Prostějovská hvězdárna slaví šedesát let od otevření a při té příležitosti...

Prostějovská hvězdárna slaví šedesát let od otevření a při té příležitosti vznikla limitovaná edice 300 kusů turistických známek. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Prostějovská hvězdárna slaví výročí i speciální edicí turistických známek

  • 0
Už šedesát let slouží v Prostějově pro astronomické nadšence i laiky tamní hvězdárna. Výročí slaví několika akcemi a rovněž také nechala vyrobit speciální limitovanou edici turistických známek.

„V prodeji bude 300 kusů za cenu 40 korun. Zakoupit si je lze na pokladně hvězdárny, po dobu uzavření zařízení bude prodej možný po domluvě v prostorách předzahrádky,“ uvedla Iveta Fréharová z astronomického oddělení Muzea a galerie v Prostějově, pod které hvězdárna patří.

Historie prostějovských hvězdářů se začala psát v roce 1948, kdy na střeše 5. národní školy chlapecké odstartovala stavba hvězdářské kopule.

„Dokončena byla 30. října 1949, ale zanedlouho bylo jasné, že by si Prostějov zasloužil vlastní samostatnou hvězdárnu,“ připomněl historik Václav Horák.

Její stavba začala v roce 1953 a dokončena byla o dva roky později, přičemž ruku k dílu přiložili v rámci takzvaných akcí „Z“ i místní obyvatelé, kteří zde zadarmo pomáhali.

Provoz pak hvězdárna zahájila neplánovaně na jaře roku 1961 v souvislosti s letem lodi Vostok 1, v níž sovětský kosmonaut Jurij Gagarin 12. dubna toho roku provedl první pilotovaný let do vesmíru.

V rámci oslav nabídne hvězdárna malou exkurzi do historie pozorování planet a k vidění bude také část techniky, v jednání je rovněž zapůjčení čtyřmetrových modelů Měsíce a Země z brněnské hvězdárny.

„Na sklonku prázdnin by pak v rámci spolupráce s renomovaným olomouckým Street art festivalem mohl ozdobit jednu ze stěn naší budovy mural, tedy velkoplošná malba,“ doplnila Iveta Fréharová.