Zloději ustřihli a ukradli u železniční trati v Přerově téměř dva kilometry nových kabelů uložených v zemi. | foto: Policie ČR

Zloději ustřihli u trati dva kilometry kabelů, nebyly ještě pod proudem

  • 32
Krádež se škodou téměř čtvrt milionu korun začali nyní vyšetřovat kriminalisté z Přerovska. Nahlásila ji firma, která u železniční trati pokládala měděné kabely, zapojit už je ale nestihla. Zloději ukradli kabely v zatím blíže neznámé době od poloviny prosince, na jejich zmizení se přišlo až nyní.

„Pachatelé u železniční trati v přerovské místní části Dluhonice mezi několika trakčními sloupy a kabelovými šachtami ustřihli a odcizili sedm kusů nových měděných kabelů o celkové délce 1 785 metrů,“ popsala policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Zloději využili toho, že nově nainstalované kabely uložené v zemi dosud nebyly pod proudem. Díky tomu také nedošlo k ohrožení bezpečnosti provozu na železnici, policisté případ vyšetřují jen jako krádež, vzhledem ke způsobené škodě s maximálně dvouletou trestní sazbou. Stíhání za ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení viníkům nehrozí.

„Pražské společnosti pachatelé způsobil škodu předběžně vyčíslenou na 230 tisíc korun,“ doplnila Zajícová.

Krádeže kabelů, případně pokusy o ně, v regionu v posledních deseti letech několikrát pocítili i cestující. Například před sedmi lety kvůli tomu musel být na dvě hodiny zastaven provoz na trati mezi Šumperkem a Bludovem, v roce 2013 se totéž na hodinu stalo v Nezamyslicích na Prostějovsku.

Ve stejný rok navíc krádež kabelů zablokovala řidiče u přejezdu na trati mezi Olomoucí a Prostějovem, neboť kvůli způsobené chybě signalizoval příjezd vlaku dokud se mu nevybil záložní zdroj.