Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jídla jako od babičky. Školáci na Přerovsku si pochutnali na svíčkové

  5:31
Kuchařky ve školních jídelnách začínají pracovat brzy. V Kojetíně na Přerovsku přicházejí do kuchyně už po půl šesté ráno. Budou vařit podle starých receptur, ale s moderním vybavením a podle současných trendů a výživových doporučení.

Bez umělých dochucovadel a s využitím místních surovin vaří ve školní jídelně v Kojetíně. Díky projektu Kuchyně našich babiček si žáci z místních mateřských, základních i středních škol pochutnají na svíčkové omáčce s knedlíkem, na výběr budou mít i kuřecí paličky na medu s rýží.

„Recepty nijak neupravujeme, ať děti vědí, co se dřív vařilo a že to chutná výborně,“ říká ředitelka školní jídelny Hana Rohová.

Kuchařky vytahují už očištěnou zeleninu připravenou předchozí den. Dávají ji na velkou hlubokou pánev, která tu běžnou ani zdaleka nepřipomíná. Jde o zařízení s velkou vanou. Začínají restovat.

„Máme tady 60 kilo čerstvé kořenové zeleniny jako základ na svíčkovou omáčku,“ říká šéfkuchař Oldřich Szedlák.

„Budeme mít přes 600 porcí svíčkové, na jedno dítě tak vychází 10 dkg zeleniny,“ dodává. Běžně se přitom podle něho do takového množství omáčky dává 20 kilogramů kořenové zeleniny.

Vepřové versus hovězí

Kuchyní se začíná linout vůně restované zeleniny. Suroviny jídelna odebírá od lokálních dodavatelů. „Co můžeme, bereme od nich, například ovoce či zeleninu,“ doplňuje šéfkuchař.

Kuchařky začínají připravovat i maso, knedlíky a kuřecí paličky. „Knedlíky budeme dělat asi ze 40 kil těsta a máme připravených zhruba 50 kilo vepřového masa,“ vyjmenovává jedna z kuchařek.

Vepřové totiž vytlačilo hovězí maso, které dětem moc nechutnalo a navíc je nyní hodně drahé.

Připravit kuřecí polévku s nudlemi, vepřovou pečeni se svíčkovou na smetaně s houskovými knedlíky a kuřecí paličky na medu s rýží a salátem z červené řepy se zakysanou smetanou je časově náročné, proto si zaměstnanci jídelny co nejvíc úkonů přichystali už den předem.

V kuchyni panuje od rána dobrá nálada. Nad týmem čtyř kuchařek, čtyř pracovnic provozu a dvou pomocných sil bdí šéfkuchař Szedlák. Jsou sehraní, všichni vědí, co mají dělat a vše jde podle plánu.

V deset dopoledne musí být všechna jídla hotová, aby se mohla začít rozvážet do mateřských škol.

Zelenina na svíčkovou je už orestovaná. Kuchařky ji přendaly z pánve do kotle a rozmixovaly. „Teď do ní přidáme 20 litrů mléka, 10 litrů smetany, kilo mouky, dochutíme a je hotovo,“ shrnuje Szedlák. Běžně se přitom do takového množství omáčky dává až 6 kilogramů mouky.

Vše jde v kuchyni podle plánu. Maso, rýže i knedlíky jsou už v konvektomatech, tedy v profesionálních kuchyňských zařízeních, která mimo jiné kombinují vlastnosti horkovzdušné a parní trouby. Kuchařky dodělávají vývar a salát.

V kuchyni to krásně voní. „Polotovary nepoužíváme, neucítíte tu žádné náhražky. Nepoužíváme k dochucování ani žádné glutamáty. Voní to tady prostě tak, jak to vonělo našim babičkám v kuchyni,“ říká Rohová a otevírá skříňku s kořením. Jsou v ní dózy s bylinkami, skořice, paprika, italské či houbové koření a mnoho jiných.

Blíží se devátá hodina a vypadá to, že je téměř hotovo. „V tomto varném kotli máme 150 litrů svíčkové a tady hned vedle 150 litrů vývaru z čerstvých kuřecích hřbetů,“ komentuje plné nádoby Szedlák.

Některé jeho kolegyně ještě krájejí maso a knedlíky a ředitelka otevírá konvektomat a ukazuje kuřecí paličky s medem.

Do kaše lentilky

Po otevření se line nádherná vůně. „Děti tohle jídlo mají hodně rády, i když je s kostmi,“ říká ředitelka.

Pochutnají si podle ní ještě na omáčkách, guláších a samozřejmě sladkých pokrmech. „Nevařili jsme jako jídlo číslo jedna krupici, ale pak jsme to zkusili a málem chyběla,“ říká s úsměvem Rohová. „Dětem jsme kaši vylepšili a sypeme ji lentilkami,“ dodává.

Kolem půl desáté je vše připraveno. Kuchařky a pomocné pracovnice po lehkém zvolnění začínají po desáté hodině dopolední kmitat. Chystají jídlo do várnic, aby se mohlo v půl jedenácté expedovat do školek. Jiné uklízejí.

Kuchyně musí být do příchodu prvních strávníků v 11:45 čistá. „Obědy vydáváme do zhruba 13.45,“ říká jedna z kuchařek a mezitím prochází kolem její kolegyně, která v kbelíku nese ovocný čaj do várnice v jídelně. Celkem se do ní vejde zhruba 20 litrů čaje lehce oslazeného medem. Hned vedle várnice s čajem mají děti i ovoce a saláty, opět od lokálních dodavatelů.

Denně ve školní jídelně v Kojetíně vaří zhruba 740 porcí jídel, nyní je to přes 600 porcí svíčkové a přibližně 120 porcí kuřecích paliček s medem.

Projekt Kuchyně našich babiček chce ukázat, že školní jídelny vaří chutně, moderně a zdravě i s využitím starých receptur a krajových specialit. Při přípravě pokrmů se dodržují výživová doporučení, jako je třeba omezování cukru a soli, správný výběr tuků nebo dost ovoce a zeleniny.

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

Lidé nám lesy drancují, přemýšlejme o houbařských lístcích, vyzývá podnikatel

20. dubna 2024

Premium Na Slovensku je největším soukromým vlastníkem lesů, v Česku se Richard Benýšek soustředí hlavně na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Jarní Flora je inspirována spojením květin a vesmíru, láká i na středověký tis

24. dubna 2024  13:18

Z Velkého třesku se zrodila Galaxie květin. Tak zní téma hlavní expozice letošní jarní etapy...

Sigma má nabídku od Američanů, investor naznačil zájem jen o menšinový podíl

24. dubna 2024  11:39

Prasečí hlavy a další tvrdé vzkazy nespokojených fanoušků mírnili funkcionáři fotbalové Sigmy...

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Pronájem bytu 3+1, 102 m2, ve 2. NP,…
Pronájem bytu 3+1, 102 m2, ve 2. NP,…

Komenského náměstí, Kojetín - Kojetín I-Město, okres Přerov
13 000 Kč/měsíc

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...