Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prostějov chce pro fotbalový klub vedený primátorem stadion za 150 milionů

  4:55
Vedení Prostějova si nechalo jen nedlouho před komunálními volbami zpracovat projekt na výstavbu fotbalového stadionu s prvoligovými parametry. Sportoviště s novými tribunami pro čtyři a půl tisíce fanoušků, umělým osvětlením a vyhříváním trávníku má stát zhruba 150 milionů korun, nutností by bylo získat dotaci. Opozice je proti.

Vedení prostějovské radnice chce vybudovat nový fotbalový stadion. | foto: Luděk Peřina, MAFRA

„V tuto chvíli máme hotovou studii. V tomto týdnu bychom měl mít na stole projekt. Domnívám se, že ještě letos by ke stavbě nedošlo, spíše až příští rok na jaře. Na podzim jsou ale volby. Závisí to proto také na novém zastupitelstvu,“ uvedl minulý týden primátor Prostějova František Jura (ANO).

Velká rekonstrukce současného městského fotbalového stadionu za místním nádražím by podle něj byla možná jen pokud město dostane státní dotaci, podá proto žádost k Národní sportovní agentuře.

„Pokud bychom byli úspěšní, mohla by polovinu z částky proplatit. Výstavba by byla rozdělená na dvě etapy, pro město by tak byla investice zhruba 35 milionů korun jeden rok a stejná suma další. To rozpočet našeho města dokáže zvládnout bez zásadních problémů. Všechno ale závisí na tom, zda stát dotace vypíše, zatím se tak nestalo. Bez dotace k realizaci nedojde,“ řekl Jura.

Podle něj mají fotbalisté na stadion nárok. „Fotbal v Prostějově má více než 115letou historii. Zaslouží si to,“ prohlásil primátor, který je zároveň předsedou fotbalového klubu 1. SK Prostějov, jenž by nový stadion využil.

S Jurou souhlasí i další členové vedení klubu. „Všem se nám záměr líbí. Pevně věříme, že to dopadne dobře,“ ohodnotil návrh nového stadionu technický ředitel Tomáš Čepa.

Víc tu chybí bazén a sportoviště pro atletiku, říkají kritici

Opozice s plánem nesouhlasí. „V Prostějově se to dělá poslední dobou tak, že když je možnost dotace, tak město do nějakého projektu investuje, i kdyby bylo potřeba poslat peníze zrovna někam jinam,“ uvedl opoziční zastupitel Petr Ošťádal z koalice Na rovinu!.

„Máme jiné problémy, například nedostatek městských bytů. V centru jsou nevyužívané městské byty, které by potřebovaly zrekonstruovat,“ dodal.

S tím primátor nesouhlasí. „Investujeme ve všech oblastech. Ty věci se dějí, rekonstruují se byty. Domovní správa ročně dává do oprav desítky milionů korun,“ oponoval.

Pokud by město chtělo dát peníze do sportu, mohlo by podle opozičních zastupitelů investovat chytřeji.

„Třeba by mohlo dojít na dlouho probírané rozšíření akvaparku. Součástí by měl být padesátimetrový bazén, na který máme studii proveditelnosti. Ukázala, že investice má smysl. Teď je tu pětadvacetimetrový bazén se šesti drahami. Učím plavání a musím říct, že se potýkáme s nedostatkem místa. Nejsme schopni umístit někdy až sto dětí,“ upozornil Aleš Matyášek.

Dlouhodobě je podle něj zanedbaná také atletika. Ve městě totiž chybí atletický stadion, který by nejvíce ocenil místní atletický klub.

„Nemůžeme pořádat soutěže. Pro tréninkovou činnost využíváme školní hřiště, především Reálného gymnázia,“ sdělil místopředseda Atletického klubu Prostějov a ředitel Základní školy Jana Železného v Prostějově Dalibor Ovečka.

Opozice: Když už, tak multifunkční stadion

Matyášek proto poukazuje na to, že nejlepším řešením mohlo být propojení fotbalového a atletického stadionu.

„Stavba tohoto fotbalového stadionu se mi zdá jako jednoúčelovka pro úzkou skupinu lidí, což je příliš velký luxus. V rámci atletického stadionu je možné postavit i fotbalové hřiště, které by jistě vyhovovalo, a bylo by to víceúčelové,“ navrhl.

Primátor však tvrdí, že tuto možnost město zvažovalo, ale na místo za místním nádražím se nevejde a jiné možnosti v Prostějově nejsou.

Pohled na fotbalový stadion Za místním nádražím, který je domácím hřištěm 1. SK Prostějov. Snímek z doby, kdy se kvůli protikoronavirovým omezením hrálo bez diváků.

„Bylo jednou z mých priorit postavit stadion a samozřejmě existovala úvaha, že bude multifunkční a bude tam atletická dráha a prostor pro hasiče i dobrovolné hasiče. Bohužel do zvažovaného prostoru ve Sportovní ulici se nevejde. Navíc je tento bývalý areál železáren v majetku soukromé osoby. Dohoda tam není, ani to nevypadá, že v blízké době bude,“ argumentoval Jura.

„Také tam byl vždycky problém s parkováním, nebyli bychom ho schopni zajistit. Od multifunkčního stadionu jsme tak museli nakonec upustit a přistoupit k realizaci pouze fotbalového stadionu na stávajícím místě za místním nádražím. Tato varianta je reálná, ufinancovatelná a dává mi logiku,“ dodal.

Spory se vedou i o vhodnost umístění

Místo za místním nádražím, kde by měl přestavěný fotbalový stadion možná už příští rok vyrůst, je podle opozice také nevhodné.

„Je to uprostřed sídliště. Nejde o úplně nejlepší místo, když tam potom potáhnou fanoušci v davu,“ okomentoval to zastupitel Petr Lysek z koalice Na rovinu!.

S tím ale primátor nesouhlasí. „Kdo sleduje sport, ví, že minimálně polovina ligových nebo druholigových stadionů se nachází mezi sídlišti. Parkování máme také vyřešené,“ oponoval.

Podle Matyáška existuje kromě areálu bývalých železáren i další volné a vhodné místo pro stavbu takového stadionu.

„Nachází se u akvaparku. Je tam velká plocha. Máme za to, že by se tam objekty vešly. Komplikují to trochu soukromé pozemky, to by se ale dalo řešit. Navíc je tam už udělaná parkovací plocha pro akvapark. Město tam však plánuje byty, což je škoda. Vedle sebe by mohly být objekty, které by bylo možné využívat k širšímu spektru aktivit. Úplně jiné využití než izolované fotbalové hřiště pro fotbalovou ligu,“ přednesl.

Stavba „na zelené louce“ by však stála mnohem více peněz. „Při dnešním vývoji cen se nedostaneme pod 300 milionů. Spíš by nový stadion stál kolem 350 milionů, když to srovnám s tím, za kolik stavějí Pardubice nebo Hradec Králové. Byť by náš stadion byl menší,“ upozornil primátor.

„Tuhle částku by si Prostějov nemohl dovolit, ani by to podle mě nebylo vhodné nebo potřebné pro město naší velikosti,“ dodal.

Výměnu parcely pro stadion za Wolkerův dům město odmítlo

Opozice nicméně kritizuje i fakt, že se o plánech na stavbu stadionu dozvěděla až z médií.

„Dozvěděl jsem se o tom z novin. Nevím proto, jak to bude fungovat nebo jak to bude financované,“ postěžoval si Matyášek.

Zastupitelé totiž pouze v rámci schvalování rozpočtu na rok 2022 svolili s částkou tři miliony korun na projektovou dokumentaci, jak vyplývá z usnesení zastupitelstva města z loňského 23. listopadu.

„V rozpočtu jsme peníze na fotbalový stadion nevyčlenili. Nikdo tehdy nemluvil o částce 150 milionů korun,“ doplnil Ošťádal.

O stavbě fotbalového stadionu ve Sportovní ulici se přemýšlelo již před minulými komunálními volbami v roce 2018, kdy pozemek městu nabídl jeho majitel. Parcelu chtěl vyměnit za rodný dům básníka a spisovatele Jiřího Wolkera na náměstí T. G. Masaryka. Tehdejší radní to však neodsouhlasili.

  • Nejčtenější

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Byznys a nostalgie spolu mohou fungovat, říká šéf Kofoly ke koupi pivovarů

18. dubna 2024  15:21

Společnost Kofola ČeskoSlovensko se nedávno stala většinovým majitelem tradičních pivovarských...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policisté dostali nové váhy kamionů. Do akce je jako první vezmou na Jesenicko

18. dubna 2024  11:17

Krajští policisté mají nové vybavení. Dostali nové nízkorychlostní váhy, které vyzkoušejí poprvé na...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...