V Kojetínské ulici v Přerově poblíž hlavního vlakového nádraží začala demolice...

V Kojetínské ulici v Přerově poblíž hlavního vlakového nádraží začala demolice dalšího vybydleného domu patřícího do romského ghetta. | foto: Stanislav Heloňa, MAFRA

Přerov dál maže stopy romského ghetta, bagr začal bourat dům v Kojetínské

  • 5
Poté, co přerovská radnice zbourala vybydlené domy ve Škodově ulici, začala s demolicí v další takzvaně vyloučené lokalitě u hlavního nádraží. Demoliční bagr tento týden začal bourat také jeden z domů v Kojetínské ulici.

„Do 4. prosince by měl být krajní objekt s číslem popisným 1831 stržen a suť z místa vyvezena. Nemovitost je součástí obytných domů ve čtvrti, která je označována jako romské ghetto,“ uvedla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Po demolici musí město staticky zabezpečit sousední dům, který nemá svou vlastní štítovou zeď. Akce přijde radnici na sedm milionů korun, z toho pět a půl milionu pokryje státní dotace.

Nemovitost, kterou město bourá, je vybydlená dlouhodobě, nájemníci v ní nežijí už řadu let.

„Celá lokalita je evidována jako sociálně vyloučená část města s výskytem nežádoucích jevů - jako je například kriminalita spočívající v ničení majetku města, krádežích a podobně. V posledních letech jsme tu zajišťovali pouze nezbytnou údržbu a zabezpečili jsme dům tak, aby se do něj nemohli dostat cizí lidé,“ doplnil Zdeněk Dostál z přerovského magistrátu.

Demolice je součástí velké proměny této části města. Místo osmi obytných domů ve Škodově ulici, které radnice začala bourat téměř přesně před rokem, bude v budoucnu stát mimo jiné takzvaný průpich, tedy silnice, která má ulevit části Přerova od nadměrného množství aut.

Na podobu blízkého okolí pak radnice vyhlásila architektonickou soutěž, jejíž vítězové zde navrhli centrální veřejný park, jehož součástí by byly staré průmyslové haly přebudované na kryté scény pro veřejné akce, či pěší cesta z nádraží do centra – mimo jiné novou pasáží a po lávce skrz přerovský pivovar.