Devítipodlažní přerovský "hotel" Strojař.

Devítipodlažní přerovský "hotel" Strojař. | foto: Tomáš Frait, MF DNES

Stát prodá hotel Strojař. Přerov se bojí, aby se z něj nestala ubytovna

  • 3
Sedmipodlažní přerovský hotel Strojař změní majitele. Objektu s téměř 370 místy se totiž chce jeho vlastník, kterým je ministerstvo obrany, zbavit. Důvodem jsou úspory v resortu a malé využití kapacity vojenské ubytovny. Město se bojí, aby se z hotelu v budoucnu nestala třeba ubytovna pro sociálně slabé.

"Přerovský hotel Strojař chceme nabídnout nejspíš už letos. Termín prodeje zatím určen nebyl. Nejprve musí nastat několik administrativních kroků," popsal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Budovu totiž nejprve musí resort vyřadit ze svého užívání, označit jako nepotřebný majetek a poté nabídnout nejprve ostatním složkám státu k bezúplatnému převodu. Až když o ni žádná státní organizace neprojeví zájem, může ji armáda nabídnout k prodeji.

"Cena by byla stanovena podle znaleckého posudku, který zatím není zpracován. Důvodem prodeje hotelu Strojař je minimální využití objektu a neefektivnost dalšího provozování," nastínil Pejšek.

Nyní Strojař slouží hlavně jako ubytovna pro vojáky, ale obsazenost nedosahuje ani pěti procent kapacity komplexu ležícího jen kousek od centra města.

Náměstek: Nechceme, aby ze Strojaře byla sociální ubytovna

Přerovští se ovšem obávají, že se mezi případnými zájemci o koupi může objevit někdo, kdo by ve Strojaři vybudoval třeba ubytovnu pro sociálně slabé.

"Informaci o prodeji Strojaře máme, ale pouze zprostředkovanou. Budovu vlastní armáda, takže jsem kontaktoval ministerstvo obrany a setkám se v následujících dnech s vedením resortu, které budu žádat o konkrétní informaci," dodal náměstek přerovského primátora Michal Zácha.

Chtěl by se dozvědět třeba to, zda Strojař vojáci přednostně nabídnou městu, nebo ho hodlají prodávat třeba formou výběrového řízení. "Říkám na rovinu, že bych nerad, aby z tohoto ubytovacího zařízení v centru města vznikla třeba ubytovna pro sociálně slabé," řekl Zácha.

Městu už hotel kdysi patřil, vyměnilo ho za jiné budovy

A obdobně nedávno mluvil i přerovský primátor Jiří Lajtoch: "Chceme s armádou jednat. Neradi bychom, aby hotel v případě prodeje koupil někdo, kdo by z něj udělal třeba sociální ubytovnu."

Hotel byl původně postavený kvůli potřebě ubytovat zaměstnance místních strojíren. A v minulosti paradoxně patřil městu. To jej ale, před více než desetiletím, směnilo za budovu bývalé vojenské správy na náměstí T. G. Masaryka a sociální ubytovnu v Bayerově ulici.

Armáda dnes na provoz ročně vydává statisíce korun, případná oprava ubytovny by byla ještě nákladnější. Pokud by se v případě prodeje město opravdu o Strojař zajímalo, nešlo by v posledních letech o první takový případ.

Obdobně ho už před časem zaujala třeba možnost získat chátrající areál Želatovských kasáren. Nakonec byl v souboji o objekt úspěšnější soukromý investor.