V Přerově se utkali siláci v klání World's Ultimate Strongman Championship do...

V Přerově se utkali siláci v klání World's Ultimate Strongman Championship do 105 kilogramů. Zvítězil místní borec Jiří Tkadlčík. | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Cukrovce navzdory. Klání světových siláků v Přerově ovládl domácí Tkadlčík

  • 11
Davy diváků sledovaly o uplynulém víkendu v přerovském parku Michalov klání nejsilnějších mužů World‘s Ultimate Strongman Championship. Vítězem se nakonec stal český borec Jiří Tkadlčík.

Se stodvacetikilovým pytlem běžel na rameni posledních pár metrů, hodil ho na vysoký stůl a vše bylo jasné. Jiří Tkadlčík v euforii roztrhl své tričko ve dví, protože právě získal světový titul kategorie do 105 kilogramů.

„Jsem strašně šťastnej, protože jsem byl obyčejnej nemocnej kluk z Přerova a všichni mě zatracovali, a teď jsem mistr světa,“ jásal devětadvacetiletý silák.

Sean Demarinis z USA, Artem Kobanov z Ruska či Japonec Mizuki Toyota. Proti Tkadlčíkovi se postavilo patnáct soupeřů z celého světa a utkali se v pěti disciplínách.

„Takže když tři vyhraju a dvakrát budu druhý, bude to stačit,“ plánoval, a že nešlo o chvástání začal ukazovat hned od začátku.

V přenášení 420kilového jařma byl těsně druhý, tlakovou kombinaci jasně vyhrál, a když ve své parádní disciplíně mrtvém tahu zvedl 390 kilogramů, triumfálně se usmál a rozhlédl kolem sebe. Stovky Přerovanů šílely, vždyť právě posunul světový rekord své váhové kategorie.

„Chci, aby si lidé z mého příběhu vzali cokoliv, co je popožene dál“

Lotyš Maris Rozentals si pak sice nechal naložit rovné čtyři metráky, ale k úspěšnému pokusu mu kousek chyběl. Vydané síly mu pak scházely v disciplíně Viking Press, 170kilogramové závaží dostal nad hlavu pětkrát, zatímco Tkadlčík o sedm opakování víckrát a lepší nikdo nebyl.

„Přitom od třetího mi křečovaly záda,“ kroutil hlavou přerovský silák. Znovu ukázal svou buldočí povahu, díky které překonává i zdánlivě nemožné váhy. Završil se tím neuvěřitelný příběh muže, který od tří let trpí cukrovkou prvního typu a musí si píchat inzulin čtyřikrát denně.

„Pokud si někdo z mého příběhu vezme cokoliv, co ho popožene dál, co ho motivuje a donutí být lepším, tak jsem svůj úkol splnil na sto procent,“ emotivně líčil Tkadlčík.

Z nekonečného aplausu se mu draly do očí slzy. „Chci poděkovat každému, kdo tu stál, protože to není jen moje vítězství, ale i vaše. Všichni lidi, co tu byli, to na té desetileté cestě vyšlapali se mnou,“ vděčně vracel podporu zpět.