Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Promítání filmu přispěje na zvon připomínající poválečný masakr u Přerova

  10:58
Už na jaře bude odlit první ze zvonů pro přerovský kostel sv. Vavřince, na kterém budou vyryta jména více než sedmdesáti dětí zavražděných při takzvaném masakru na Švédských šancích. Přispět na zvony lze i prostřednictvím dobrovolného vstupného na promítání filmu o jedné z nejhrůznějších poválečných událostí na Moravě.

Masakr na Švédských šancích připomíná přímo na místě od roku 2018 památník, brzy přibude i zvon v přerovském kostele. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Půlhodinový dokument Bez šance režisérky Svatavy Měrkové, který promítá dnes a zítra od 17 hodin přerovské kino Hvězda, přináší výpověď účastníka transportu smrti, který 18. června 1945 přijel na přerovské nádraží.

Následovat pak bude projekce divadelní hry režiséra Jiřího Havelky Očitý svědek, což je dokumentární anatomie masové vraždy, která se na Švédských šancích stala.

„Filmové plátno přinese v obou případech výpovědi lidí, kteří podávají smutná svědectví. Budu rád, když se Přerované i touto formou s tragédií podrobněji seznámí,“ řekl přerovský primátor Petr Měřínský.

Kostel sv. Vavřince přišel o své zvony v roce 1942, kdy byly zrekvírovány pro válečné účely. Snaha o jejich navrácení vedla loni k založení sbírky. První zvon, který bude připomínat masakr, má vážit přibližně 1 800 kilogramů a ponese jméno Jan Pavel.

„Zvolili jsme ho podle jedenáctiměsíčního Johanna Paula Philippiho pocházejícího ze slovenské obce Milbach, dnešní Mlynice. Ten byl jednou z nejmladších obětí. Patronem zvonu bude papež Jan Pavel II., kterého téma smíření provázelo po celý život,“ vysvětlil Josef Rosenberg, předseda spolku Přerovské zvony smíření, jenž sbírku pořádá.

Zvon odlije zvonař z rodiny vysídlených Němců

Na zvony se během necelého roku konání sbírky vybralo téměř 800 tisíc korun, což ale nestačí ani na polovinu ceny největšího zvonu. I přesto však bude zanedlouho první ze zvonů odlit, jelikož v posledních měsících cena materiálu stále roste a požadovaná částka se tak stále zvyšuje. Spolek se proto domluvil na platbě přes zálohu.

Zvon odlije pasovský zvonař s českými kořeny Rudolf Perner. „Od začátku ho uchvátila myšlenka zvonu jako památky na děti zavražděné na Švédských šancích,“ sdělil místopředseda spolku Petr Mlčoch.

„Celý příběh je mu tím bližší, že sám pochází z rodiny vysídlené po válce z Českých Budějovic do Německa. Měla v Čechách zvonařskou dílnu od druhé poloviny 18. století, v roce 1946 po vyhnání si pak dědeček Rudolfa Pernera zařídil novou v Pasově a rodina tam zvony odlévá dodnes,“ dodal.

Hrůzné události odstartovala náhoda, když se na přerovském nádraží potkaly dva vlaky. Prvním byl vojenský transport, v němž se vraceli bývalí příslušníci 1. československého armádního sboru z pražské vojenské přehlídky.

Druhým pak vlak vezoucí především karpatské Němce, kteří se vraceli do svých domovů na středním Slovensku. Cestovali v něm ale také slovenští Maďaři a Slováci. Celkem šlo o 120 žen, 71 mužů a 76 dětí, kteří byli na konci roku 1944 evakuováni úřady do severozápadních Čech a nyní se vraceli domů.

Hlavní aktér nechal úmyslně pozabíjet nevinné

Důstojník armádního Obranného zpravodajství (OBZ) Karol Pazúr nechal všechny válečné uprchlíky z vlaku vyvést a začal je vyslýchat na základě falešného obvinění, že v transportu jsou příslušníci jednotek SS, kteří mohou za válečná zvěrstva.

Později přitom bylo prokázáno, že to nebyla pravda, a Pazúr to záhy zjistil. Nikdo ze zavražděných neměl s nacisty nic společného, část se dokonce prokázala doklady o bezúhonnosti a slovenské národnosti, někteří pak měli dobrozdání o tom, že podporovali Slovenské národní povstání.

Pazúr přesto inicioval jejich popravení, které se odehrálo v noci na 19. června na kopci u Přerova, podle jehož jména se událost označuje.

„Švédské šance nebyly největší co do počtu obětí, ale byly nejzrůdnější a nejrychlejší. Všech 267 lidí zavraždili během necelých čtyř hodin. Po tom, co jsem zjistil, už nevidím rozdíl mezi nacisty a některými Svobodovými vojáky či takzvanými partyzány,“ sdělil již dříve MF DNES přerovský historik František Hýbl, jenž získal vysoké německé státní vyznamenání za dlouholetou práci na odhalování okolností a průběhu masakru.

Komunisté viníka amnestovali

Čin byl proveden zvláště nelidským způsobem. Pazúr oběti rozdělil tak, aby děti sledovaly smrt svých matek nebo naopak, sám pak pistolí zabil některá batolata, která lezla po mrtvých tělech rodičů.

Motivem běsnění byla zřejmě snaha získat protiněmecké zásluhy pro případ, že přijde na přetřes jeho minulost. Po vypuknutí druhé světové války se totiž stal členem Hlinkových gard a posléze vstoupil do Slovenské rychlé divize bojující v Sovětském svazu na straně třetí říše.

Když ale upadl v roce 1943 do zajetí Rudé armády, stal se rychle nadšeným komunistou a nechal se zařadit mezi příslušníky nově vznikajících československých jednotek.

Hlavní viník byl nakonec v roce 1949 odsouzen na 20 let, odseděl si však jen necelé dva roky, neboť měl přátele mezi vlivnými komunisty a prezident Klement Gottwald mu udělil v roce 1951 amnestii. Bedřich Smetana, jeho pravá ruka, nebyl za účast na masakru souzen vůbec, stejně jako další účastníci.

Do roku 1989 pak bylo téma tabu. Potomci zavražděných se tak třeba až v roce 2016 dozvěděli, kde skončily ostatky žen a dětí, jejichž popel se podařilo najít na olomouckém hřbitově.

V roce 2018 nechalo město na návrší vztyčit prostřílený čtyřmetrový kovaný kříž, který ční nad městem jako memento a konají se u něj vzpomínkové akce.

17. června 2018

  • Nejčtenější

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Strážníky zaujala řidička s bizarní SPZ. „Doklady“ měla s nekonečnou platností

18. dubna 2024  12:56

Když koncem minulého týdne projížděli městem strážníci z Prostějova, jen těžko mohli věřit svým...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie dopadla cizince, který před Andrův stadion nastražil prasečí hlavy

13. dubna 2024  18:01,  aktualizováno  15.4 11:10

Vandala, který v sobotu 13. dubna ráno polepil Andrův stadion v Olomouci plakáty proti vedení a...

„Ten váš krokodýl je jako živý.“ Dundee se stal celebritou, krmí ho celá vesnice

15. dubna 2024  5:45

Nový seriál iDNES Můj mazel představuje netradiční chovatele a jejich miláčky v Olomouckém kraji....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Olomouci uvedli do funkce nového arcibiskupa. Obřadu přihlížely tisíce lidí

13. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  10:54

V pořadí 15. arcibiskup olomoucký a metropolita moravský Jozef Nuzík se ujal úřadu. Na bohoslužbu v...

Ostrava napodruhé dobyla Opavu, Nymburk ovládl defenzivní partii

19. dubna 2024  20:39

Nymburští basketbalisté vyhráli ve čtvrtfinále ligového play off oba domácí zápasy a v sérii s...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy

19. dubna 2024  13:10

Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...

Jaképak bentley, my máme novou cisternu! Hasiči ze Zábřehu videem baví internet

19. dubna 2024  10:33,  aktualizováno  11:03

Jen s jedním slovem si velitel dobrovolných hasičů a místostarosta města Zábřeh Josef Klimek...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...