ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Sedmým vyléčeným je Japonec z Prostějova, byl přitom ve vážném stavu

  • 83
Z prostějovského infekčního oddělení zamířil domů pětapadesátiletý Japonec, který byl v Olomouckém kraji prvním známým nakaženým člověkem. Je tak zároveň prvním vyléčeným pacientem v regionu a i sedmým takovým člověkem v Česku.

„Ačkoliv byl pacientův zdravotní stav na počátku hospitalizace nestabilní, v posledním týdnu se výrazně zlepšil a těšil se dobrému zdraví. Že je z vysoce infekčního onemocnění COVID-19 zcela vyléčený, potvrdily lékařům dva laboratorní testy, které oba prokázaly negativní výsledek,“ shrnula Radka Miloševská, mluvčí společnosti Agel, která nemocnici v Prostějově provozuje.

Epidemie koronaviru

Muž, který je zaměstnancem prostějovské společnosti Toray Textiles Central Europe, pobýval v Anglii a vracel se přes Mnichov. Po návratu na začátku března začal mít zvýšenou teplotu, a když se ani po týdenní léčbě v domácí izolaci jeho stav nelepšil, hygienická stanice rozhodla o testu na koronavirus, který byl pozitivní.

V pondělí 9. března dopoledne ho pak speciální sanitka záchranné služby převezla z jeho bytu v Olomouci na infekční oddělení prostějovské nemocnice, kde se jeho stav zpočátku nadále zhoršoval. Podle primáře infekčního oddělení Zdeňka Prokeše šlo o jeden z nejtěžších průběhů onemocnění, které na oddělení řešili.

„Měl oboustrannou pneumonii (zápal plic - pozn. red.), jeho stav se ale významně zlepšil. Částečně je to naše zásluha, pomohli jsme mu antibiotiky a tím, že jsme ho naprosto izolovali. Věřím, že jsme tak zabránili sekundární bakteriální infekci, která by ho ohrožovala,“ popsal Prokeš pro MF DNES.

„Je to ale i o tom, že byl trpělivý a poslouchal naše příkazy. Navíc jeho celkový zdravotní stav byl před nemocí vcelku dobrý, s ničím závažným se neléčil. Takže i jeho primární fyzická kondice pomohla nemoc překonat,“ dodal.

To, že je muž zároveň sedmým vyléčeným člověkem v Česku, potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Jak informoval o nakaženém Japonci hejtman Olomouckého kraje:

10. března 2020

,