Hokejový klub platí městu tisícovku za stadion, který mu vynáší miliony

  15:47
Olomoucká radnice v minulosti uzavřela smlouvy o pronájmu zimního stadionu hokejovému klubu za velmi neobvyklých podmínek. Provoz „zimáku“ kompletně hradí, ale současně se až do roku 2025 vzdává všech zisků, které hala generuje. Vedení města teď chce pronájem změnit.

Olomoucký zimní stadion | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Někdejší olomoucká radní za ČSSD Hana Kaštilová Tesařová měla 8. listopadu 2010 naspěch. Už o dva dny později čerstvě zvolené zastupitelstvo hlasovalo o novém vedení města. Náměstkyně to však stihla a v předposlední den ve funkci podepsala dodatek smlouvy, který zajistil hokejovému klubu HC Olomouc pronájem zimního stadionu do roku 2025. Což je vzhledem k detailům pronájmu takřka jackpot.

Tedy nikoliv pro město, ale pro hokejový klub. Městský stadion totiž má k dispozici za podmínek, o jakých mohou jiné české kluby jen snít.

Za tisícovku miliony. A příspěvky navrch

Za symbolickou tisícikorunu bez daně ročně má klub k užívání samotný stadion, ale jako bonus do jeho pokladny proudí i veškeré příjmy, které „zimák“ dokáže generovat - nájemné z místní restaurace, prodejních automatů, zisky z veřejného bruslení či peníze za pronájem haly na koncerty. Ročně jsou to až o miliony korun.

Přitom břímě za drahý provoz stadionu dál leží na radnici, která na něj posílá, kolik jí klub vyúčtuje. V každém z posledních tří let tak zaplatila 14 milionů. A k tomu přidává další miliony formou klasických příspěvků na „sportovní činnost“.

Takto výjimečně štědrá podpora hokeje z veřejných peněz však podle informací MF DNES zřejmě brzy skončí, současné vedení radnice už totiž jedná o změně nájemní smlouvy do „obvyklejší“ podoby. Pro HC Olomouc by to mohl být vážný problém při skládání rozpočtu. Byť si to zatím nepřipouští.

„Dosud nemáme být čím zaskočeni, nová smlouva se bude teprve tvořit. Proto nemá smysl aktuálně řešit, jak výrazná finanční rána to pro klub bude. O této otázce se budeme moci bavit, až bude existovat konkrétní návrh smlouvy,“ uvedl tiskový manažer klubu Tomáš Schmiedt.

Zpět k samotné smlouvě. Dokument vznikl již v roce 2004 a za město tento „zlatý šek pro hokej“ podepsal tehdejší náměstek primátora za ČSSD Jaromír Czmero. Dodatek, který o šest let později na poslední chvíli podepsala Kaštilová Tesařová, pak dal klubu jistotu lukrativní podpory do roku 2025. Vyjádření Czmera se získat nepodařilo, mobilní telefon nezvedl.

„To je tak strašně dávno, že si to vůbec nepamatuji,“ reagovala Kaštilová Tesařová. „Bylo to projednáno v radě města. Na základě pokynu rady jsem dodatek podepsala. To je vše, co si k tomu pamatuji.“

Olomoucká anomálie, jinde jsou pronájmy hal mnohem dražší

Zajímavé je pak především srovnání s pronájmy stadionů v jiných městech. Klub v Prostějově například platí městu 600 tisíc ročně s tím, že smlouva se vždy uzavírá na sezonu.

„Ale v Prostějově zase klub dostává dotaci na nájemné,“ podotýká Vladimír Průša, jednatel Domovní správy Prostějov, která stadion provozuje.

Další prvoligový klub Ústí nad Labem platí 768 tisíc ročně. Extraligová Kometa Brno za halu Rondo dokonce pět milionů plus DPH a navíc hradí asi 25 milionů korun za provoz.

Olomoucká plecharéna

Umělou ledovou plochou se Olomouc mohla pochlubit už roku 1948. Otevřený zimní stadion byl teprve sedmým v tehdejším Československu.

Dnešní podobu dostal nyní již zchátralý stadion přezdívaný „plecharéna“ v 70. letech minulého století. Už roky se ve městě mluví o rekonstrukci.

Doposud představené plány však vždy zůstaly pouze na papíře. Zástupci současného vedení Olomouce počítají s postupnou rekonstrukcí stadionu za zhruba 150 milionů korun.

V Olomouci naproti tomu město klubu za tisíc korun přenechává k hokejovému stánku veškeré zisky a platí i provoz. „Tak to jsou slušné podmínky,“ poznamenal jednatel provozovatele prostějovské haly Průša.

Za olomoucký hokejový klub původní smlouvu podepsali jeho tehdejší šéf Ivo Kuba a současný generální manažer Erik Fürst.

Dodatek o šest let později stvrdil sám majitel a jednatel Jiří Dopita, jehož v listopadu obvinila policie ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Zhruba o měsíc později toto obvinění státní zástupce zrušil. Pronájmu haly se netýkalo.

I město odmítá, že by jednání o nových podmínkách nájmu souviselo s vyšetřováním, smlouvu prý chce změnit již dlouho.

„Procházíme všechny starší smlouvy, díváme se na ně kvůli případné nutnosti aktualizace i s ohledem na současnou ekonomickou situaci,“ řekl primátor Antonín Staněk z ČSSD. Podmínky nájmu hokejové haly rozebírat nechtěl. „Je to standardní smlouva, která byla odsouhlasena. V tuto chvíli ji nehodnotím. Zastávám názor, že je třeba uzavřít novou.“

Musíme mít standardní stav jako jiná města, řekl náměstek

Že je současné nájemné „neobvyklé“, připouští náměstek primátora Pavel Urbášek (ČSSD), který za město jednání vede. Fakt, že HC Olomouc za pronájem platí symbolickou částku a k tomu si nechává zisky, označil doslova za elementární problém.

„Musí tam být pochopitelně nájemné obvyklé,“ poznamenal. „Naše snaha je evidentní - přenést to do standardního stavu běžného i jinde. Usilujeme o to, přesunout správu stadionu na Správu nemovitostí Olomouc, což je akciová společnost města. Blížíme se tak standardu, který mají i jiná města,“ řekl Urbášek.

A dodal: „Jsem přesvědčený, že když to během roku projde Správou nemovitostí, tak se nám velmi jasně ukáže, kolik peněz na správu stadionu reálně potřebujeme.“

Vzápětí zdůraznil, že při vyúčtování financí, jež radnice na provoz stadionu poslala, nenarazilo vedení města nikdy na žádný problém. „Vše bylo a je velmi pečlivě auditováno.“ Na jakou částku se nyní bude město snažit nájem zvednout, však Urbášek nechce ani naznačit: „Naprosto bych spekuloval.“

  • Nejčtenější

Špatně parkujete, stojí na falešné pokutě. Rozdává je zřejmě vlastník pozemku

12. března 2024  4:52

Výzvu k zaplacení pokuty pět set korun našlo nedávno několik řidičů za stěrači aut při parkování v...

Taxikář odmítl svézt ženu s dítětem, neměl autosedačku. Dva muži ho napadli

18. března 2024  13:28

Incident mezi taxikářem a dvěma muži vyšetřují policisté v Lipníku nad Bečvou. Řidiče muži napadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jestli někdo používá estébácké metody, je to podle Babiše ministr Lipavský

14. března 2024  9:38,  aktualizováno  16:05

Předseda ANO Andrej Babiš odmítl, že by měl nějaké složky s materiály, které by měly kompromitovat...

Liberec - Olomouc 4:1. Domácí dovršili obrat série a postupují do čtvrtfinále

12. března 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Prokletí domácích zápasů prolomeno. Bílí Tygři dokázali v pátém utkání jako první vyhrát na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Olomouc jako moravský Salcburk? Američané předloží nabídku, věří Beneš

18. března 2024  9:59

Z voleje odpovídal Jakub Beneš, předseda majoritního akcionáře fotbalové Olomouce. Je prodej...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Hospodaření Sigmy už kvůli nařčení z nevýhodných prodejů majetku řeší politici

19. března 2024  10:53

Bouři kolem dění ve fotbalové Sigmě rozpoutal o víkendu publicista Vlastimil Blaťák, když v...

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

Zlaté Hory o záchranku usilují marně, pro vybudování stanice totiž chybí lidé

19. března 2024  5:51

První pomoc poskytují na Zlatohorsku hasiči. Záchranné službě to tam totiž trvá příliš dlouho....

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...