Při opravách střech šternberského hradu se ukázalo, že si v minulosti někdo z...

Při opravách střech šternberského hradu se ukázalo, že si v minulosti někdo z makovic zřejmě udělal terče. Je v nich totiž mnoho otvorů po kulkách. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Při opravách střechy hradu našli dělníci prostřílené věže

  • 3
Neobvyklý pohled se naskytl dělníkům, kteří se pustili do oprav střech šternberského hradu. V makovicích věžiček a střeše totiž objevili otvory po kulkách. Zatím není jasné, kdo a kdy si z věžiček udělal střelnici a zda jde tedy například o „památku“ na závěr druhé světové války.

Otvory po kulkách našli dělníci ve všech čtyřech makovicích věží šternberského hradu a také na jedné ze střech.

„Názorů na původ děr po kulkách je několik. Nejpravděpodobněji jde o zásahy z období druhé světové války nebo těsně po ní, kdy si někdo z makovic udělal terče. Jsou totiž na různých místech a všechny jsou prostřílené,“ shrnula kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

„Teoreticky se pak nedá vyloučit ani možnost, že někdo střílel třeba po holubech a zasáhl makovice, ale spíše to vypadá na úmysl, například na jedné z makovic směrem od parku je snad patnáct zásahů,“ dodala.

Poslední podobně velkou opravu střech jako letos zažil šternberský hrad naposledy v první čtvrtině 20. století, tedy ještě v dobách, kdy patřil rodu Lichtenštejnů.

Z makovic se staly terče

„Nyní ale střechy potřebovaly další velkou opravu, byly staré a někde i zatékalo. Kromě střešní krytiny čeká výměna i měděné prvky a částečně také krovy. O opravy jsme žádali už od roku 2011, celková cena je deset milionů korun a financuje je ministerstvo kultury,“ shrnula kastelánka Helena Gottwaldová.

Nově bude střechy hradu pokrývat břidlice přivezená ze Španělska. Okolí Šternberka je přitom lokalitou, kde se dříve hojně používala břidlice z místních lomů.

„Ty jsou už bohužel většinou vytěžené a co zbývá není příliš kvalitní. Proto se nyní na historické budovy používá hlavně břidlice ze Španělska a v případě Šternberka tomu nebude jinak,“ vysvětlila Gottwaldová s tím, že opravy střech mají být hotové na podzim.