Chátrající centrum Prostějova mělo dostat zcela novou tvář za miliardu korun, podle soudu je ale smlouva mezi městem a investorem neplatná.

Chátrající centrum Prostějova mělo dostat zcela novou tvář za miliardu korun, podle soudu je ale smlouva mezi městem a investorem neplatná. | foto: archiv města

Smlouva o přestavbě centra Prostějova za miliardu je neplatná, řekl soud

  • 1
Smlouva mezi radnicí a společností Manthellan o přestavbě centra města v Prostějově a vzniku obchodní galerie za miliardu korun je neplatná. Rozhodl tak soud na základě žaloby podané jedním neúspěšných uchazečů ve výběrovém řízení společnost Prior, obchodní domy.

„Smlouva o smlouvách budoucích je v rozporu s vyhlášeným záměrem, a proto je absolutně neplatná. Je v rozporu se zákonem o obcích,“ zdůvodnil rozsudek soudce Josef Růžička.

Plánovaná výstavba obchodní galerie v centru Prostějova měla být největší a nejdůležitější investicí ve městě za posledních několik let. Radnice uzavřela smlouvu se společností Manthellan, která vyhrála výběrové řízení a chtěla v Prostějově utratit až miliardu korun. Investici město připravovalo od roku 2008 a v roce 2010 s Manthellan uzavřelo smlouvu.

Podstatou problému je, že původně byl v podmínkách výběrového řízení závazek vybudovat v centru Prostějova sál pro pět set lidí. Uzavřená smlouva však stavbu sálu neobsahuje.

„Pokud se město rozhodlo, že si výstavbu sálu zajistí samo, mělo vyhlásit nové výběrové řízení,“ dodal soudce.

Opozice na nedodržení podmínek ve smlouvě upozorňuje roky

Centrum Prostějova za kostelem Povýšení svatého Kříže již dlouhé roky pustne. Stojí zde odpudivá a chátrající tržnice a dosluhující Společenský dům. Investice za miliardu by střed města výrazně proměnila. Manthellan nicméně začátek stavby odkládal, dodnes nemá ani stavební povolení.

„Počkáme na písemné vyhotovení rozsudku. Mohu ovšem říct, že buď svolám mimořádné jednání městského zastupitelstva, nebo rozhodnutí o dalším postupu města bude součástí řádného zasedání. To je vše, co k celé věci mohu v tuto chvíli říct,“ reagoval na rozsudek primátor Prostějova Miroslav Pišťák.

Na to, že smlouva s Manthellanem kvůli nedodržení podmínek výběrového řízení je neplatná, již řadu let marně upozorňovala prostějovská opozice.

„Dnes cítím velkou satisfakci. Je mi ovšem líto, že to takhle nedopadlo již před mnoha lety, protože už dávno mohlo být jasno,“ řekl lídr Změny pro Prostějov Jan Navrátil. Opozice radnici vyčítá, že zbytečně blokovala městský majetek a kvůli investici dokonce měnila územní plán.

„Budeme požadovat, aby se celá záležitost projednala se všemi důsledky pro osoby, které za smlouvu nesou odpovědnost,“ varoval další opoziční zastupitel František Filouš z hnutí ANO.

Rozsudek může odsunout přestavbu centra města o několik let

Předseda představenstva společnosti Manthellan Richard Morávek, který proces sledoval, nechtěl rozsudek nijak komentovat. Není tak jasné, zda se investor odvolá, či nikoliv. Pokud by se Prior, Manthellan ani město neodvolaly nebo nadřízený krajský soud rozsudek potvrdil, existují v podstatě dvě varianty budoucího vývoje.

Město může s Manthellanem uzavřít novou smlouvu, která bude odpovídat podmínkám výběrového řízení, nebo soutěž může zrušit a vypsat novou. Přestavbu zanedbaného centra Prostějov by každopádně obě varianty odsunuly o několik dalších let.

Opoziční zastupitel Aleš Matyášek z TOP 09 proto radu města Prostějova vyzval k rezignaci.

„Musíme zjistit, kdo je viníkem toho, že tady je na několik let zablokovaný městský majetek. Po dnešním rozsudku už rada města nemá legitimitu na to, aby Prostějov vedla,“ prohlásil Matyášek.

Vedení Prostějova tvrdě pokáral dokonce i soudce Josef Růžička. „Chtěl bych, aby se všichni zúčastnění zamysleli, jak celou věc vnímají občané Prostějova. Čekali, že se dočkají důstojného kulturního stánku. Je otázka, zda postup města byl v zájmu občanů. Na to soud odpovídá, že tomu tak nebylo,“ konstatoval soudce Růžička.