VIDEO: Dělníci se stroji ukázali při bourání mostu na D46 týmovou práci

  • 3
Za dva dny zbourat polovinu dálničního mostu i odklidit veškerou suť zvládli o víkendu stavební dělníci v Prostějově, kde probíhá rekonstrukce a rozšiřování sjezdu, na němž chybí odbočovací a připojovací pruhy. Zrychlený záznam shrnul celé sobotní bourání do jediné minuty.

Při bourání stavbaři nejprve pod mostem překlenujícím silnici II/367 vytvořili vrstvu štěrku a konstrukci poté začali s pomocí těžké techniky bourat.

V neděli pak odstranili také pilíře a odvezli veškerou suť. V pondělí už bylo možné po důležité dopravní spojce z Prostějova směrem na Kroměříž opět projet. 

Zveřejněné časosběrné video ukazuje souhru jednotlivých stavebních strojů, kdy se většinu času dva věnují samotnému bourání, třetí kusy konstrukce odklízí bokem a čtvrtý je tam dále drtí na suť k odvezení a současně z betonu odděluje železné výztuhy.

Sobotní bourání mostu

„V následujících týdnech nás čeká vrtání a betonáž pilot navazující opěrné zdi a vedlejšího mostu, jehož přestavba připadne na příští rok. V dalších měsících bude probíhat zhotovení nových pilířů a úložných prahů spodní stavby,“ nastínila mluvčí stavební firmy Strabag Edita Novotná.

„V červnu pak budou osazeny prefabrikované nosníky a zhotovena monolitická spřažená deska. Po instalaci nového zádržného systému a provedení konstrukce vozovky předpokládáme zpětné uvedení do provozu v druhé polovině listopadu,“ dodala.

Akce za 196,5 milionu korun zahrnuje kromě demolice stávající mostní konstrukce, která má tři pole, a výstavby nového mostu, který bude oproti stávajícímu rozšířen, což umožní zřízení chybějících připojovacích a odbočovacích pruhů v křižovatce Prostějov – střed, také sedm vodohospodářských a devět elektrorozvodných objektů. Stavbaři se musí vypořádat s ochranou plynovodu a zajistit protihlukové stěny.