Prostějovského rodáka Edmunda Husserla, filozofa světového významu a zakladatele fenomenologie, připomíná ve městě nově pamětní deska. | foto: Luděk Peřina, ČTK

Světoznámého rodáka Husserla připomíná v Prostějově nová pamětní deska

  • 1
Filozofovi Edmundu Husserlovi, který patří k nejvýznamnějším prostějovským rodákům, zdejší radnice v uplynulých dnech odhalila pamětní desku. Je v centru města v místech, kde stával jeho rodný dům.

Deska s nápisem v češtině a v němčině, což byl Husserlův jazyk, s jeho fenomenologickým portrétem visí na budově finančního úřadu v těsné blízkosti parkoviště.

„Jeho rodný dům stejně jako většina židovského ghetta už zmizely, ale konkrétní místo známe a podle mne dává smysl umístit tam artefakt, který by Husserla připomínal,“ řekl sochař Miloš Karásek, který pamětní desku vytvořil.

„Současná moderní filozofie má dva hlavní směry. Jeden z nich vychází právě z Husserla,“ připomněl sochař.

Husserl se narodil v domě číslo 15 na rohu ulic Křížkovského a Lutinovova, dříve Nadační a Na náspu. Světoznámý filozof a zakladatel fenomenologie přišel na svět 8. dubna před 161 lety a zemřel 27. dubna 1938 ve Freiburgu.

Husserl byl dlouhá léta v České republice prakticky neznámý. Minulý režim fenomenologii označil za buržoazní pavědu a jeho knihy zde nevycházely. Přesto existovali badatelé a vědci, kteří převratné Husserlovy myšlenky studovali a pátrali po jeho osudech.

Patřili mezi ně například filozof Jan Patočka, mluvčí Charty 77, kterého komunistický režim utýral k smrti, historik Jan Kühndel, bibliofil Josef Glivický nebo vedoucí prostějovského archivu Ludmila Grůzová.

Husserlova díla včetně významné monografie Ivana Blechy začaly vycházet až po roce 1989. Konaly se husserlovské konference v letech 1991, 2000 a 2009 a Husserl získal svoje místo také v muzejní expozici v prostějovském Špalíčku, kde nyní probíhá výstava.