Na zdech a podlaze přerovské mateřské školy v ulici U Tenisu se objevily...

Na zdech a podlaze přerovské mateřské školy v ulici U Tenisu se objevily praskliny. Budovu proto kontroluje statik a děti musejí dočasně chodit do náhradních prostor. | foto: Magistrát města Přerova

Kvůli popraskaným zdem zavřeli v Přerově školku, možná je na vině sucho

  • 1
Téměř stovka dětí z přerovské mateřské školy v ulici U Tenisu bude minimálně několik příštích dní pobývat v náhradních prostorách. V budově se totiž objevily praskliny zdí či podlahy, musí ji proto zkontrolovat statik.

Expert byl do budovy školky povolán ve středu. Mimo jiné provede takzvanou odkopovou sondu, která má pomoci zhodnotit stabilitu podloží. Právě to totiž může být příčinou vzniku prasklin.

„Máme pochybnosti, zda se dlouhodobé sucho a sesychání půdy na podloží nepodepsalo. V budově byly zaznamenány změny a my chceme vyvrátit, nebo potvrdit všechny pochybnosti. Dokud nebudeme mít jistotu, že je objekt bezpečný, nemohou děti ve školce pobývat,“ uvedl náměstek přerovského primátora Tomáš Navrátil.

Téměř stovka dětí proto ode dneška chodí do dvou blízkých základních škol. 

„Dvě oddělení jsou přemístěna do družiny v Základní škole U Tenisu a dvě oddělení do Základní školy Želatovská. O situaci jsme informovali rodiče osobním dopisem. Ujistili jsme je, že bezpečnost dětí je pro nás prioritou, a proto jsme museli udělat toto opatření,“ shrnula vedoucí odboru sociálních věcí a školství přerovského magistrátu Romana Pospíšilová.

Jak dlouho bude provizorní opatření nutné, zatím není jasné. Posudek ale nebude hotový dříve než v úterý. Na jeho základě se pak město rozhodne, jak bude dál postupovat.