Prostějovské kino Metro 70.

Prostějovské kino Metro 70. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

Prostějovské Metro 70 je evropským kinem měsíce, jeho návštěvnost roste

  • 0
Prestižní ocenění nazvané Kino měsíce získalo prostějovské Metro 70. Pro radnici je provoz biografu v posledních letech asi třikrát dražší než v minulosti, kino má ovšem bohatší program a rostoucí návštěvnost.

Prostějovské kino získalo prestižní ocenění od odborné platformy pro filmové profesionály ze střední a východní Evropy a Pobaltí Film New Europe. Spolu s cenou byla spojena i dotace ve výši 230 tisíc korun. Návštěvnost Metra navíc podle jeho ředitelky stále roste.

„Ročně k nám přijde asi 65 tisíc diváků, z toho je osm tisíc dětí na školních představeních, dalších osm tisíc jsou kluby,“ uvedla pro Film New Europe ředitelka kina Barbora Prágerová.

„Máme i dětské projekce, provozujeme filmový klub s dokumenty a současnými evropskými filmy, vítězi festivalů, autorskými a experimentálními filmy. Máme představení pro starší lidi, matky s dětmi, milovníky umění, přednášky, výstavy a mnoho dalšího,“ podotkla ředitelka.

Kavárna i nový promítací prostor

Nedávno se ve foyer otevřela kinokavárna a v létě se poprvé rozběhlo v Prostějově rovněž letní kino.

Za úpravy foyer radnice zaplatila 2,55 milionu korun. Vznikl zde menší projekční prostor, kde našel uplatnění nedávno zakoupený druhý projektor. Promítat se zde budou například nekomerční artové filmy, konat se tady mají i projekce pro menší skupiny diváků a menší školní kolektivy, které by nenaplnily hlavní sál s kapacitou 370 míst. Změnilo se i občerstvení. 

„Kino pronajímalo bufet a dva automaty, neodpovídající současným standardům. Nyní kino provozuje bufet i výrobu popcornu,“ řekla náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Růst na pozadí kontroverzí

Při transformaci radnice před třemi lety tvrdila, že služby budou lepší a provoz levnější. Návštěvnost se zvýšila, místo plánovaného milionu stojí ale provoz kina kolem 3,5 milionu korun ročně. 

Krátce po transformaci navíc dostal vyhazov z práce a z městského bytu bývalý šéf kina Ivan Čech, otec aktivisty a kritika zdejší radnice Jakuba Čecha.

V budoucnu kino Metro čeká takzvaná redigitalizace. 

„Životnost projektoru se blíží ke své hranici. Do konce roku 2021 bude nutné pořídit nový digitální projektor a příslušenství,“ vysvětlila Sokolová.  

„Náklady na pořízení nového laserového projektoru s integrovaným 3D systémem a bílého plátna s kruhovou polarizací jsou ve výši zhruba pěti milionů korun,“ dodala.