Přerovský karikaturista a kreslíř Lubomír Dostál.

Přerovský karikaturista a kreslíř Lubomír Dostál. | foto: Stanislav Heloňa, MF DNES

Donedávna Facebook odmítal, teď kreslíř a karikaturista baví internet

  • 0
Ve svých padesáti letech neměl zájem ani o profil na sociální síti. Syn ho ale nakonec přesvědčil a přerovský výtvarník Lubomír Dostál nelituje. Svými kreslenými vtipy už neglosuje aktuální dění jen na stránkách regionálních novin, nápady teď publikuje i na Facebooku a stal se tím v Přerově znovu velmi populárním.

„Musím uznat, že Facebook je ideální kanál – kresby se tam šíří obrovskou rychlostí. Dřív bych neřekl, že se dá takto prosadit,“ říká třiapadesátiletý výtvarník, který je zároveň také básníkem a učitelem, o zkušenosti se svým profilem.

Ke kreslení se rodák z Říkovic dostal trochu oklikou. Jak s oblibou říká, stejně jako Josef Lada se nejdřív vyučil malířem pokojů. Poté vystudoval stavební průmyslovku.

„Kreslil jsem ale odmala. Výkresy jsme doma neměli, proto jsem to řešil tak, že jsem si rovnal papír, v němž bývaly zabalené nové boty. Už tenkrát jsem během kreslení skládal i básničky,“ vypráví muž, který se nějakou dobu živil jako kulisák v olomouckém Divadle Oldřicha Stibora, dnešním Moravském divadle.

Ke karikatuře se dostal náhodou. „Jednou, tuším v roce 1987, jsem onemocněl. Abych se doma nenudil, koupil jsem si časopis Dikobraz, kde byla zrovna vyhlášena soutěž o humoristu roku. Něco jsem do ní nakreslil a hodně mě to přitom bavilo,“ tvrdí Dostál.

Když se potom setkal s osobnostmi, jako byli Petr Urban nebo Jan Vyčítal, kreslený humor ho polapil zcela. Vtipy pak posílal i do mezinárodních soutěží.

„Uspěl jsem například v Belgii. Pak už to šlo samo. Karikatura mě baví dodneška,“ dodává.

Internet svádí věc rychle vypustit, může ale přijít problém

Přestože nejčastěji glosuje politiku, hlavně tu přerovskou, největší úspěch měl v poslední době s vtipem ze sportovního prostředí.

„Jsem fanoušek hokejového klubu Zubr, za který hrají dva Karlové Pláškové. Jsou to otec a syn. Nedávno zazářili v jednom zápase. Já měl úspěch s posilvestrovskou kresbou, na níž jeden fanoušek říká: Snad jsem toho tolik nevypil, abych viděl Plášky dvakrát...“ popisuje.

Kreslený vtip musí být podle Dostála „rychlovka“, aby byl kreslíř aktuální, měl by na dění reagovat bezprostředně. Když jej napadne téma, je schopen dát ho na Facebook do pěti minut.

„Je příjemné, když se člověk trefí a lidi okamžitě pobaví,“ poznamenává kreslíř. Na druhou stranu se cítí být za své dílo zodpovědný, proto zvažuje, co ještě publikovat, a co už ne.

„V tomto je například Facebook tenký led. Svádí k tomu, že rychle vypustíte něco, co může být problém,“ míní.

Z práce na volné noze měl obavy, dnes se na ni denně těší

Se současným vedením města spokojený není, proto se mu aktuální politika karikuje dobře.

„Ale snažím se, aby si osoby nebyly moc podobné. Chci, aby mé vtipy byly taky trochu rébus,“ podotýká.

Až do roku 2012 Dostál vyučoval výtvarnou výchovu na základních školách. Už tehdy zkoušel pracovat také s dětmi v mateřinkách. Dnes se jim věnuje naplno. Učit kreslit předškoláky jezdí po celé Moravě.

„Už v předškolním věku se dá odhalit talent. Stává se mi často, že narazím na dva tři budoucí malíře,“ raduje se karikaturista, který začal pracovat na volné noze až po čtyřicítce. Dnes je rád, že tu odvahu našel.

„Měl jsem obavy, ale jak se mi začal plnit diář, všechno se obrátilo. Dnes jsem šťastný člověk. Denně se těším do práce,“ uzavírá.