Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodině před lety vzali půdu komunisté, teď stát pozemky vyvlastnil znovu

  4:52
Stěží uvěřitelné déjà vu prožívají nyní potomci rodiny Pospíšilových z Držovic u Prostějova, které v 70. letech komunisté sebrali půdu a později na ní mimo jiné postavili dálnici. Po revoluci rodina dostala zbylé pozemky zpět, nyní ji ale o půdu stát připravil znovu. Kvůli stavbě sjezdu k dálnici.
Majitelka části pozemků u Držovic, které stát vyvlastnil kvůli rozšíření sjezdu z D46, Jana Pošvářová a její manžel Jiří Pošvář. Rodina o ně přišla už podruhé, za komunismu sebral stát půdu dědečkovi ženy Františku Pospíšilovi (na černobílé fotografii).

Majitelka části pozemků u Držovic, které stát vyvlastnil kvůli rozšíření sjezdu z D46, Jana Pošvářová a její manžel Jiří Pošvář. Rodina o ně přišla už podruhé, za komunismu sebral stát půdu dědečkovi ženy Františku Pospíšilovi (na černobílé fotografii). | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Sedlácký rod Pospíšilů byl v Držovicích jedním z nejvýznamnějších. Celá rodina dřela od rána do večera na poli, protože měla velké hospodářství, koně, dobytek a také například mlátičku. Tu si menší zemědělci z okolí mohli půjčovat a k Pospíšilům si chodili mlátit svoje obilí.

Komunisté s tím ovšem rázně zatočili. Jak uvádějí historické prameny, až do 50. let minulého století zůstávalo místní jednotné zemědělské družstvo menšinové, dokud nedošlo k „ostré perzekuci“ Aloise Kaštyla a právě sedláka Františka Pospíšila.

V roce 1958 se pak k šedesátce družstevníků muselo násilně přidat zhruba i sedmdesát dosud samostatných rolníků.

„Když jsem před časem v Držovicích sháněla instalatéra a zmínila jsem se, že odtud pocházím a že jsem z rodu Pospíšilových, hned si vzpomněl, že jediní měli ve vesnici mlátičku a půjčovali ji ostatním,“ vybavuje si Jana Pošvářová z Prostějova, vnučka držovického sedláka Pospíšila.

„Z dětství si pamatuji, že jsme vždycky vylezli na vlečku a jeli jsme na nějaké pole, kde se sešla celá rodina a pracovala. Sklízela se třeba kukuřice. Měli jsme i zahradu, sad a skleník,“ dodává.

Když se komunisté dostali k moci, s takovými kulaky se nepárali. Nikoho se neptali, hospodářství a půdu zkolektivizovali, na zahradě postavili školku, na dalších pozemcích cesty a později pak i dálnici na Olomouc.

„Jako malé dítě jsem nemohla nevnímat, jak se naši občas zlobili, že za půdu dostali jen čtyřicet haléřů, což bylo i tehdy málo. Na statku nakonec zůstala jen babička. Těsně před revolucí ji chtěli přestěhovat do města a statek zbourat a moje maminka tehdy naříkala, že babička v paneláku nepřežije, protože celý život žila na vesnici,“ smutně vzpomíná Pošvářová. Změna poměrů v roce 1989 ale plány komunisty naštěstí zastavila.

Část křivd nový režim napravil, pak opět pohrozil vyvlastněním

Podle Jiřího Pošváře ovšem celá rodina dostávala za minulého režimu pořádně zabrat. Aby si komunisté aspoň trochu ospravedlnili zabírání majetku, postavili školku.

„Proti tomu přece nikdo nemohl protestovat. V podstatě jim ale zahradu ukradli. Celá rodina sedláka Pospíšila po staletí hospodařila na půdě, kterou obdělávala, půjčovala stroje a pomáhala i na kostele, ale byl to kulak, který musel být potrestaný. Trpěli ústrky a nespravedlností,“ popisuje Pošvář.

Část křivd demokratický režim po roce 1989 napravil, některé rány však zůstaly. A tak když před třemi lety přišli silničáři, že potřebují další pozemky na stavbu sjezdu z dálnice, dědicové byli obezřetní.

„Už v prvním dopise, ve kterém nás oslovili, byla zmínka, že pokud nepřistoupíme na prodej, tak nás vyvlastní,“ popisuje Pošvářová.

Nakonec majitelé s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) začátkem roku 2016 podepsali příslušné kupní smlouvy včetně návrhu na vklad do katastru nemovitostí za cenu zhruba 650 korun za metr.

Podepsané smlouvy zničehonic neplatily, podle ŘSD kvůli chybě

O měsíc později však přišel šok. Silničáři jim oznámili, že kvůli chybné metodice výpočtu je cena příliš vysoká. Majitelé chtěli o ceně dál jednat, ale už to bylo marné.

„Došlo k neskutečné situaci, kdy nám něco nabídli a my jsme s těžkým srdcem souhlasili. Existovala podepsaná a orazítkovaná kupní smlouva, od které však druhá strana jednostranně odstoupila. Zdůvodnili to tím, že se spletli. Pak si nechali zpracovat nové posudky a stalo se, že nyní máme v ruce čtyři odhady, ale použili ten nejnižší. Půda je vyvlastněná a místo 650 to máme za 40 korun za metr. A stát se tváří, že je všechno v pořádku,“ odmítá postup úřadů Pošvář.

ŘSD chybu přiznalo, ale přitom tvrdí, že vyvlastnění proběhlo v souladu se zákonem.

„Nebylo přihlédnuto k ustanovení zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. Kupní cena nebyla ve znaleckém posudku vypočtena podle jejich skutečného stavu a účelu užití ke dni zpracování. Na uvedený pozemek bylo v posudku nahlíženo jako na pozemek stavební na základě vydaného územního rozhodnutí,“ zdůvodnil mluvčí silničářů Jan Studecký, když o případu MF DNES nedávno jako první informovala.

Tak jako Držovice za komunismu nutně potřebovaly školku, dnes dálnice podle Studeckého nutně potřebuje nový sjezd, neboť mimoúrovňová křižovatka nevyhovuje platným normám a technickým podmínkám pro rychlostní silnice a mimoúrovňové křižovatky.

„Stavba řeší výstavbu odbočovacích a připojovacích pruhů, které vyvolají demolici stávajícího mostu a výstavbu nového. Zároveň bude přeorganizován celý provoz. Stávající mimoúrovňová křižovatka trubkovitého tvaru bude přestavěna a na okolní silniční síť bude připojena novou okružní křižovatkou. Stavba významně přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu na dálnici,“ tvrdí mluvčí.

Chceme jednat, ale za důstojných a férových podmínek

Majitelé už proti vyvlastnění podali žalobu. Protestuje i další dědička půdy Jaroslava Sivková z Ostravy.

„Je potřeba také zmínit citový vztah k pozemkům. Již jednou tato republika tyto pozemky znárodnila a postavila si na nich dálnici. V 21. století se to děje znovu, aniž by stát uplatnil finanční újmu. Vlastnické právo je přitom jedním ze základních principů, které jsou zakotveny v Ústavě České republiky,“ argumentuje spolumajitelka půdy.

Vnučka držovického sedláka Pospíšila má ovšem strach, že stejně jako jejich předek i oni se státní mašinerií svádějí nerovný boj.

„Oni mají armádu právníků, my jsme jen obyčejní lidé. Není to rovné jednání, nejsme tady jako dvě rovnocenné strany, protože se s námi nikdo nebaví,“ říká.

„Přitom my se jednání nebráníme a v žádném případě nechceme blokovat stavbu sjezdu. Ale chceme důstojné a férové podmínky. Jako dítě jsem doma mnohokrát slyšela, jak se naši baví o nespravedlnosti, která se jim stala. A teď se to bohužel opakuje...“ dodává.

  • Nejčtenější

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Lidé dojíždějící do Olomouce ušetří, už si nemusí automaticky platit MHD

14. dubna 2024  7:57

Do systému integrované dopravy Olomouckého kraje přibyla nedávno technická zóna s číslem 710....

V kauze Autostráda šidili stavbu silnic, místo bourání vozovku položili na starší

19. dubna 2024  5:32

Nechat si vrátit peníze, nebo rozebrat silnici? Hejtmanství má první výsledky analýz kvality...

Nymburk se s Olomouckem natrápil. Opavští obhájci udolali Ostravu

18. dubna 2024  21:17,  aktualizováno  21:36

Obhájci titulu basketbalisté Opavy vstoupili do čtvrtfinále ligového play off s Ostravou vítězstvím...

Byznys a nostalgie spolu mohou fungovat, říká šéf Kofoly ke koupi pivovarů

18. dubna 2024  15:21

Společnost Kofola ČeskoSlovensko se nedávno stala většinovým majitelem tradičních pivovarských...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...