ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Prostějov spojí cyklostezky na severozápadě města, povedou až na výpadovku

  • 7
Poslední úsek, který propojí cyklostezky na severozápadě Prostějova, a lidé se tak pohodlně a bezpečně dostanou od zimního stadionu až na výpadovku na Plumlov, hodlá postavit zdejší radnice. Radní už schválili takzvaný projektový námět a žádost o dotaci z Olomouckého kraje.

Stavba cyklostezky se smíšeným provozem je součástí budování silnice, přechodu a protihlukové stěny v ulici J. Lady za 17,5 milionu korun.

„Samotná cyklostezka v délce 270 metrů by měla stát 3,6 milionu. Jedná se o poslední chybějící úsek stezky na severozápadním kvadrantu vnějšího městského okruhu, která tvoří spojení mezi Kosteleckou a Plumlovskou ulicí o celkové délce 1,7 kilometru,“ popsal primátor František Jura.

Dotace z Olomouckého kraje v rámci programu na výstavby a opravy cyklostezek v roce 2020 může být až do výše 50 procent uznatelných nákladů. Prostějovská radnice by tak mohla získat až 1,8 milionu korun.

„Uznatelnými výdaji jsou přímé výdaje na stavbu cyklistické stezky a v odpovídající míře také výdaje na přeložky sítí vyvolané touto stavbou, což jsou třeba inženýrské sítě, veřejné osvětlení, elektrické vedení, sdělovací kabely, přeložky dopravního značení nebo přeložky bezpečnostních prvků,“ dodal náměstek primátora Jiří Rozehnal.

Hejtmanství dá víc peněz i na přechody či dětská dopravní hřiště

Celkem dá Olomoucký kraj v letošním roce na výstavbu cyklostezek osmnáct milionů korun.

„Kvalitní cyklistická doprava je pro kraj prioritou. Také proto letos dáme na stavbu cyklostezek nejvíce peněz za poslední čtyři léta,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Jan Zahradníček.

Hejtmanství zároveň upravilo dotační podmínky tak, aby na peníze dosáhlo více žadatelů. Jednodušší bude také administrace žádostí.

„Kromě cyklistů myslíme i na chodce. Pro obce jsme připravili podpůrný program, díky kterému budou moci dostat peníze na stavbu přechodů,“ dodal Zahradníček.

Na pět milionů korun kraj zároveň navýší dotace, které poslouží výstavbě a modernizaci dětských dopravních hřišť.