva mladíky, kteří měli postřelené nohy. Vedle Měsíčka je lékárna, kde začala fungovat provizorní ošetřovna.

„Za pár minut někdo přiběhl, že ve vedlejším vchodě kdosi leží. Běžel jsem tam. Šlo o ženu, která ležela v chodbě a měla těžké poranění hlavy. Byla v bezvědomí. Za chvíli přijela vojenská sanitka. Bohužel ta žena byla v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Asi šla také zamykat dveře, a zřejmě rozsvítila světlo,“ lituje i po padesáti letech Veselý.

Šlo o jednu ze tří obětí okupantů v Prostějově, sedmadvacetiletou Martu Říhovskou. Kulka prostřelila dřevěné domovní dveře, za nimiž stála. Vojáci kromě ní zavraždili i sedmdesátiletého Ladislava Langa, který nedaleko centra města na Žižkově náměstí pod lípou čekal na autobus, a dvaadvacetiletého Josefa Boháče, kterého střela zasáhla kousek od dnešního centra Atrium.

Vyšetřování se nikdy nekonalo, příbuzní obětí se dočkali šikany

Prostějovským událostem, které znamenaly i dalších devět těžce raněných, se začalo říkat Krvavá neděle. Mohutná vojenská kolona tehdy směřovala z Olomouce přes Prostějov do Brna. Silnici stejně jako na dalších místech republiky lemovaly ukazatele zatřené barvou, jiné směrovky úplně chyběly nebo byly natočené špatným směrem.

Tanky, nákladní auta a transportéry proto začaly po Prostějově, přes jehož historické centrum vedla cesta na Brno, bloudit. Nakonec kolona centrum objela a dostala se tam, kde už byla. V řadách sovětských vojáků stoupala nervozita a podráždění.

„Právě kvůli jejich dezorientaci došlo k náhlé střelbě z obrněných vozidel. Podle údajů pamětníků sledovali místní radioamatéři rozhovory mezi sovětskými veliteli. Zaznamenali také rozkaz jednoho z důstojníků k palbě,“ vysvětluje historička prostějovského muzea Marie Dokoupilová.

Srpen68 - články k výročí

První výstřely padly dvě minuty po osmé hodině večer u místního hřbitova. Zběsile pálit do všech světových stran pak začala celá kolona.

„Nešlo pouze o střelbu z ručních zbraní, myslím, že to bylo i z kulometů. A to po dávkách,“ líčí další pamětník a první svobodný polistopadový starosta Prostějova Miroslav Zikmund.

Kdo přesně má smrt tří lidí na svědomí, se nikdy neprokázalo. Sověti střelbu v ulicích Prostějova nijak nevyšetřovali a dodnes se ani neomluvili. Na pohřbu, který byl ve čtvrtek 29. srpna 1968, se v centru města sešly tisíce lidí. Ve vzduchu však už hlídkovala sovětská helikoptéra. Za normalizace se pak čeští komunisté snažili vyvolat dojem, že se vlastně nic nestalo. Příbuzné obětí režim navíc šikanoval.

„Dnes už si většina mladých lidí nedovede představit ten šok, co pro nás okupace znamenala. Je to pro ně jen historie. Já sám jsem si také vždycky říkal, jak naši asi prožívali rok 1938. Až když jsem sám prožil okupaci v roce 1968, tak jsem pochopil, jak jim tehdy bylo,“ pokyvuje hlavou pamětník tragických událostí v Prostějově Veselý.

8. srpna 2018

  • Nejčtenější

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bitva o střední školy se blíží, nejžádanější jsou gymnázia. Rozhodne i taktika

9. dubna 2024  5:44

O vybrané obory na středních školách bude boj, hlásí se na ně stovky zájemců. Které z nich patří v...

Teplé počasí pustilo stádo oryxů do výběhů rychleji, mláďata si zadivočila

16. dubna 2024  13:12

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku patří k nejúspěšnějším chovatelům oryxů jihoafrických v Evropě a...

Tvarůžkový král na olomouckém festivalu vyhrál se syrečkovým dipem k bramboráku

16. dubna 2024  11:04

Víkendová Olomouc se již posedmé proměnila ve tvarůžkové království a akce to byla rekordní nejen...

Místo jízdního řádu cesta na objednávku. Veřejná doprava po vsích chystá revoluci

16. dubna 2024  5:31

Dostat se k lékaři veřejnou dopravou i v době, kdy podle jízdního řádu žádný linkový autobus...

Zabijačku jako rituál oželíme, usmál se Saňák. Ze Sigmy cítil sepnutí

15. dubna 2024  17:30

Podruhé fotbalisty Olomouce dovedl k vítězství. Trenér Jiří Saňák si po domácí výhře 1:0 nad...

Advantage Consulting, s.r.o.
SEŘIZOVAČ JUNIOR (33-37.000 KČ)

Advantage Consulting, s.r.o.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 34 000 - 38 000 Kč

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...