Prostějovské kino Metro 70.

Prostějovské kino Metro 70. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Úsporný plán kina stál místo otce aktivisty Čecha, provoz ale podražil

  • 75
Při transformaci prostějovského kina Metro radnice před dvěma lety slibovala, že služby budou lepší a provoz levnější. Návštěvnost sice vzrostla, místo plánovaného milionu korun však stojí provoz kina po změnách až 3,5 milionu ročně.

„Pro rok 2017 doporučujeme stanovit případný příspěvek na provoz kina ve výši 1,5 milionu korun. Pro následující roky lze předpokládat, že nebude přesahovat částku 1 milion, a to s ohledem na možnosti doplňkových činností a s tím spojené vyšší příjmy,“ stálo v roce 2016 v návrhu na zřízení příspěvkové organizace předloženém primátorkou Alenou Raškovou.

Podle rozpočtů města však provoz kina Metro spolkl dvakrát až třikrát víc peněz. V roce 2017 byla schválená částka 2,4 milionu korun, letos jde už o 3,5 milionu. Opozice tak vedení radnice ostře kritizuje.

„Něco jsme schválili a skutečnost? Jak je možné, že jste nám předkládali 1,5 milionu a další rok 1 milion a skutečnost je přes 3 miliony?“ rozčiloval se na posledním jednání zastupitelstva opoziční zastupitel František Švec.

Ten je přesvědčený, že celá akce má souvislost s Ivanem Čechem, otcem známého mladého místního aktivisty a ostrého kritika radnice Jakuba Čecha. Ivan Čech byl dramaturgem kina Metro a neformálním vedoucím. Po změnách však dostal výpověď a musel opustit i městský byt.

„Metro nás prostě stojí obrovské peníze a celá akce s transformací kina vznikla jen proto, že bylo potřeba nějakým způsobem řádně vytrestat Ivana Čecha. Město už to stálo miliony korun navíc oproti slibu, který byl v materiálech,“ prohlásil Švec.

„U mě celá věc posílila nedůvěru v práci radních. Buď materiály o transformaci kina byly připraveny nekvalitně a chybně, nebo tam byl opravdu nějaký jiný záměr,“ nadnesl také další opoziční zastupitel František Filouš.

Byl to plán a ten selhal, říká vedení radnice

Město jakoukoliv souvislost transformace kina s „pomstou“ Ivanu Čechovi popírá. Náměstkyně primátorky Ivana Hemerková, která má na starosti kulturu, tvrdí, že čísla v plánu na zřízení příspěvkové organizace byla pouze odhadem.

„To byl plán, který byl takto stanoven. Byl to prvotní plán,“ uvedla Hemerková.

Primátorka Rašková nicméně přiznala, že transformace kina v tomto ohledu selhala.

„Byl to plán, který nebyl dodržen tak, jak jsme předpokládali. Co vám k tomu můžeme říct víc?“ sdělila zastupitelům.

Současná ředitelka kina Metro Barbora Prágerová, která vyhrála výběrové řízení, nicméně argumentuje lepšími službami a daleko vyšší návštěvností než v minulých letech. Podle údajů Unie filmových distributorů přišlo v roce 2015 do Metra 40,5 tisíce diváků, v roce 2016 to bylo 45,4 a loni 54,1 tisíce diváků. Za první pololetí letoška má pak kino rekordní návštěvnost 29,6 tisíce diváků.

„V tabulkách Unie filmových distributorů bylo kino původně kolem 60. místa, loni se posunulo k padesátce a po sečtení pololetní návštěvnosti jsme už na 47. místě. V rámci jednosálových kin v České republice jsme pak poskočili do první desítky,“ vypočítává Prágerová.

„Nesplnilo se nic jiného než jen to, že se mě zbavili“

Vyšší rozpočet podle ředitelky neměl vliv jen na zvýšení návštěvnosti, ale i na lepší komfort pro diváky.

„Největší rozdíl je v dramaturgii, v tom, jak nakládáme s filmy,“ tvrdí Prágerová.

Kino dnes může zajistit například slavnostní premiéry, ale i další doplňkové akce, jako jsou divadla nebo cestovatelské přednášky. Metro má filmový klub, Bijásek pro děti nebo Bio senior. V příštím roce pak Prágerová plánuje s pomocí dotací nákup dalšího projektoru, který by se mohl využívat v předsálí či v létě v letním kině přímo v Prostějově.

Bývalý vedoucí kina Ivan Čech proti svému propuštění podal žalobu, protože výpověď považuje za neoprávněnou.

„Mělo to být skvělé hospodaření a peníze se měly ušetřit. Nyní je však kino několikrát dražší, než bylo. Nesplnilo se tak vůbec nic jiného než jen to, že se mě zbavili, protože ze všech zaměstnanců jsem byl opravdu jediný, kdo v krátkém čase nezůstal,“ odtušil.